4t ESO

A 4t d'ESO impartim les matèries específiques:

Física i Química

A Física i Química de 4t es treballen destreses científiques bàsiques com el  Disseny del treball experimental i resolució de problemes mitjançant l’ús de l’experimentació i el tractament de l’error, la indagació, la deducció, la recerca d’evidències o el raonament logicomatemàtic. Ús del llenguatge científic, incloent-hi l’ús adequat de sistemes d’unitats i eines matemàtiques bàsiques. 

Continguts a Química:

La matèria - Reconeixement dels principals models atòmics i dels constituents dels àtoms per establir la relació amb els avenços de la física i de la química més rellevants de la història recent. - Relació, a partir de la seva configuració electrònica, de la distribució dels elements a la taula periòdica amb les seves propietats fisicoquímiques més importants, per trobar-hi generalitats. Valoració de la utilitat dels compostos químics a partir de les seves propietats en relació amb com es combinen els àtoms, com a manera de reconèixer la importància de les aplicacions de la química en diferents àmbits. Càlculs senzills utilitzant la quantitat de matèria. - Introducció a la formulació i nomenclatura de compostos químics inorgànics i ogànics més comuns mitjançant les regles de la IUPAC. 

El canvi - Utilització de la informació continguda en una equació química ajustada i de les lleis més rellevants de les reaccions químiques per fer prediccions qualitatives i quantitatives per mètodes experimentals i numèrics, i relacionar-ho amb els processos fisicoquímics de la indústria, el medi ambient i la societat. - Descripció qualitativa de reaccions químiques de l’entorn quotidià, incloent-hi les combustions, les neutralitzacions i els processos electroquímics.- Relació de les variables termodinàmiques i cinètiques bàsiques a les reaccions químiques, aplicant models com la teoria de col·lisions, per explicar la reordenació dels àtoms i realitzar prediccions aplicades als processos quotidians més importants. 

A Física:

La interacció - Predicció i comprovació, utilitzant l’experimentació i el raonament logicomatemàtic, de les magnituds, equacions i gràfiques principals que descriuen el moviment d’un cos, per relacionar-lo amb situacions quotidianes i la millora de la qualitat de vida. - Reconeixement de la força com a agent de canvis als cossos que s’aplica a altres camps com el disseny, l’esport o l’enginyeria, entre d’altres. - Ús de la representació vectorial en gràfics i operacions numèriques amb forces i la seva aplicació a la resolució de problemes relacionats amb sistemes sotmesos a conjunts de forces, i valoració de la seva importància en situacions quotidianes. - Identificació i representació de les principals forces de l’entorn quotidià, com ara el pes, la normal, el fregament, la tensió o l’empenta, i el seu ús en l’explicació de fenòmens físics en diferents contextos. - Valoració dels efectes de les forces aplicades en líquids i gasos, i especialment del concepte de pressió, i els seus efectes en diferents situacions. 

L’energia - Formulació i comprovació d’hipòtesis sobre les diferents formes d’energia i les seves aplicacions a partir de les seves propietats i del principi de conservació, per a la resolució de problemes relacionats amb l’energia mecànica en situacions quotidianes i de rellevància social. - Reconeixement dels diferents processos de transferència d’energia en què estan implicats forces o diferències de temperatura, com a base de la resolució de problemes quotidians. 

Fisidabo

Els alumnes de 4t de Física i Química i els alumnes de Física de 1r de Batxillerat van participar al FISIDABO amb l'objectiu d'estudiar els principis físics en què es basen moltes de les atraccions del parc d'atraccions, tot prenent les mesures mitjançant apps com ImageMeter, VidAnalysis o Science Journal.       


Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont  

Visita i taller sobre l'evolució humana al museu paleontològic Miquel Cursafont a Sabadell.     


Servei de Nutrició i Benestar Animal UAB  

Els alumnes de Ciències Aplicades van anar a la Facultat de Veterinària de la UAB per tal de fer una visita i taller Servei de Nutrició i Benestar Animal UAB . (Febrer 2019)

Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Els alumnes de Biologia i Geologia van fer una sortida geològica als volcans Croscat i Santa Margarida.

Deixalleria de Barberà

Els alumnes de la matèria de Ciències Aplicades van aprendre quins residus es poden portar a la deixalleria i on es tracten després.