Gestió de Residus

RECOLLIDA SELECTIVA

L’Institut Cal·lípolis aposta per la recollida selectiva, ajuda’ns!!

La recollida selectiva consisteix a recollir diferenciadament diferents fraccions dels residus que generem amb la finalitat de poder-los reciclar. La recollida selectiva i el reciclatge permeten estalviar recursos escassos i part de l'energia necessària per a la fabricació dels productes a partir de matèries primeres verges.

L'aspecte bàsic de la recollida selectiva és la selecció que els ciutadans realitzem dels productes recuperables i que, posteriorment, l'administració s'encarrega de gestionar.

A l’institut Cal·lípolis disposem de dos punts amb diversos contenidors per a la recollida selectiva dels residus que generem

· Planta Baixa del Edifici Cal·lípolis A

· Planta Baixa del Edifici Cal·lípolis D (Tàrraco)

Separar els residus per poder reciclar és un acte voluntari en el qual col·laboren molts dels teus companys, per tant si decideixes participar-hi utilitza el contenidors de manera adequada.

CONTENIDOR VERD: ampolles i pots de vidre. El vidre és, aproximadament, el 8% de les nostres deixalles. Cada quilo de vidre recollit significa estalviar 1,2 kg de vidre en matèria verge i el 26,6% d’energia, a més de recuperar-ne el 100% del vidre recollit. En aquest contenidor no llanceu vidre trencat, aquest cal dipositar-lo directament als contenidors grans que trobareu a la zona d’aparcament. Tampoc podem dipositar material de vidre dels laboratoris que puguin contenir substàncies perilloses.

CONTENIDOR GROC: plàstic, bric, PVC, PET, alumini. Els residus d'aquest grup es porten a una planta de triatge per a seleccionar-los. El reciclatge dels envasos estalvia aigua i energia, i en redueix el volum per incinerar.

CONTENIDOR BLAU: paper i el cartró, són el 25% dels nostres residus. Reciclar paper i cartró representa el 85% d’estalvi en aigua i el 65% en energia comparat amb fabricar-lo de nou. A més, disminueix la importació de fusta paperera d’altres països.

PILES: les piles contenen alguns metalls pesants com el mercuri, el cadmi o el plom, que són potencialment perillosos per a la salut i el medi ambient. Si les piles s'aboquen al medi incontroladament, l'aigua de pluja pot arrossegar els metalls cap als cursos subterranis d'aigua i, des d'aquests, cap als rius i el mar, amb la possible afectació d'éssers vius. La major part dels metalls pesants són bioacumulatius i passen d'un organisme a l'altre a través de la cadena alimentària.

TÒNERS: cartutxos d’impressora, cal recollir-los separadament ja que contenen elements contaminants per al medi ambient ( metalls pesants, pigments, conservants)

El paper és un material que és present a la nostra vida de forma constant, de fet el paper i cartró pot arribar a constituir el 90% dels residus que és generen al nostre institut. És un material tant utilitzat que inconscientment pensem que en podem disposar sense problemes i sense límits. En consumim grans quantitats sense necessitat i el malmetem la majoria de vegades, fent-ne un ús inadequat.

És l’hora d’aprendre a valorar el paper que utilitzem i habituar-nos a fer un consum responsable, d’aquesta manera reduirem els costos econòmics i ambientals.