INSTITUT CAL·LÍPOLIS

Complex Educatiu de Tarragona

Autovia Salou s/n

Ajuda'ns a millorar el nostre entorn

Enquesta gestió residus 2019

Coincidint amb la Setmana Europea de Prevenció de Residus que se celebra del 17 al 25 de novembre, l'equip d'escoles verdes de l'Institut Cal·lípolis comença de nou la recollida de dades per veure el nivell de sensibilització dels que aquí treballem o estudiem, front al problema de la recollida selectiva de residus.
Canvi climàtic, realitat o quimera?

Conferència a càrrec de Martí Boada i Juncà.

Dimecres 8 de maig de 2019- Institut Cal·lípolisProfessor del Departament de Geografia i investigador de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), ha estat director del Museu Monogràfic del Montseny, és director de l’Observatori de Seguiment de la Biodiversitat de la Tordera i assessor del Centre de Biodiversitat d’Andorra i del Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible. L'any 2017, va ser nomenat assessor científic de la UNESCO en temes de conservació de les reserves de la biosfera.

El doctor Martí Boada imparteix una conferència a l’Institut Cal·lípolis, Canvi climàtic: realitat o quimera?. La xerrada s’enmarca dins de les activitats organitzades per l’equip de treball d’Escoles verdes, aquest any dedicades al canvi climàtic.

No ens vol alarmar, però insisteix , el canvi climàtic no és una qüestió de fe, sinó una evidència científica. Cal canviar les relacions dels éssers humans amb el seu entorn i adquirir un compromís personal, un posicionament crític que ens faci avançar prioritàriament cap a la transició energètica.


Inaugurada l'exposició: el canvi climàtic i les malalties climàtiques- Maig de 2019

Planta baixa de l'edifici Cal·lípolis.

Han col·laborat els alumnes de:

  • CFGM : Estètica i bellesa.
  • CFGM : Conducció d'activitats físicas i exportiva en el medi natural.
  • CFGM: Emergències sanitàries.
  • CFGS : Laboratori de diagnòstic clínic.
  • CFGS: Salut Ambiental

El canvi de les condicions climàtiques pot afectar no solament al medi ambient sinó també a la salud de les persones. Les sequeres, els incendis, les plugues torrencials, l’aparició de nous habitats per a insectes transmissors de malalties…, en definitiva nous canvis i un futur incert


DOCUMENTAL PLASTIFICATS

Us recomanem aquest documental, és molt interessant i entenedor. Ens parla de les dues mil tones de plàstic que suren al Mediterrani i com aquests ja formen part de la xarxa tròfica.

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/30-minuts/plastificats/video/5794260/

Us deixem, en el següent enllaç, una notícia molt impactant sobre els plàstics al mar

http://www.ccma.cat/324/troben-mort-un-catxalot-a-indonesia-amb-mes-de-1000-objectes-de-plastic-a-dins/noticia/2888172/

Iniciem el curs 2018 -2019 amb aquest interessant article: Malalts climàtics, una nova alerta per al futur de la nostra salut

L’Organització Mundial de la Salut ( OMS) considera que es gaudeix de bona salut ambiental quan s’ha assegurat un entorn saludable que eviti el desenvolupament de malalties que es poden prevenir, i així, millorar la qualitat de vida col·lectiva.

El darrer informe del IPCC de 2013, afirma que no existeix cap dubte en el fet que l’activitat dels éssers humans és la causa principal de l’escalfament global actual. Aquest informe conclou que cap a finals del segle XXI el rang probable d’augment de la temperatura de la terra és de 1,5 a 4,5 ºC. Però quines conseqüències pot tenir aquest increment de temperatura?

Segons l’OMS cada any moren més de 12,6 milions de persones per insalubritat del medi ambient, 8,2 milions de les quals per malalties no transmissibles que es poden atribuir a la contaminació de l’aire i Catalunya no n’és cap excepció, el canvi climàtic i la contaminació estan causant indirectament un nou fenomen sanitari: les malalties climàtiques. Hi arriben virus tropicals com el Dengue, el Chikungunya i el Zika. Hi apareixen malalties de noms nous com la MERS, la febre de Crimea- Congo o la febre de Lassa.


I jo què faig pel medi ambient? 23, 24 i 25 d'abril de 2018, vine i participa en el Photocall : vull un món de colorsEls Alumnes de primer de Salut Ambiental dinamitzen l’activitat “ Vull un món de colors “ amb el material cedit per l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona.

Parlem d’un món de colors, perquè volem transmetre la idea que si tots reciclem, si tots minimitzem l’ús del transport privat, si tots estalviem energia... tindrem ciutats menys contaminades i grises.

Alumnes de l’Institut Cal·lípolis, professors/es i alumnes de l’Institut Pere Martell, ens han deixat una foto i una acció vers una societat més sostenible.


CAPGIRANT L'ECONOMIA. XERRADA / TALLER A CÀRREC D'ANTON AYMEMÍ.

Dijous 19 d'abril a les 12:00h.

Saló d'actes de l'Institut Cal·lípolis


Més imatges i més informació dins de recursos

V jornades Salut, Benestar i Lleure

Participa en les activitats organitzades pel comitè d'escoles verdes de l'institut Cal·lípolis.


El Servei de Prevenció i Control de la Contaminació Acústica i Lumínica (SPCAL) de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, conjuntament amb el Servei d’Educació Ambiental, proposem als centres educatius de Catalunya una acció, “Fotografiem el soroll”, dins del programa d’activitats de la “2a Setmana Sense Soroll” que se celebrarà del 23 al 29 d’abril de 2018, coincidint amb el Dia Internacional de Sensibilització envers el Soroll.

Per participar-hi cal feu una fotografia i/o elaboreu un fotomuntatge on es mostrin diferents fonts de soroll acompanyades d’un missatge o reflexió que promogui la reducció de la contaminació acústica, i feu-ne difusió a les xarxes socials amb les etiquetes: #escolasensesoroll i #SSSoroll2018.


20 de març de 2018. Els alumnes del CFGS de Salut Ambiental i del CAS visiten l'exposició, Després de la fi del món , al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.
Després de la fi del món» és una exposició sobre el planeta del 2017, transformat irreversiblement en el planeta Antropocè després de dos segles d’intervenció de l’home en els sistemes naturals. Però també és una exposició sobre com arribarem al món de la segona meitat del segle XXI, i sobre la responsabilitat de la nostra societat envers les generacions que hi naixeran i creixeran.

La plataforma de comissariat de fotografia satèl·lit Overview dirigit per Benjamin Grant (US) ens enfronta en una instal·lació amb la realitat de la nova pell de la Terra

Charles Lim (SG) estrena la seva investigació sobre la terraformació de Singapur, un país fet de sorra artificial en guerra contra la pujada del nivell del mar.

Tomás Saraceno (AR) presenta Aerocè, un projecte d’arquitectura utòpica que imagina l’atmosfera com un nou territori per a l’expansió de la humanitat


L’estudi de disseny-ficció Superflux (IN/UK) ens trasllada a un apartament del 2050 en un món en què les sequeres i els huracans han canviat la nostra manera d’alimentar-nos.


L’enginyera i artista Natalie Jeremijenko (AU), un referent en les relacions entre art i ciència, instal·la a l’exposició la seu de la seva Clínica de Salut Mediambiental, per construir noves relacions mútuament beneficioses entre les diferents formes de vida que conviuen a la ciutat.

Els parcs de Catalunya organitzen una desena d'activitats pel Dia Mundial de les Zones Humides


Alliberament d’ocells recuperats, visites guiades, jornades i tallers sobre fotografia ambiental i canvi climàtic, o bicicletades serviran per implicar i conscienciar la ciutadania sobre la singularitat i conservació d’aquests espais. Les activitats tindran lloc entre el 2 i el 4 de febrer.

Informació de les activitats:


Enquesta de gestió de residus a l'Institut Cal·lípolis

Ja som més de dos cents els que hem participat en l'enquesta de gestió de residus.

I tu? Participa a través d'aquest QRI jo què faig pel Medi Ambient?. Photocall: Vull un món de colors