INSTITUT CAL·LÍPOLIS

Complex Educatiu de Tarragona

Autovia Salou s/n

2018_triptic_10raons.pdf

Setmana Bio

Perquè consumir productes ecològics i de proximitat? Aquí et donem 10 bones raons...anima't al canvi!!


5è Aniversari de l'Acord de Paris

El passat 12 de desembre es va celebrar el cinquè aniversari de la signatura de l’Acord de Paris per limitar l'augment de temperatura entre un 1,5 °C i 2 °C sobre els nivells preindustrials, amb el compromís d’abaixar les emissions de gasos contaminants.

En aquests moments, les mesures i els compromisos adquirits pels estats són insuficients per donar resposta a aquest objectiu.

L'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha advertit que la temperatura ja ha augmentat més d'un grau i que el planeta avança cap a un escalfament global de 3 a 5 graus a final de segle. Si mantenim les emissions actuals les conseqüències poden ser fatals, amb fenomens climàtics extrems, sequeres o incendis cada volta més freqüents.

Tot i que el problema es global tots podem contribuir a disminuir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Tu què fas?

Aquí tens una calculadora per descobrir la teu petjada de carboni, i veure si pots fer alguna cosa per disminuir-la.

https://offset.climateneutralnow.org/footprintcalc

SETMANA EUROPEA DE PREVENCIÓ DE RESIDUS

En motiu de la setmana europea de prevenció de residus des d'escoles verdes us volem proposar un concurs en forma de preguntes. Durant aquesta setmana cada dia formularem una pregunta que podreu respondre a través de Instagram @escolaverdacali. Els que hagin respost més preguntes correctes entraran al sorteig d'un petit obsequi que ajudarà a la prevenció de residus.

Us animem a que hi participeu i que en feu difusió entre l'alumnat.

Bona setmana i a participar!!!!


El Cal·lípolis aposta per la reducció de residus!

Aquest any, el detall de Nadal que el centre fa pel professorat i pels treballadors del centre és un boc'n Roll per portar l'entrepà de l'esmorzar. Seguint aquesta línia fa uns anys també es va fer una ampolla per reomplir aigua. Amb aquests petits detalls reduïm un gran nombre de residus d'un sol ús!

Petits grans canvis!! El Cal·lípolis més compromes amb l'emergència climàtica!



ÈXIT EN EL RECICLATGE DE BOLÍGRAFS

La iniciativa que vam proposar de recollir el material d'escriure per reciclar-lo ha estat un èxit. En un mes ja tenim els els pots plens!!

Moltes gràcies a tots aquells que heu col·laborat i també als que ho esteu apunt de fer!

Cal·lípolis està conscienciat!



ACCIONS VERDES AL CAL·LÍPOLIS!!

Des de la coordinació d'escoles verdes us presentem petites accions que podeu fer per tal de minimitzar i gestionar residus que generem al centre.

Com a novetat veureu que hem col·locat uns pots transparents a les sales de professors i a les consergeries. Aquí podreu dipositar bolígrafs, rotuladors de pissarra, tipex de cinta...i altres materials d'escriptura que ja no funcionin. Nosaltres en farem la gestió corresponent.

També recordar-vos que tenim a cada consergeria uns recipients per recollir les piles utilitzades.

Finalment, i com a resposta de les instruccions del Departament d'Educació, eliminarem els gots, tant de plàstic com de paper, de les fonts d'aigua.

Gràcies per la vostra col·laboració.

Pedalada reivindicativa

L'equip d'escoles verdes de l'institut Pere Martell ha organitzat una bicifestació per reivindicar un carril bici el proper 12 de desembre. A les 11:30 sortirem des de la plaça de la Laboral, anirem a la Pl Imperial Tarraco i tornarem.

Nosaltres volem donar suport i col·laborar amb la iniciativa així que us animem a participar!!

Per inscriure-us heu d'omplir el següent formulari:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc1PHvuFQYJHGJsGBXtFVbjlNgt6wqHuMgi-jnrZmso_YMcVQ/viewform?usp=pp_url

Moltes gràcies per la vostra col·laboració,

Salut i bicicleta!


Ja tenim fotografia guanyadora del concurs d'istagram!

Moltes gràcies a tothom que ha participat i enhorabona a la guanyadora!

Us deixem un petit recull de les fotografies que ens heu fet arribar i de la fotografia guanyadora!


Aquesta és la fotografia guanyadora!! La Dayanna ha fet un sabó amb oli reciclat! Molt bona iniciativa per reduir residus i alhora donar una segona vida a l'oli que utilitzem. Esperem que us serveixi d'inspiració!

Concurs "Cal·lípolis redueix" d'Instagram

Des de la coordinació d'escoles verdes us volem presentar la SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS que es celebrarà del 16 al 24 de Novembre.

Durant aquesta setmana es realitzaran diverses accions a nivell Europeu amb l'objectiu de sensibilitzar sobre la prevenció de residus.

Per tal de donar suport a aquesta iniciativa hem organitzat un concurs d’Instagram que tindrà lloc durant aquesta setmana. La proposta és que fotografieu accions de la vostra vida quotidiana on es mostri què feu per tal de reduir residus.

Per poder participar:

- Cal ser treballador/a o alumnat de l’institut Cal·lípolis.

- Etiquetar la fotografia a @escolaverdacali i comentar amb l’etiqueta #callipolisredueix per entrar en el concurs.

- Ser seguidors de l’Instagram d’escoles verdes.

Què haig de tenir en compte per tal de participar-hi?

Pel fet de participar-hi et compromets sota la teva responsabilitat a que les fotografies no continguin material obscè, sexualment explícit, violent, ofensiu, difamatori o imatges discriminatòries.

Així mateix et compromets a obtenir l’autorització de les persones que puguin aparèixer.

L’Institut es reserva el dret de rebutjar aquelles fotografies que incompleixin els criteris anteriors així com es reserva el dret de fer difusió i de publicar les fotografies presentades al concurs en la seva pàgina web i en els seus comptes de xarxes socials.

El termini per penjar i etiquetar les fotografies és del 18 al 21 de Novembre. L’equip d’escoles verdes, format per professorat del centre, decidirà la fotografia guanyadora i la farà pública el dia 22 de Novembre.

El o la guanyador/a rebrà un detall com a premi i la fotografia guanyadora es publicarà a les xarxes socials de l'institut.

Us animem a participar!


Setmana de Mobilitzacions per la emmergència climàtica

Des d'escoles verdes volem donar suport a la Setmana de Mobilitzacions per l'Emergència Climàtica en la què ens trobem. Amb aquestes mobilitzacions es pretén exigir justícia ambiental i intergeneracional, un futur digne per a les noves generacions, i pressionar els governs perquè actuïn amb responsabilitat i urgència enfront la crisi climàtica. Aquestes mobilitzacions van culminar amb una vaga d'estudiants i de consum el divendres 27 de setembre. Per aquest motiu, l'equip d'escoles verdes vam convocar una el mateix dia a les 12 del migdia davant la porta principal de l'edifici Cal·lípolis. En aquesta concentració les alumnes de segon curs d'estètica i Bellesa van redactar i llegir un manifest. Us el deixem a continuació perquè el pogueu llegir i us invitem a reflexionar-hi:

Els recents informes sobre l’estat de la biodiversitat senyalen que prop d’un milió d’espècies entre animals i plantes es troben al límit de l’extinció com a conseqüència de les activitats humanes, també alerten del deteriorament d’un gran nombre d’ecosistemes tant terrestres com marins, arribant així al punt de no retorn front al canvi climàtic.

L’any 1992 es va celebrar a Rio de Janeiro la Cimera per la Terra. A més de dirigents de molts països, va assistir una noia anomenada Severn Suzuki. Ella va parlar allí, tot i que va ser ignorada. Ara és Greta Thunberg la que exigeix a tots els polítics a aprendre mesures contra el canvi climàtic, ja que la humanitat s´enfronta al major dels seus perills: La crisi climàtica.

Nosaltres, seguint el camí de Severn i Greta, fem propis els seus discursos i volem dir el següent:

Som noies i nois que no tenim un futur fàcil, perdre el futur no és com perdre unes eleccions, és perdre les nostres oportunitats i els nostres somnis per sempre. Volem parlar no només en nom nostre, sinó també en el nom dels que no podem expressar-se, nois i noies que ja estan sofrint inundacions, sequeres o onades de calor. Volem parlar també per totes les espècies animals i vegetals que estem perdent i les que ja han desaparegut.

Les dades son contundents i el temps juga en contra nostra. No veiem els dirigents prendre mesures per donar una solució real els problemes mediambientals o l´escalfament global.

No entenem perquè no es posen en marxa solucions. No es preocupen per tota la gent que habitem al món?

De petits ens ensenyen a compartir, a resoldre conflictes, a respectar als nostres companys i companyes... Perquè els dirigents polítics, que tenen el poder per posar en marxa solucions no ho fan? És un error fonamental tractar a la Terra com si fos un negoci en liquidació.

Per tot això, en defensa del present i del futur, d´un planeta viu i d´un món més just, fem un crit comú i unitari per la lluita climàtica.



Ajuda'ns a millorar el nostre entorn

Enquesta gestió residus 2019

Coincidint amb la Setmana Europea de Prevenció de Residus que se celebra del 17 al 25 de novembre, l'equip d'escoles verdes de l'Institut Cal·lípolis comença de nou la recollida de dades per veure el nivell de sensibilització dels que aquí treballem o estudiem, front al problema de la recollida selectiva de residus.




Canvi climàtic, realitat o quimera?

Conferència a càrrec de Martí Boada i Juncà.

Dimecres 8 de maig de 2019- Institut Cal·lípolis



Professor del Departament de Geografia i investigador de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), ha estat director del Museu Monogràfic del Montseny, és director de l’Observatori de Seguiment de la Biodiversitat de la Tordera i assessor del Centre de Biodiversitat d’Andorra i del Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible. L'any 2017, va ser nomenat assessor científic de la UNESCO en temes de conservació de les reserves de la biosfera.

El doctor Martí Boada imparteix una conferència a l’Institut Cal·lípolis, Canvi climàtic: realitat o quimera?. La xerrada s’enmarca dins de les activitats organitzades per l’equip de treball d’Escoles verdes, aquest any dedicades al canvi climàtic.

No ens vol alarmar, però insisteix , el canvi climàtic no és una qüestió de fe, sinó una evidència científica. Cal canviar les relacions dels éssers humans amb el seu entorn i adquirir un compromís personal, un posicionament crític que ens faci avançar prioritàriament cap a la transició energètica.


Inaugurada l'exposició: el canvi climàtic i les malalties climàtiques- Maig de 2019

Planta baixa de l'edifici Cal·lípolis.

Han col·laborat els alumnes de:

  • CFGM : Estètica i bellesa.

  • CFGM : Conducció d'activitats físicas i exportiva en el medi natural.

  • CFGM: Emergències sanitàries.

  • CFGS : Laboratori de diagnòstic clínic.

  • CFGS: Salut Ambiental

El canvi de les condicions climàtiques pot afectar no solament al medi ambient sinó també a la salud de les persones. Les sequeres, els incendis, les plugues torrencials, l’aparició de nous habitats per a insectes transmissors de malalties…, en definitiva nous canvis i un futur incert


DOCUMENTAL PLASTIFICATS

Us recomanem aquest documental, és molt interessant i entenedor. Ens parla de les dues mil tones de plàstic que suren al Mediterrani i com aquests ja formen part de la xarxa tròfica.

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/30-minuts/plastificats/video/5794260/

Us deixem, en el següent enllaç, una notícia molt impactant sobre els plàstics al mar

http://www.ccma.cat/324/troben-mort-un-catxalot-a-indonesia-amb-mes-de-1000-objectes-de-plastic-a-dins/noticia/2888172/

Iniciem el curs 2018 -2019 amb aquest interessant article: Malalts climàtics, una nova alerta per al futur de la nostra salut

L’Organització Mundial de la Salut ( OMS) considera que es gaudeix de bona salut ambiental quan s’ha assegurat un entorn saludable que eviti el desenvolupament de malalties que es poden prevenir, i així, millorar la qualitat de vida col·lectiva.

El darrer informe del IPCC de 2013, afirma que no existeix cap dubte en el fet que l’activitat dels éssers humans és la causa principal de l’escalfament global actual. Aquest informe conclou que cap a finals del segle XXI el rang probable d’augment de la temperatura de la terra és de 1,5 a 4,5 ºC. Però quines conseqüències pot tenir aquest increment de temperatura?

Segons l’OMS cada any moren més de 12,6 milions de persones per insalubritat del medi ambient, 8,2 milions de les quals per malalties no transmissibles que es poden atribuir a la contaminació de l’aire i Catalunya no n’és cap excepció, el canvi climàtic i la contaminació estan causant indirectament un nou fenomen sanitari: les malalties climàtiques. Hi arriben virus tropicals com el Dengue, el Chikungunya i el Zika. Hi apareixen malalties de noms nous com la MERS, la febre de Crimea- Congo o la febre de Lassa.


I jo què faig pel medi ambient? 23, 24 i 25 d'abril de 2018, vine i participa en el Photocall : vull un món de colors



Els Alumnes de primer de Salut Ambiental dinamitzen l’activitat “ Vull un món de colors “ amb el material cedit per l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona.

Parlem d’un món de colors, perquè volem transmetre la idea que si tots reciclem, si tots minimitzem l’ús del transport privat, si tots estalviem energia... tindrem ciutats menys contaminades i grises.

Alumnes de l’Institut Cal·lípolis, professors/es i alumnes de l’Institut Pere Martell, ens han deixat una foto i una acció vers una societat més sostenible.


CAPGIRANT L'ECONOMIA. XERRADA / TALLER A CÀRREC D'ANTON AYMEMÍ.

Dijous 19 d'abril a les 12:00h.

Saló d'actes de l'Institut Cal·lípolis


Més imatges i més informació dins de recursos

V jornades Salut, Benestar i Lleure

Participa en les activitats organitzades pel comitè d'escoles verdes de l'institut Cal·lípolis.


El Servei de Prevenció i Control de la Contaminació Acústica i Lumínica (SPCAL) de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, conjuntament amb el Servei d’Educació Ambiental, proposem als centres educatius de Catalunya una acció, “Fotografiem el soroll”, dins del programa d’activitats de la “2a Setmana Sense Soroll” que se celebrarà del 23 al 29 d’abril de 2018, coincidint amb el Dia Internacional de Sensibilització envers el Soroll.

Per participar-hi cal feu una fotografia i/o elaboreu un fotomuntatge on es mostrin diferents fonts de soroll acompanyades d’un missatge o reflexió que promogui la reducció de la contaminació acústica, i feu-ne difusió a les xarxes socials amb les etiquetes: #escolasensesoroll i #SSSoroll2018.


20 de març de 2018. Els alumnes del CFGS de Salut Ambiental i del CAS visiten l'exposició, Després de la fi del món , al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.




Després de la fi del món» és una exposició sobre el planeta del 2017, transformat irreversiblement en el planeta Antropocè després de dos segles d’intervenció de l’home en els sistemes naturals. Però també és una exposició sobre com arribarem al món de la segona meitat del segle XXI, i sobre la responsabilitat de la nostra societat envers les generacions que hi naixeran i creixeran.

La plataforma de comissariat de fotografia satèl·lit Overview dirigit per Benjamin Grant (US) ens enfronta en una instal·lació amb la realitat de la nova pell de la Terra

Charles Lim (SG) estrena la seva investigació sobre la terraformació de Singapur, un país fet de sorra artificial en guerra contra la pujada del nivell del mar.

Tomás Saraceno (AR) presenta Aerocè, un projecte d’arquitectura utòpica que imagina l’atmosfera com un nou territori per a l’expansió de la humanitat


L’estudi de disseny-ficció Superflux (IN/UK) ens trasllada a un apartament del 2050 en un món en què les sequeres i els huracans han canviat la nostra manera d’alimentar-nos.


L’enginyera i artista Natalie Jeremijenko (AU), un referent en les relacions entre art i ciència, instal·la a l’exposició la seu de la seva Clínica de Salut Mediambiental, per construir noves relacions mútuament beneficioses entre les diferents formes de vida que conviuen a la ciutat.

Els parcs de Catalunya organitzen una desena d'activitats pel Dia Mundial de les Zones Humides


Alliberament d’ocells recuperats, visites guiades, jornades i tallers sobre fotografia ambiental i canvi climàtic, o bicicletades serviran per implicar i conscienciar la ciutadania sobre la singularitat i conservació d’aquests espais. Les activitats tindran lloc entre el 2 i el 4 de febrer.

Informació de les activitats:


Enquesta de gestió de residus a l'Institut Cal·lípolis

Ja som més de dos cents els que hem participat en l'enquesta de gestió de residus.

I tu? Participa a través d'aquest QR