Projectes de centre

V CURSA SOLIDÀRIA ORGANITZADA PER L’ALUMNAT DE 3R DE L’INSTITUT RAMON COLL I RODÉS

L’alumnat de tercer d’ESO de l’institut Ramon Coll i Rodés va organitzar una cursa solidària en benefici de l’AECC Catalunya contra el Càncer

Com a preparació de la cursa, l’alumnat tenia la tasca de fer activitats com vendre butlletes o fer-ne difusió a altres escoles i instituts, també per mitjà de Nova Ràdio Lloret.

Durant les hores de música i fora de l’horari escolar es va dur a terme un vídeo promocional donant a conèixer els detalls més destacats com els horaris, la data, els diferents recorreguts i categories, el pòster, el preu, on es podien fer les inscripcions, què incloïa el preu… I el professorat va escollir el vídeo que es faria servir per fer promoció a les escoles i instituts i el que es penjaria a la web i a les xarxes socials oficials de l’institut.

El dia de la cursa, el diumenge 7 d’abril, cada grup classe tenia unes activitats específiques per fer, com marcar el recorregut i vigilar els diferents punts de la cursa, obrir i tancar tanques, estar al lloc de l’avituallament, al punt d’informació i al punt d’inscripcions i recollida de dorsals, ser comentaristes de la cursa, repartiment de premis i sorteig…

Tot aquest procediment ens el van explicar fent tot el recorregut a les hores d’educació física.

Finalment, es van atorgar premis als 3 guanyadors de cada categoria i els premis referents al dia de l’activitat física.

El divendres 26 d’abril es va fer l’acte de lliurament dels diners recaptats.

Ivan Colomera (3A2) 

ALUMNAT DE 4T D’ESO I BATXILLERAT INTERCANVIEN EXPERIÈNCIES AMB ALUMNAT FRANCÈS

Alguns alumnes de batxillerat i de 4t d’ESO, durant la setmana del 16 al 20 d’octubre, fan un intercanvi amb alumnes del Lycée Beauregard a Villfranche de Rouergue, Occitània

Els alumnes de 4t d’ESO i batxillerat han gaudit molt de l’intercanvi, hem parlat amb l’Hugo Detko del B1D i ens ha explicat les diferents activitats que han dut a terme durant aquella setmana. 

El primer dia es fa una reunió perquè es presenti tothom i s’organitzen els següents dies. Generalment hi ha molta llibertat, però també hi ha algunes excursions obligatòries, encara que al mateix temps tenen un horari bastant estricte tot i que la seva organització és molt bona.  

L’horari és bastant diferent del nostre, s’esmorza a les 8 del matí, es dina a les 12 del migdia, es fa el sopar a les 19:30 i l’hora de dormir és a les 22:30 de la nit.  

A més, els alumnes d’intercanvi ens han recomanat que s’intenti parlar en francès la major part del viatge, es notarà la fluïdesa i es millorarà molt l’idioma.

Hi ha moltes activitats entretingudes per fer, aquestes activitats fan que ens relacionem més amb els francesos i saber més de la seva cultura, una altra cosa que aprofitem de les activitats és la millora de l’idioma en estar quasi tota l'estona parlant francès. Una de les activitats que més ha destacat és la visita al mercat setmanal de Lloret, i un altre lloc que ha agradat bastant als estudiants ha sigut l’església de Sant Romà.

Ha estat una setmana diferent, però entretinguda, i hem pogut fer noves amistats.

Salma Ben Malek i Leire Padín (3A5) 

ENTREVISTA A LA MARIA TORRENTE, ENCARREGADA DE GESTIONAR ELS PROJECTES QUE FAN ELS NOIS I NOIES DE PRIMER D’ESO


Quin projecte esteu fent amb els nois i noies de primer?

Durant l’assignatura de projectes de 1r d’ESO fem tres projectes. El primer es diu Ens coneixem, i treballem diferents dinàmiques de treball en grup, dinàmiques de relacions…, després comencem amb un altre projecte que es diu Acció pel clima, en què treballem aspectes relacionats amb impactes ambientals, i acabem amb un projecte que es diu Mirem amunt en el qual treballem aspectes sobre l’univers i sobre mitologia. A final de curs fem una cloenda amb unes colònies.

Per què esteu fent aquests projectes, quin és l’objectiu? 

L’objectiu principal és poder treballar diferents dinàmiques, treballar en grup i que l’alumnat estableixi relacions i vincle tant amb el professorat com amb els altres companys, a part de treballar diferents coneixements relacionats amb matèries de socials i experimentals.

Com esteu portant tot el tema de l’alumnat?

Aquest projecte, que són dues hores seguides, ens permet que l’alumnat estigui molt més còmode, estigui implicat i a més a més s’estableix aquest vincle que parlava a l’anterior pregunta.

Quin va ser el procés de planificació?

Des de principi de curs, bé, el curs anterior se'ns va proposar formar part d'aquest projecte a quatre professors. Llavors vam seure i vam veure què tenien en comú tant socials com experimentals per després lligar-ho tot amb un eix conductor que hi donés sentit, i després amb quatre profes vam establir els diferents projectes.

Quanta gent vau necessitar per planificar-los?

Vam començar essent quatre professors, que són els que van establir les bases, i durant el curs, el primer any vam anar a canviant de professors i vam ser un total de 6 o 7, però com a base, quatre.


Hi ha hagut algun tipus de complicacions amb l’alumnat?

Bé, més que complicacions, jo crec que són oportunitats per canviar i per millorar coses.

Llavors el que fem és, a mesura que anem fent les activitats, si les podem canviar per aquell mateix curs, ho fem, les editem i si no, les apuntem per canviar-les de cara al pròxim curs.

Penseu que podria haver-hi aspectes que ara mateix voldríeu canviar?

Sí, segurament algunes activitats, és més, des de l’any passat que va ser el primer any que vam començar projectes, aquest any hem canviat moltes coses, i des d'una perspectiva de fora de tots els profes, creiem que les millores que hem fet han sigut positives per a l’alumnat.

Algun aspecte d’aquest treball t'ha impactat molt?

Què m’ha impactat… el nivell de feina que comporta organitzar per pocs minuts de feina a classe.

Finalment, en algun moment ja no volíeu continuar amb el projecte?

No, sempre hem volgut seguir perquè creiem que té molts fruits que estem sembrant i l’alumnat està molt content.

Rebeca Hantig, Ranvir Kumar, Manav Lalwani i Assia Zliouel (3A1) 

ENTREVISTA A LA PROFESSORA DE SEGON D’ESO SÒNIA GÓMEZ SOBRE EL PROJECTE QUE S’HA INICIAT AQUEST CURS

Quina va ser la idea principal del projecte? De qui va ser? 

Ha sigut una idea conjunta dels professors de 2n d’ESO que participen i del centre, tenen com a objectiu fer que els alumnes coneguin una forma de treballar diferent. Habitualment, els alumnes no troben la relació entre la matèria donada i les situacions de la vida real, això pot fer que els alumnes no tinguin motivació i no acabin d’entendre l’ús d’un aprenentatge, amb aquests projectes es pot fer que torni i que s’animin més. També s’intenta que l’alumnat treballi en equip, ja que ajuda a conèixer-se millor entre el grup-classe i tenir un millor ambient.

Com s’ha organitzat aquest projecte? Durant quant de temps? Qui hi participa?

S’ha organitzat en 3 projectes en total, i es combinen les matèries de Matemàtiques i de Tecnologia. Els tres projectes es reparteixen en un per trimestre, on és començat i acabat.

De què tracta cada projecte?  

Durant el primer trimestre, amb els coneixements ensenyats prèviament a l'assignatura de Tecnologia, van construir un circuit elèctric que formava unes lletres amb llum, totes juntes feien un cartell que es va posar a les grades de l'institut amb un missatge. Durant el segon trimestre, es va dur a terme un escape room amb els coneixements bàsics practicats a l’assignatura de matemàtiques. Aquesta activitat està pensada perquè el gaudeixin els alumnes de 3r i 1r d’ESO. El projecte del tercer trimestre encara no se sap gaire bé què es farà perquè s’està acabant d’organitzar.

S'avalua d’alguna manera i si és així, com s’avalua? Ho gaudeixen els alumnes?

Aquests projectes estan pensats per ser avaluats cada dia, és a dir, que encara que sigui una assignatura com les altres, en aquesta no s’ha de fer cap examen ni res, només s’avalua el treballat i l’esforç, tant sigui de participar, com d'acabar les tasques programades.  Això fa que els alumnes ho gaudeixin millor i que gaudeixin del procés i l’aprenentatge, que és l’objectiu de tots aquests projectes. 

Aquest projecte té en compte les diferents necessitats dels alumnes que hi participen? Com?

Està pensat perquè ho pugui fer tothom, com que els estudiants s’agrupen en grups de 4 s’intenta que siguin equilibrats, perquè tots hi puguin aportar i ajudar-se entre ells. Si un grup es queda bloquejat, poden optar per l’ajuda dels dos mestres que són participants en el projecte, en aquest cas, són els professors de matemàtiques i tecnologia 

Quin s'encarrega de pagar i demanar els materials?

Principalment, de les despeses econòmiques s’encarrega l’institut, ho paga tot, però en algunes ocasions, sí que els demanem als alumnes que portin materials més accessibles de preu i fàcils de trobar.

Míriam Kuzniatsova i Mireia Moreno (3A3)