Els mÉs grans

ENTREVISTA A MARC BLASCO, PROFESSOR DEL CFGM VÍDEO, DJ I SO

Bon dia. Sabem que aquest cicle formatiu és nou d'aquest curs. Ens podries explicar una mica de què tracta?

Sí, el cicle formatiu de Vídeo, DJ i so és un cicle formatiu de grau mitjà, això vol dir que hi poden accedir alumnes que tot just han fet 16 anys i que vinguin de secundària, que hagin acabat quart d'ESO, aquest seria l'itinerari més freqüent. També altres alumnes que potser són més grans i han provat d'estudiar altres coses, no els ha agradat o s'han tret un títol i ara se'n volen treure un altre.

Però en tot cas, a partir dels 16 anys, et pots inscriure en aquest cicle.

Aquest cicle forma part d'una família de cicles formatius que es diu la família d'imatge i so. I dintre d'aquesta família d'imatge i so hi ha estudis de grau mitjà, que és aquest, i 5 cicles formatius de grau superior.

Als cicles superiors hi pots accedir un cop has aprovat, un cop has superat aquest cicle de grau mitjà.

I quines assignatures hi ha?

Les assignatures són diverses, però per resumir-ho, diríem que hi ha assignatures de l'àmbit del so, per exemple muntatge d'instal·lacions de so, d'escenaris, d'espectacles, de representacions de teatre, de tot aquell tipus d'esdeveniment que ens puguem imaginar en el qual hi participa el so. Però també, de programes de televisió, de ràdio, de cinema, de publicitat, on també el so és molt important.

Per tant, el so és una part important del cicle.

L'altra és la imatge, tot el que té a veure amb la fotografia, el vídeo. Aquestes imatges entrarien en tot el que dèiem abans, cinema, publicitat.

I finalment, una tercera branca del cicle, que és tota la part d'il·luminació.

I, per tant, si ens hi fixem, les tres potes, el so, la imatge, la il·luminació, serien com els tres elements essencials en el muntatge de qualsevol esdeveniment, des d'una passarel·la de moda fins a un concert en directe, per exemple per una obra de teatre o un espectacle de dansa.

Quina nota mitjana necessites per entrar?

Clar, els nostres estudis aquest any en aquest institut són nous. És a dir, és el primer curs que s'ofereixen.

Aleshores, per aquest any, tota la gent que volia entrar en els estudis ha pogut entrar.

De fet, van ser 29 matrícules i teníem 30 places.

Vull dir que tothom que es va inscriure va poder entrar.

A partir d'aquest curs vinent dependrà. És a dir, ja sabem que depèn de la regla aquella de l'oferta i la demanda. Si hi ha més gent que es vol apuntar que places, aleshores sí que s'estableix una nota de tall.

Ara per ara, en el nostre institut, tothom qui ha volgut inscriure's en aquest primer curs ha pogut, i per tant, haurem de veure si l’any vinent hi haurà nota de tall o no.

Es fan pràctiques al centre o a fora del centre?

Les pràctiques són curriculars i això vol dir que formen part del que l'alumne ha de fer durant aquest any d'estada a l'institut, però tot i que siguin curriculars, es fan fora de l'institut i es fan en empreses.

En quin tipus d'empreses?

En empreses del sector del so, de la imatge o de la il·luminació. Aleshores, totes elles són empreses de per aquí a la zona, properes a Lloret o del mateix Lloret, i aquí tenim, per exemple, el Teatre de Lloret, la ràdio, tenim empreses de so, d’esdeveniments, per tant, hi ha un ventall molt ampli.

Quines activitats hi ha programades per portar terme fora del centre?

Mira, fora del centre al llarg del curs intentem fer com a mínim un parell de sortides cada trimestre.

Les hores són molt diverses perquè, com anem dient, el cicle ofereix moltes opcions, des del que vol ser il·luminador fins al que vol ser un tècnic de so o al que li interessa gravar. Per exemple, fem sortides a la televisió pública, fem una sortida a TV3 on anem amb els alumnes perquè coneguin les instal·lacions de la televisió pública.

Però també hem fet sortides, per exemple, a l'Auditori de Barcelona. L'Auditori de Barcelona és un equipament molt important que tenim al país que d'alguna manera acull els grans concerts de l'Orquestra Ciutat de Barcelona i Nacional de Catalunya i, per tant, poder visitar entorns d'aquest estil va molt bé perquè l'alumne entengui quins són aquests escenaris on després haurà d'anar a treballar.

El material que disposeu és tot del departament o l'alumnat s'ha de comprar alguna cosa?

El material és de l'institut, és per tot l'institut.

És a dir, com que és des de l'any passat que vam arrencar amb aquests estudis, tenim un material molt nou perquè tot es va comprar l'any passat, però és un material que, tot i que és per la gent del cicle formatiu, també poden utilitzar la resta d'alumnes de l'institut. Això fa que, per exemple, alumnes de l'ESO puguin fer projectes, que a vegades s'han de fer projectes de mitjans de comunicació o de ràdio o de televisió, puguin també fer servir aquest material i aquestes instal·lacions; fins i tot assignatures de Batxillerat.

De fet, aquest any mateix l’assignatura optativa de comunicació audiovisual es fa en aquesta taula on estem ara i que està equipada amb un estudi de so, amb un control, amb uns ordinadors per poder fer edició.

És prou material perquè els alumnes tinguin suficients elements amb els quals poder treballar individualment i, a més, és extensiu que l'utilitzi tot l'institut.

Quin tipus d'alumnat teniu?

Doncs molt divers, perquè ens anem repetint, però és això que dèiem des del començament de l'entrevista, és a dir, com que és un cicle que ofereix tantes vies de sortida o tantes possibilitats laborals diverses, l'alumnat que ens arriba té també inquietuds, interessos diversos.

Per tant, tenim alumnes, tots ells de la mateixa zona, podríem dir que dintre el que és la comarca, però els seus interessos van des de la fotografia, el cinema, la sonorització, hi ha gent que vol ser tècnic de so, o per exemple el disseny gràfic, que és una de les altres coses que fem en la part d'imatge.

Ens podries dir algunes sortides laborals que hi ha estudiant aquest cicle?

Sí, n'hem dit moltes ja fins ara, però recapitulant seria des de la part de so tot el que és tècnic de so, tècnic de DJ, és a dir, que d'alguna manera pugui controlar punxar música, tirar música.

De la part d'imatge n’hi ha dues de molt evidents, que és la part de la fotografia i vídeo, i la part del disseny del disseny gràfic, i la part d'il·luminació seria una mica aquesta idea del que és la il·luminació, que d'alguna manera controla els llums. Ara, professionals com a tal, tot això que dèiem, treballar en un teatre, en una pel·lícula, en un curtmetratge, a la ràdio, en un espectacle en directe…

Ens podries fer una valoració d'aquest primer any a l'institut?

Sí, aquest primer any el valorem molt positivament, perquè no només hem aconseguit quasi completar la matrícula, sinó que, a més, d'alguna manera,

els alumnes desperten aquest interès amb tot el que fem i amb els projectes que treballem.

Penseu que els nostres estudis els plantegem d'una forma molt aplicada, és a dir, fem classes teòriques i expliquem el currículum teòric, però després també el que fem són molts projectes, i projectes que intentem que siguin reals, és a dir, que si l'institut ara, per exemple, a final de curs, ha de fer una graduació i necessita tot un muntatge, que els nostres alumnes puguin participar-hi i es puguin encarregar de muntar-ho.

Per tant, és un primer any en què sí que hem tingut molta feina perquè hem hagut d'adaptar les instal·lacions, comprar el material, tirar endavant amb el que és el currículum, o sigui, les assignatures, però els alumnes que han vingut són alumnes potents, que els interessa treballar en això.

Valorem molt bé la seva adaptació.

Moltes gràcies.

Leire Padin i Gerrart García (3A5) 

L'ALUMNAT DE BATXILLERAT ARTÍSTIC INAUGURA L’EXPOSICIÓ DE LA FOSCOR A LA LLUM 

L'11 d'abril, els alumnes de batxillerat artístic van inaugurar l’exposició De la foscor a la llum a la Biblioteca municipal de Lloret de Mar.

Aquest títol es refereix a la foscor per tots aquells dubtes que es tenen abans de començar un projecte artístic, i la llum fa referència a la claredat, quan el projecte està acabat. 

Per començar, la directora va donar la benvinguda i va explicar que els alumnes d'art havien creat diferents quadres i obres que es podrien contemplar després de la inauguració i fins al 25 d’abril.

L'acte va començar amb un espectacle musical interpretat pels alumnes de l’optativa de música.

Al final de l'última interpretació, la directora va agrair als alumnes la seva participació i va destacar el gran esforç i talent que havien demostrat. En acabar el seu discurs, dos alumnes van voler agrair al professorat de música i art el seu suport  i van obsequiar-los amb un ram de flors perquè les poguessin posar al departament.

Finalment, tot el públic va poder gaudir de diversos dolços elaborats pels alumnes del cicle de pastisseria mentre admiraven les obres creades pels alumnes d'art.

Manreet Kaur i Yasmin Kdah (3A5) 

BRIOIXERIA A L’INSTITUT RAMON COLL I RODÉS

Cada divendres, l’alumnat del CFGM de Forneria, pastisseria i confiteria, ajudats pels seus companys de l’IFE, venen productes d’elaboració pròpia

Cada divendres, els alumnes del CFGM de Forneria, Pastisseria i Confiteria de l’Escola d’Hostaleria del Coll i Rodés que, ajudats pels seus companys de l’IFE, munten una botigueta a l'institut amb productes que elaboren ells mateixos i de temàtica variada segons si hi ha alguna celebració.

El 31 d’octubre van estar venent panellets i galetes amb forma d’objectes típics de Halloween, com una carabassa; per Nadal, torrons; per Pasqua, ous de xocolata… Tot això ho preparen per fer un menjar típic d’aquestes festes.

Estan situats davant de consergeria (que és el lloc on sempre posen les botiguetes a l’institut) per vendre totes les galetes i  més dolços perquè la gent ho pugui comprar.

Hugo Sotoca, Santi Raya i Pere Torras (3A2)