APRENENTATGE COMPETENCIAL

CURRICULUM COMPETENCIAL

El nou currículum del Batxillerat planteja una visió continuista del de l'Etapa Secundària Obligatòria (ESO), tot plantejant un aprenentatge competencial, en què a través de l'assoliment dels sabers (coneixements, procediments i actituds) l'alumnat ha de ser capaç d'aplicar-los en nous contextos, garantint així que l'aprenentatge sigui profund i perdurable en el temps.

El currículum competencial s'agrupa en 8 competències clau, on cadascuna agrupa un conjunt de sabers. 4 competències són pròpies de les matèries (Competència matemàtica, de ciències, tecnologia i enginyeria; Comunicació lingüística; Plurilingüe i Consciència i expressió culturals) i es treballen i avaluen de manera directa en cadascun dels espais d'aprenentatge.  La resta de competències són transversals i es treballen des de tots els espais d'aprenentatge.

El batxillerat competencial procura que l'alumnat pugui aplicar allò que aprèn intervenint sobre l'entorn local o global, assolint, així, les competències clau.

Seguint aquestes indicacions del decret 171/2022, des de l'institut plantegem les diferents assignatures que conformen el batxillerat a partir de les següents estratègies per a l'aprenentatge:

LES SITUACIONS D'APRENENTATGE

L'enfocament competencial de les diferents matèries requereix la incorporació de situacions que donin sentit als sabers que els són propis i el plantejament de problemes, en sentit ampli, concretats en reptes, recerques, casos i necessitats. 

Una de les finalitats del currículum de batxillerat és permetre a l'alumnat desenvolupar aprenentatges en entorns reals per facilitar l'ús eficaç d'aquests aprenentatges en contextos diferents d'aquells en què s'han assolit. 

Les situacions d'aprenentatge són els escenaris que l'alumnat es troba a la vida real i que des del centre ens permeten desenvolupar aprenentatges. Plantegen un context concret, una realitat actual, passada o previsible en el futur, en forma de pregunta o problema, en sentit ampli, que cal comprendre, i a la qual cal donar resposta o sobre la qual s'ha d'intervenir. 

És en la seva resolució que l'alumnat assoleix les competències específiques, tot enllaçant els sabers assolits amb les capacitats que es treballen. 

EINES I ESTRUCTURES SÒLIDES

Les situacions d'aprenentatge i els contextos són el marc que ens permeten desenvolupar els sabers de les diferents matèries. És a dir, els coneixements, destreses, valors i actituds propis d'una matèria que són necessaris per a l'assoliment de les competències específiques.  

Per tal de garantir l'assoliment competencial, en diversos moments de la seqüència didàctica o en espais d'aprenentatge concrets de les matèries es posarà el focus en l'aprenentatge i la sistematització d'eines que hauran de permetre a l'alumnat adquirir els sabers més específics de cada matèria. Aquests sabers resultaran indispensables en el moment en què es plantegin tot un seguit d'aprenentatges més competencials i lligats en contextos nous. 

A les classes es combinaran moments de treball autònom, d'indagació i de sistematització) i també moments de classes més guiades en les que es presentaran, per part del professorat, continguts necessaris per assolir els sabers.

METODOLOGIES DIVERSES

Per tal d'afavorir aquests aprenentatges i seguint amb la línia pedagògica de centre es fomentaran les següents metodologies d'aprenentatge: