Vampirs 

Vampirs al Fòrum! Les històries naturals de Joan Perucho i la ciència de la Il·lustració

Museu de Ciències Naturals de Barcelona 

“Vampirs al Fòrum! Les històries naturals de Joan Perucho i la ciència de la Il·lustració”, produïda per la Institució de les Lletres Catalanes en el marc de l’Any Perucho i comissariada per Julià Guillamon, arriba al Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

L’exposició itinerant, després de passar per Morella, Gandesa i Berga estarà a Barcelona fins el 13 de març. L'exposició segueix en els escenaris principals de la novel·la: Barcelona, Gandesa, Morella i Berga i passa pel Museu Darder de Banyoles, on Perucho es va inspirar per crear l’ambient del naturalista que protagonitza la història.

La mostra –que juga amb una estètica que barreja història i fantasia, alta cultura i cultura pop– proposa també una immersió en la literatura fantàstica i d’aventures, en el vampirisme i les guerres carlines i en la guerra civil i el pop. Així mateix, serveix per reivindicar la personalitat i la literatura de Perucho, ara que es commemoren els cent anys del seu naixement (1920-2003).

Una història de vampirs

Les històries naturals de Joan Perucho és una de les novel·les més singulars de la literatura fantàstica del segle xx. Publicada en català l’any 1960, ara fa 60 anys, i en castellà el 1968, s’ha traduït a una desena de llengües. El 1992 Harold Bloom la va incloure en el Cànon Occidental.

La novel·la explica una història ambientada a la Primera Guerra Carlina (1833-1840) amb un vampir com a protagonista, Onofre de Dip, un cavaller de Jaume I la víctima del qual és el general Ramon Cabrera, el Tigre del Maestrat. El fet del qual parteix la novel·la és real: una malaltia de Cabrera va precipitar la desfeta de l’exèrcit carlí davant les tropes d’Espartero. Perucho la va transformar en una ficció apassionant, protagonitzada per un naturalista, Antoni de Montpalau, que persegueix un vampir que amenaça Pratdip.