La finestra dels astrònoms

figura 1

Figura 3

Figura 4


ASTRONOMIA


La història dels noms dels estels i de les constel·lacions és complexa perquè involucra els babilonis, els grecs, els àrabs i, fins i tot, tradicions romanes. Pot semblar que l’activitat de posar nom als estels no és gaire científica, però qualsevol de les cultures que van fer un esforç devot en desenvolupar científicament l’astronomia va començar per organitzar el cel nocturn en constel·lacions. Les contel·lacions zodiacals, per exemple, van ser de gran utilitat per poder estudiar els moviments de la lluna.


La majoria de les constel·lacions són d’origen grec, tot i que els grecs van hel·lenitzar-ne algunes de tradició babilònica. En la figura 1 pots observar una imatge de representació dels signes zodiacals i de déus dels sumeris. Sabies que moltes de les constel·lacions d’origen grec estan lligades, mitjançant catasterismes, amb algun mite o llegenda grec? Qui eren, segons la tradició, Andromeda o Cassiopeia? La història de Coma Berenices és especialment interessant perquè ens lliga els grecs amb els egipcis, t’interessa?

Figura 1

Si observes la figura 1 que representa la representació astronòmica del cel segons Aristòtil, veuràs que hi reconeixes alguns noms, quins?

Figura 2

Els antics faraons egipcis pensaven que, un cop morts, les seves ànimes recorrerien el firmament per acabar, finalment, ocupant un lloc en el cel en forma d’estel. Per aquesta raó, es dedicaren a pintar cartes celest en els sarcòfags que servirien perorientar les seves ànimes a través del cel. A la figura 3 en pots veure una de preciosa (la taula de Idy de Asyut), on hi surt la deesa del cel Nut. Encara que, amb objectius més pragmàtics, també usaven els estels per configurar els seus calendaris civils, com el que veus a la figura 4.


RECURSOS: A sota tens la pàgina web sencera del cel dels mites