Finestres a la Mediterrània

La Mediterrània és el nostre mar. El que banya Barcelona, el que banya diversos països, illes, al redós del qual viuen gents diverses que parlen llengües diferents, amb costums diferents, colors de pell diferents... Tanmateix, és un mar que ens uneix. La Mediterrània ha estat l'autopista de l'antiguitat per on han circulat milers de vaixells, milers de productes, persones d'arreu... També ha vist guerres, batalles... i últimament, per desgràcia, és el calvari i la tomba de milers de refugiats i emigrants que busquen una vida millor. Avui, la Mediterrània és una frontera com mai havia estat.

Però tots els qui hi vivim som mediterranis, mengem productes semblants, tenim músiques d'arrels comunes, històries entrellaçades... Si bussegem en aquest mar i anem enrere trobarem molts elements comuns; trobarem grans pensadors (filòsofs) , grans matemàtics (heu sentit a parlar de Pitàgores?). Hi trobarem els grecs, els romans, els àrabs, els cartaginesos, els egipcis... Tots hem compartit una història comuna.

La Mediterrània també té una gran bellesa paisatgística, una arquitectura especial, és, a més, un mar petit que hem de cuidar, que no se'ns pot morir, amb una varietat de fauna que impressiona; és un organisme natural del qual hem de preservar tots els éssers vius. No podem malmetre una herència tan bella i rica.

En aquest projecte us proposem entrar a la mar, a la Mediterrània, des de diferents finestres. Cada finestra serà l'inici d'un viatge pel mar, d'una investigació que us durà a llocs incògnits, Haureu de ser navegants del coneixement. Segurament una finestra us durà a una altra, d'això es tracta, de navegar lliures i sense límits.

Bon viatge, mariners!

Ops! Se'ns oblidava! Mireu molt atentament aquest magnífic vídeo: EL MAR DEL MIG https://vimeo.com/235302710