PROCÉS DE 

TREBALL

ELECCIÓ DEL TEMA

A l’hora d’escollir-lo cal tenir en compte els factors següents:


PROPOSTES  TEMÀTIQUES DELS DEPARTAMENTS DIDÀCTICS PER AL CURS 2024-2025


DESENVOLUPAMENT

Un cop decidida quina és la qüestió essencial de la recerca, cal identificar els factors, o variables, que poden influir en el procés que es vol investigar i guiar la recerca principal.


Per planificar el desenvolupament del treball de recerca és convenient fer un full de planificació, cronograma o Diagrama de Gantt, en el qual s’han d’indicar:

IMPORTANT: Aquesta planificació és molt útil per desenvolupar, després, a la Memòria, l’apartat "Metodologia".

Hi ha diverses tècniques de cerca d’informació. Segons el tipus de recerca, s’utilitza l’una o l’altra o diverses en combinació. Les més habituals són:


La informació obtinguda s’ha de processar per diferents formats, amb l’objectiu de generar coneixement. En primer lloc, cal ordenar i classificar la informació per mitjà de fitxes, taules, fulls de càlcul o bases de dades. En segon lloc, cal analitzar, contrastar i interpretar la informació, aplicant les tècniques i conceptes propis de les disciplines. En cap cas, s’ha de recopilar la informació de manera idèntica a l’obtinguda ni en contingut ni en format. Així doncs, és molt important citar les fonts adequadament per no incórrer en plagi, per això, cal seguir algun dels estils aprovats acadèmicament; l’APA i el Vancouver són els més habituals. En conseqüència, tot treball plagiat serà suspès automàticament. També disposeu del web SCRIBBR  per a la redacció correcta de les cites i molt més.


S’ha de tornar a llegir i revisar el treball per interpretar les dades obtingudes i treure’n conclusions (identificar regularitats, correlacions entre variables, relacions causa-efecte), explicar els resultats obtinguts, tenint en compte els coneixements teòrics i la bibliografia consultada, i suggerir aplicacions dels resultats o fer propostes per continuar la recerca.


A mesura que es desenvolupa la recerca, és convenient anar fent una valoració del treball i dels resultats que es van assolint, avaluant la pròpia capacitat d’organització, el temps de què es disposa, la tria de qüestions i l’elecció de variables, la previsió de materials i instal·lacions que s’utilitzaran, la preparació de materials necessaris, la programació de visites, els problemes per portar endavant la recerca, la dinàmica de treball i la cooperació amb els companys, la relació amb el tutor o tutora, amb les persones enquestades o entrevistades, etc. És a dir, cal valorar la marxa del treball globalment, allò que s’ha fet i allò que resta per fer.



TUTORITZACIÓ

Durant les diverses fases de realització del treball de recerca, l'assessorment i la supervisió per un professor o professora està garantit. Segons el tema i/o Departament didàctic se t'adjudicarà una persona tutora de TRE, que serà el teu referent i persona de confiança al llarg de tot el procediment.  

TRACTAMENT LINGÜÍSTIC

Tant la Memòria com la Presentació oral  del TR s'elaboren en llengua catalana, que és la llengua vehicular d’aprenentatge al batxillerat. No obstant, l’alumnat que realitzi un estudi específic d’una altra llengua i/o literatura, coherentment,  podrà realitzar totes dues parts en aquest idioma.  Pel que fa al registre emprat, ha de ser acadèmic, per tant, formal i amb l’ús adient dels tecnicismes propis de l’àmbit d’estudi. Així mateix, les faltes ortogràfiques, morfològiques i sintàctiques no són permeses. Es recomana el corrector d’ortografia i d’estil, per exemple, LanguageTool.

Altrament, si el TR és de temàtica pròpia d'una llengua i/o literatura no catalana, evidentment, no només es podrà realitzar tant la Memòria com la Presentació oral  en l'idioma corresponent sinó que seria el més recomanable i coherent.



Tant la Memòria com la Presentació oral  del TRE de ser, inicialment i obligatòria en llengua catalana, que és la llengua vehicular d’aprenentatge al batxillerat. No obstant, si realitzes un estudi específic d’una altra llengua i/o literatura, coherentment,  podràs elaborar totes dues parts en aquest idioma. Així mateix, si decideixes realitzar el TRE en qualsevol dels idiomes adscrits al projecte AICLE/CLIL del centre, també ho podràs fer. L’alumnat declarat “Exempt en Llengua catalana” pel Departament d’Educació, podrà realitzar el TRE en un altre idioma, no obstant, es valorarà molt positivament l'esforç de, finalment, dur-lo a terme en català. Pel que fa al registre emprat, necessàriament ha de ser acadèmic, per tant, formal i amb l’ús adient dels tecnicismes propis de l’àmbit d’estudi. Així mateix, les faltes ortogràfiques, morfològiques i sintàctiques no són permeses. Es recomana l’ús d’un corrector d’ortografia i d’estil, per exemple, LanguageTool.

Finalment, atès el Decret 150/2017, de l'atenció educativa a l'alumnat en el marc d'un sistema educatiu inclusiu,  i l’ODS número 5 de l’Agenda 2030 de l’ONU, el llenguatge emprat haurà de ser respectuós i defugir qualsevol discriminació de gènere.

CALENDARI