Activitat física a la natura


ACTIVITAT FÍSICA A LA NATURA


  1. Què són les activitats físiques a la natura?

Parlem d’activitats físiques a la natura per referir-nos a aquelles activitats que es realitzen en el medi natural (el camp, la muntanya, la platja...). Aquests tipus d’esports també són coneguts com esports d’aventura, activitats “outdoor” o esports en llibertat.

Les activitats a la natura es poden practicar amb un objectiu lúdic, social o també competitiu.


  1. Quins tipus d’activitats podem practicar a la natura?

Les activitats es poden classificar segons el medi en què es desenvolupen: terra , aigua o aire.

  1. Activitats a l’aigua: es poden fer en el mar, en aigües planes o en aigües braves. Exemples: vela, piragüisme, submarinisme, surf...

  2. Activitats a terra: es poden dur a terme en terrenys molt variats quant a condicions i desnivells... Exemples: travesses, curses de muntanya, curses d’orientació, escalada, BTT, esquí...

  3. Activitats a l’aire: es fan amb l’ajuda d’aparells. Exemple: ala delta, paracaigudisme, parapent, globus...

Aquestes activitats, en ocasions, es realitzen en més d’un medi; seria el cas del barranquisme, el “Kitesurf” o surf d’estel.


3. Les activitats a terra


El muntanyisme o excursionisme són esports que engloben un conjunt d’activitats que tenen com a objectiu recórrer muntanyes o indrets naturals.

Poden ser muntanyes baixes, muntanya mitjana o muntanya alta. Considerem muntanya baixa aquelles que no superen els 1100 metres de desnivell; muntanya mitja, quan el desnivell està entre els 1100 i els 2000 metres de desnivell i alta muntanya, aquelles que es superen els 2000 m.

El senderisme o trekking consisteix a caminar seguint camins i senders marcats amb garanties de seguretat. Existeix un codi de senyals de colors que indiquen la dificultat del recorregut. Estan pintades normalment als arbres o a les pedres.



GR: GRAN RECORREGUT. Són caminades de més de 50Km assenyalades amb una franja blanca i vermella. A la península hi ha més de 100 GR.



PR: PETIT RECORREGUT. Són traçats de 10 a 50 Km preparats per fer en un o dos dies. Estan assenyalats amb una franja blanca i una groga.



SL: SENDERS LOCALS. Petits traçats de menys de 10 Km. Amb un nivell de dificultat baix o molt baix. Estan assenyalats amb una franja blanca i una verda.


  1. Com preparar bé una excursió.

Cal fer una planificació prèvia, en una sèrie de factors importants:

  • Informar-nos bé del lloc que volem anar; mapa de la zona.

  • Assabentar-nos del clima que ens trobarem a la zona i de l’horari de l’excursió; quantes hores preveiem que pot durar i tenir en compte quan surt i es pon el sol per evitar que se’ns faci de nit.

  • Esbrinar si hi haurà punts d’aigua al llarg del recorregut o la ruta.

  • Assegurar-nos que el nivell de dificultat de la ruta correspon a l’adequat per nosaltres.

  • Preparar la motxilla abans i només amb allò que necessitarem.


Hem de triar el material que ens hem de dur a l’excursió:

  • MOTXILLA. Ha de ser còmode i en cas de fer grans recorreguts hauria de ser impermeable o amb protecció. Cal portar-la correctament ajustada a la esquena per evitar cansament excessiu i desequilibris.

  • ROBA. Es recomana portar una samarreta transpirable, que eviti que la suor no es refredi (roba tècnica). En cas de previsió de pluja portar un impermeable i uns mitjons de recanvi. Si les temperatures previstes són baixes és important agafar la roba d’abric adequada: jersei, mitjons gruixuts, anorac, forro polar, guants i passamuntanyes. Si es preveuen moltes hores d’insolació: gorra i ulleres de sol.

  • CALÇAT. Ha de ser adequat al tipus de terreny amb que ens trobarem. Si és de nivell baix de dificultat, amb unes bones sabatilles esportives i sola amb relleu serà suficient. Tal i com augmenti la dificultat del terreny, més alçada i escarpat, caldrà portar un calçat més específic (sabates de trekking, botes de muntanya, botes d’alta muntanya/grampons per caminar en neu i gel...) No podem anar a la muntanya amb sabatilla de futbol sala, bàsquet… ja que posem en risc la nostra seguretat i augmentem la possibilitat de lesions.

  • ALIMENTACIÓ I HIDRATACIÓ. Cal portar sempre una cantimplora amb aigua que es pugui reomplir. És millor evitar els envasos perquè després ens els hem d’emportar. Per menjar es poden fer entrepans o portar una carmanyola. Si ha de fer fred, podem agafar fruits secs perquè aporten molta energia. Per a esforços de llarga durada i de molta intensitat (competicions, expedicions...) existeixen molts productes que ens ajuden a complementar la nostra dieta obtenir energia ràpida.

  • HIGIENE I PROTECCIÓ. És imprescindible portar una petita farmaciola (tiretes, esparadrap, gases, iode..), protecció solar i ulleres de sol. En cas que siguin molts dies de ruta caldrà contemplar els productes higiènics de primera necessitat: sabó, raspall de dents, pinta i tovallola petita.

  • ALTRES. Cal portar sempre una bossa de plàstic per les escombraries, a la muntanya cal emportar-se la brossa que un genera; el mòbil carregat i alguns diners per emergències. Cal avisar sempre algú del recorregut que es farà i o sortir mai sols a la muntanya.

No hem de deixar rastre del nostre pas per entorns naturals, el temps de degradació d’una pela de fruita és d’uns sis mesos aproximadament, el d’una burilla dos anys i el d’una llauna o un plàstic més de quatre-cents anys.


  1. Què fer en cas d’accident

Davant d’un accident cal estar preparat i reaccionar adequadament. Quan això passi:

  • Manté la calma

  • Pensa

  • I després actua

  • Recorda que pots demanar ajuda

Segueix un ordre d’actuació:

  • Analitza la situació.

  • Protegeix-te, protegeix al ferit i a la resta del grup.

  • Examina i auxilia al ferit.

  • Valora si necessites ajuda externa.

  • Si es necessari, recopila la informació sobre l’accident i demana ajuda al 112. Si no tens cobertura, recorda quin ha estat l’últim lloc on n’hi havia i desplaçat fins allà.

Posa en pràctica els coneixements de primers auxilis i fes ús de la farmaciola.

EMERGÈNCIES

Serveis d’emergències

El número de telèfon 112 centralitza totes les trucades d’emergències. Aquest és un servei d’emergències d’àmbit europeu que dóna resposta immediata les 24 hores del dia.





ENLLAÇOS I WEBGRAFIA

En els següents enllaços pots trobar més informació i reforçar alguns dels temes anteriorment comentats.


http://www.montanasegura.com/folletos-de-la-campana-montana-segura/

http://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/bombers/seguretat_a_la_muntanya/

https://www.feec.cat/informacio-de-muntanya/seguretat-i-prevencio/