Creació fotogràfica i cinema

Curs'2022-23

L’exposició STILL LIFE planteja un apropament al concepte de bodegó. Els fotògrafs de natures mortes creen les imatges en lloc de prendre-les. El procés creatiu comença tenint clar què es vol fotografiar i com fotografiar-ho per aconseguir un resultat determinat. Per això s’ha de tenir un esquema clar de la composició que s’ha de realitzar, com il·luminar-la i quin fons s’utilitzarà. Cada detall de la imatge és important.


Aquesta exposició ha implicat alumnes de 1r de Batxillerat d'Arts i s’ha plantejat des de la matèria de Creació Fotogràfica. El seu itinerari s’inicia coneixent la feina d’alguns artistes que treballen aquest gènere, veient algunes referències històriques i d’altres més actuals. Posteriorment es passa a l’experimentació i a l’elaboració del propi bodegó.

 

Per confeccionar els bodegons els alumnes han treballat per parelles a partir d’elements senzills i amb pocs recursos tècnics. Des de la pràctica grupal han reflexionat sobre l’objecte, el seu significat simbòlic, la llum i la composició, desenvolupant els seus propis bodegons.

 

La mostra recull per una banda les imatges que han creat a color i per una altra les impressions que han fet ells mateixos utilitzant la tècnica de la cianotipia.

 

El procés de cianotipia es basa en la sensibilitat a la llum de les sals de ferro, que aporten a la imatge una coloració blavosa. La cianotipia és una tècnica fotogràfica d’impressió per contacte, mitjançant la qual s'obtenen fotografies monocromàtiques simplement exposant un paper, al qual s’ha aplicat l’emulsió química, al sol. El seu nom ve de “cian”, denominació que s’aplica al “blau de Prússia”, color final de les impressions. El blau de Prússia és un pigment blau fosc produït per l'oxidació de sals de ferrocianur ferrós.

DIÀLEGS VISUALS

Diàlegs visuals és un projecte ideat en forma de relació fotogràfica epistolar i pública entre fotògrafs. En unes setmanes sortirà a la llum. Els alumnes de 1r de batxillerat artístic han dissenyat aquests cartells per anunciar aquesta proposta fotogràfica.

Per dissenyar els cartells, els alumnes han utilitzat les imatges digitalitzades dels antotips que ells mateixos han fet treballant l’autoretrat.

L’antotipia és un procés fotogràfic que permet crear imatges utilitzant les propietats fotosensibles d’alguns pigments d’origen vegetal.