PAS 1: CERQUEM I INVESTIGUEM

Per començar el projecte farem unes tasques que ens ajudaran a tenir una visió general de la problemàtica dels residus i començar a posicionar-nos en aquesta necessitat real.

REPTE: Esmorzars saludables sense embolcalls

Aquests dies us convidem a utilitzar una carmanyola per transportar els vostres esmorzars saludables (entrepà, poma, fruits secs, taronja...). És per això que des de cada grup-classe gestionarem els nostres residus. Abans d'anar al pati, qui porti algun tipus de menjar o de beguda amb un envàs/embolcall haurà de depositar-lo al contenidor del reciclatge corresponent de l'aula (si l'acaba durant l'estona de pati, haurà de llençar-lo al contenidor del seu grup-classe i no a les escombraries del pati).

D'aquesta manera, al final del dia, podrem fer una de les activitats relacionades amb el projecte.

TASCA 1: Presentació de l'equip

Ona

Responsable i corrector

Àgatha

Secretària

Joana

Supervisora

TASCA 2: Identificació del problema i elecció del camp de treball

Quina problemàtica representen els residus?

A l'institut tenim un problema amb les gavines: que venen a les escombraries i agafen els envasos amb restes de menjar. Això fa que els deixin per terra i que si fan vent arribin al riu. També és possible que les gavines es mengin aquest plàstic i morin per culpa d'això. 

Nosaltres hem d'actuar i volem fer-ho, entre altres coses, reduint els nostres envasos i millorar el reciclatge de l'institut. També cal que canviem el plàstic per altres materials més sostenibles. 

Quines solucions veiem al nostre abast?

Proposeu 4 possibles solucions als residus, que podríeu fer vosaltres.

Posar contenidors amb tapa

Els contenidors amb tapa servirà per què les gavines no puguin agafar les escombraries i que el vent no se les emporti. 

     No tirar el           menjar al             terra

Si hem de llençar el menjar per la raó que sigui, cal que el llençem al contenidor corresponent i no al terra. 

Reciclar

Consiteix a llensar els aliments o residus al lloc que els hi pertoca per exemple: el plàstic al groc, l'orgànic al marró...etc. 

Portar l'esmorzar de manera sostenible

Hem de portar els esmorzars de manera sostenible: en Boc'n Rolls, on en carmanyoles. El paper de plata i el plàtic son fora de lloc!

Projecte Millorem ... la gestió dels nostres residus

Expliqueu aquí, amb les vostres paraules, els 3 reptes proposats.

El nostre repte

Expliqueu en 5 línies

Hem escollit el cubell de material escolar perquè trobem què és el més original i perquè hem tingut una bona idea amb aquest repte. Hem posat sobre la taula tots els possibles reptes i hem votat quin ens atreia més i ens semblava interessant. Hi ha material escolar que tenim dubtes de on l'hem de llençar i cereim que el cubell per separar material ens ajudaria. Doncs com ja hem dit, volem aconseguir poder separar correctament el material que utilitzem cada dia i poder reciclar millor. La solució ha de satisfer les nostres necessitats i que sigui d'utilitat. 

TASCA 3: El reciclaje tiene rostro de mujer

Heu de clicar i llegir l'article que parla de la dona en el reciclatge. Llavors, seguint les característiques del text expositiu (estudiades a la matèria de català i repassades a castellà), heu d'elaborar un text en català seguint les instruccions que trobareu a continuació:

Introducció del tema

Contesteu aquí, quin és el tema o els temes que tracta l'article?

Tracta del paper de les dones en el reciclatge i en la gran lluita per la sosteniblitat. També de com moltes dones dels paisos subdesarollats es guanyen la vida recollint escombraries i participant en el reciclatge. 





Quina o quines són les tesis de l'article?

Contesteu aquí, quina és la tesi o les tesis que defensa l'article i indicar quin o quins són els contraarguments.

Es defensa que sempre s'ha dit que el gènere femení és el més dèbil, però en el cas del reciclatge son les dones les que ajuden, s'esforçen i hi són més presents. 






Opinió personal

Nosaltres creiem que està molt bé que visibilitzin les dones, que les valorin, però que és trist que hagin de fer coses especials perquè les valorin o les escoltin. Les dones sempre han estat allà per tot això del reciclatge l'únic que en el segon pla. Està molt bé que ara tinguin més veu en aquest tema i les ajudem molt, però clar és trist que s'hagi de fer articles per visibilitzar-les. Així i tot, és un gran avenç i és veritat que estem molt contents i satisfets.

Tot i així segurament les dones cobren molt poc per fer aquestes feines, al igual que els homes.

TASCA 4: Plastificats

Vivim a l'era del plàstic. Sense aquest material, el nostre entorn difícilment seria imaginable.

Només cal visitar un supermercat per detectar desenes de productes plastificats innecessàriament.

Els científics asseguren que els plàstics estan a la cadena tròfica i estem permanentment contaminats pels plàstics.

Podeu contestar les següents preguntes per reflexionar sobre el tema dels plàstics i la seva problemàtica.

Venen dels rius, de les riuades, per les corrents, per els plàstics deixats a la platja, per el vent...etc.

Plàstic petit i trencat i altres coses que potser no son plàstics. També moltes bosses de plàstic, ampolles, envolcalls...

Perquè els productes es conservin bé  i per "temes sanitàris". 

Per temes de sanitat i segurament perquè les bosses de plàstics tembé es cobren. 

Per exemple: no acceptar bosses de plàstic i anar amb bossa de tela, comprar coses a granel, organització, reduir, poder tornar els envasos als establiments. 

Portar cantimplores enloc de ampolles de plàstic, a la compra no portar bosses de plàstic sino de tela...

És un sistema de reciclatge que es tracta de que si tu tires l'envas al lloc correcte, et paguen el valor de l'envàs(20 cèntims, per exemple). Això fa que la gent estigui més motivada a reciclar correctament. 

Doncs sí, la veritat és que en un any ens mengem 70.000 partícules de plàstic. 

Sí, reciclar totes les escombraries i reduir perquè no puguin arribar tanta brossa al mar.Reduir els gastos per tant de no gastar envasos y estalviar. Cada petit pas pot ser una victória. 

REFLEXIÓ 1r dia

Què en pensem sobre les activitats d'avui:  

Trobem que el projecte és molt interessant i necessari i estem motivats. 




Què en pensem sobre el treball en grup?

Que ens ajudem entre nosaltres, que aportem idees diferents peruquè som persones diferents,  que podem parlar junts, per tant hi ha bona comunicació i ens ajuda a fer amics. 




Hi ha gent que li costa parar atenció i que necessita una mica més de concentració, potser li cal motivació. També cal que ens organitzem una mica millor. 



Recordeu que al final de cada dia cal tornar a publicar el web amb els canvis.