Presentació

Farem la feina en grup. Primerament aprendrem a fer un resum i després farem una base d'orientació. Quan sapiguem com fer-ho ens organitzarem en grups i cadascú farà el resum d'una part de dossier i ho explicarà a la resta de la classe! haurem d'estar molt atents a les explicacions dels nostres companys!

LA CÈL·LULA


La cèl·lula és la unitat bàsica de la vida.. Tots els éssers vius estan formats per cèl·lules. És l’estructura viva més senzilla que pot dur a terme les tres funcions bàsiques vitals d’ alimentar-se, relacionar-se i reproduir-se.


Parts de la cèl·lula animal

Citoplasma:

És un fluid gelatinós on suren els orgànuls i l’ADN que ´es l’encarregat de portar la informació genètica

Orgànuls:

La seva funció és fabricar proteïnes , transportar i emmagatzemar substàncies, produir energia...

Membrana:

És la capa que envolta i protegeix la cèl·lula. Permet l’intercanvi de substàncies de dins a fora i de fora a dins.

Nucli:

És el centre de control de la cèl·lula, dirigeix el funcionament dels orgànuls.



La cèl·lula vegetal


Es diferencia de l’animal perquè té una paret cel·lular que envolta la membrana i els cloroplast, que emmagatzema la clorofil·la per a captar l’energia de la llum



La divisió cel·lular


Per reproduir-se, les cèl·lules creixen i s’estrenyen fins a dividir-se per la meitat. Cada cèl·lula serà idèntica a la inicial.

La divisió cel·lular permet que els éssers vius puguem créixer i també que els teixits malmesos es puguin regenerar de nou.


Els organismes poden ser pluricel·lulars ( formats per moltes cèl·lules) o unicel·lulars. ( formats per una sola cèl·lula.)

Els organismes pluricel·lulars s’organitzen formant teixits, els diferents teixits constitueixen els òrgans i els òrgans formen part dels aparells i sistemes


Els teixits del cos humà són


Teixit epitelial; la seva funció és protectora i de secreció de substàncies. El trobem a la pell, a la boca , al tub digestiu, a les glàndules salivals…


Teixits connectius: són els més abundants. Sostenen l'estructura corporal, uneixen altres teixits dins d'un òrgan, protegeixen i aïllen, els trobem als ossos i vasos sanguinis entre altres.


Teixit muscular. Format per cèl·lules allargades anomenades fibres musculars, encarregades de la contracció muscular. Formen la musculatura de l'aparell locomotor.


Teixit nerviós. El nom de les seves cèllules principals són les neurones . Reben la informació de l'exterior i de l'interior del cos, processant i donant respostes. Els trobem al cervell, a la medul·la espinal i als nervis.