Türkİye'de Su

Türkİye'de bulunan suyun dağılımı

Dünya yüzeyinin dörtte üçü sularla kaplı olmasına rağmen, insan kullanımına uygun tatlı su miktarı oldukça sınırlıdır. Dünya üstündeki toplam tatlı su miktarı yaklaşık 35 milyon km3 (yani Dünya üzerindeki toplam suyun %2,5’i) olup bunun yalnızca %0.3’ü (yaklaşık 105.000 km3 ) ekosistem ve insan kullanımına elverişli tatlı su kaynaklarından oluşmaktadır. Geri kalan tatlı sular çoğunlukla kutuplarda ve yüksek dağlardaki buzullarda ve yeraltı rezervlerinde hapsolmuş durumdadır. Genel kamu oyu algısının tersine ine Türkiye su kıtlığı sınırında bir ülkedir. Türkiye genelinde yıllık ortalama yağış miktarı yaklaşık 643 mm olup, dünya ortalamasının (800 mm) altındadır. (Birleşmiş Milletler Su İstatistikleri, 2003).

sektörel su tüketİmİ

Türkiye'de elde edilen suyun büyük bir kısmı, yani %74'ü sulama için, %13'ü tüketme ve kullanma diğer %13'ü ise sanayi amaçlı kullanılır.

Su oranları tablosu


TÜRKİYE'NİN SU AYAK İZİ

Türkiye su zengini bir ülke değildir. Artan nüfusu, gelişen sanayisi ve hızla büyüyen kentleriyle Türkiye’nin 2030 yılında su sıkıntısı çeken bir ülke olacağı tahmin edilmektedir. Bu açıdan, su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı ve yönetimi Türkiye için çok önemlidir. Su kaynakları üzerindeki tartışmalarızenginleştirmek ve anlamlı kılmak için Türkiye’nin su ayak izi dikkatle incelenmelidir.

Türkİye’de Su Ayak İzİ ve Sanal Su Durumu

Türkiye’de yaşayan bir bireyin günlük su kullanımı, sanal su hesaba katıldığında yaklaşık 5416 litre kullanıldığı ortaya çıkıyor. İçtiğimiz sudan yediğimiz gıdalara ve giydiklerimizden cep telefonlarımıza kadar kullandığımız tüm ürünlerin üretimi sırasında su kullanılıyor. Bu nedenle ekonomimizin su kaynakları ile ilişkisi yadsınamaz. Türkiye, ithalatı ve ihracatı göz önünde bulundurulduğunda su ithal eden ülkeler arasında yer alıyor.