BİZ KİMİZ?

Bizler Hisar Orta Okulu HISARSTEM: Science Sparks WWF kulübü öğrencileri olarak su kaynaklarıyla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla suyun doğru kullanımı ve önemi hakkında insanları bilinçlendirmek istiyoruz. Projemizde yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında etkinlikler de hazırlayarak yaptığımız çalışmaların bütün okulca bilinmesini sağlıyoruz.

Okulumuzda yağmur suyu hasadı ile ilgili öğretmenlerimizin yaptığı bilgilendirme sunumuna katıldık ve bizler de Dünya üzerindeki su kaynaklarının ne kadar kısıtlı olduğunu bir kez daha fark ettik. Bunun üzerine WWF kulübü öğrencileri olarak bu yıl bu konu ile ilgili bir proje yapmaya karar verdik. Suyun yeniden kullanımı ve su tasarrufu konusunda bilinçlendirme çalışmaları yaparak hem okulumuz öğrencileri hem onların aileleri hem de komşu bir okul ile de bu konuda çalışmalar yaparak su tüketimi ile ilgili farkındalık yaratmak istedik. Bu konu üzerinde çalışmak için bir diğer motivasyon kaynağımız birliğimizdir. Bütün proje üyelerimiz ve hocalarımız ile birlik ve beraberlik ile yürüttüğümüz projemiz olduğundan daha keyifle daha yararlı bir şekilde yürümemizi sağlayacak. Bu bizim motivasyon kaynağımızdır.

Bu proje sayesinde okulumuzda su kullanımını azaltmak ve böylece diğer insanları da bilinçlendirmek ve ulaşabildiğimiz herkesin de bunu günlük hayatında uygulamasını sağlamak. Bu sayede suyun değerini, canlılar ve Dünya’mız için önemini anlayarak bunun yaşam boyu devam etmesini sağlamak. Uzun yıllar boyunca bu su tasarrufu devam ederse doğaya çok katkıda bulunup diğer insanlara da örnek olabiliriz.

Amacımız :

· Suyun çeşitli yöntemlerle tekrar kullanımını sağlayıp su tüketimini azaltmak,

· Var olan su kaynaklarının kirlenmesini engellemek,

· Doğadaki su döngüsünün doğal bir şekilde devam edebilmesine katkı sağlamak

· Toplumun ve yeni neslin bu konuda bilinçlenmesini sağlamak



Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri

Projemizi tasarlarken Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri No. 6 – 12 – 15 ile ilişkilendirerek bir plan yaptık. Bu sayede sadece yerel değil global bir sorunun çözümüne de katkı sağlamak istedik.

HEDEF No 6:

Temiz Su ve SANITASYON

Su kıtlığı, dünya genelinde insanların %40’tan fazlasını etkiliyor; iklim değişikliği sonucunda küresel ısınma nedeniyle, zaten kaygı verici düzeyde olan bu oranın daha da yükseleceği tahmin ediliyor. 1990 yılından bu yana 2,1 milyar insanın daha iyi su ve sıhhi koşullara erişmesi sağlanmış olmakla birlikte, güvenli içme suyu kaynaklarının azalması, tüm kıtaları etkileyen büyük bir sorundur.


2011 yılında 41 ülke su sıkıntısı yaşamıştır; bunların 10’unda yenilenebilir temiz su kaynakları tükenmek üzeredir ve artık alternatif kaynakları kullanmak zorundalar. Artan kuraklık ve çölleşme nedeniyle bu trendler daha da kötüye gitmektedir. 2050 yılına kadar, her dört insandan en az birinin, sık sık yaşanan su sıkıntısından etkileneceği tahmin ediliyor.


2030 yılına kadar herkesin güvenli ve erişilebilir içme suyuna kavuşmasını sağlamak için, altyapıya yatırım yapmak, sıhhi tesisleri inşa etmek ve her düzeyde hijyeni teşvik etmek zorundayız. Su kıtlığını hafifletmek istiyorsak, ormanlar, dağlar, sulak alanlar ve nehirler gibi suyla bağlantılı eko-sistemleri korumak ve eski haline getirmek zorundayız. Ayrıca, gelişmekte olan ülkelerde su verimliliğini teşvik etmek ve arıtma teknolojilerini desteklemek için uluslararası işbirliğine de ihtiyaç var.

Kaynak: Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri


HEDEF NO 12:

SORUMLU ÜRETİM VE TÜKEtİM

Ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınmayı başarmak için, malları ve kaynakları üretme ve tüketme biçimlerimizi değiştirmek suretiyle ekolojik ayak izimizi derhal azaltmamız gerekiyor. Dünya genelinde en büyük su tüketicisi tarımdır ve tarımsal sulama, insanların kullandığı tüm taze suyun yaklaşık %70’ini buluyor.


Ortak doğal kaynaklarımızın verimli yönetimi ve zehirli atık ve kirleticileri bertaraf etme biçimimiz de bu amaca ulaşmada önemli hedeflerdir. Endüstriler, işletmeler ve tüketicileri geri dönüştürme ve atıkları azaltmaya teşvik etmek de, gelişmekte olan ülkelerin 2030 yılına kadar daha sürdürülebilir tüketim örüntülerini benimsemeye teşvik etmekle eşit derecede önemlidir.


Dünya nüfusunun büyük bir kısmı hala, kendi temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetmeyecek düzeyde düşük tüketime sahiptir. Daha verimli üretim ve tedarik zincirlerinin yaratılmasında, satıcı ve tüketici düzeyinde küresel kişi başına gıda atığının yarı yarıya azaltılması da çok önemlidir. Bunun yapılması, gıda güvenliğini artırabilir ve kaynakları daha verimli kullanan ekonomiye doğru geçişi sağlayabilir.

HEDEF NO 15:

KARASAL YAŞAM

İnsan yaşamı gıda ve geçim kaynakları bakımından okyanuslara olduğu kadar karaya da bağımlıdır. Bitkiler, insanların besin kaynaklarının %80’ini sağlar, önemli bir ekonomik kaynak ve kalkınma vasıtası olarak tarıma dayanırız. Ormanlar, Yerküre’nin yüzeyinin %30’nu kaplıyor; milyonlarca tür için hayati önem taşıyan yaşam alanları ve önemli temiz hava ve su kaynakları sağlıyor; ve aynı zamanda iklim değişikliği ile mücadele açısından kritik önem taşıyor.


Günümüzde, bugüne kadar eşine benzerine rastlanmamış ölçekte toprak bozulmasına tanık oluyoruz; ekilebilir arazilerin kaybı, tarihsel oranların 30 ila 35 misline ulaşmıştır. Kuraklık ve çölleşme de her yıl artıyor, dünya genelinde 12 milyon hektarın kaybına yol açıyor ve yoksul toplumları etkiliyor. Bilinen 8.300 hayvan ırkının %8’inin soyu tükenmiş, %22’si ise soyunun tükenmesi tehlikesiyle karşı karşıyadır.


Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, 2020 yılına kadar ormanlar, sulak alanlar, kurak alanlar ve dağlar gibi karasal eko-sistemleri korumayı ve eski haline getirmeyi hedefliyor. Ormansızlaşmanın durdurulması da, iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması açısından hayati önem taşıyor. Ortak mirasımızın bir parçası olan doğal yaşam alanları ve biyo-çeşitliliğin kaybını azaltmak için hemen eyleme geçilmelidir.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine siz de bu linkten ulaşabilirsiniz: