5de leerjaar

Eerste schooldag

Een blij weerzien op vrijdag 1 september. We gingen direct aan de slag met enkele proefjes:

Het groepsgevoel zat direct ok!

Toonmoment jaarthema

Ons jaarthema eurHEkHa brengt de uitvinder/professor in ons naar boven. Op 1 september kregen we per klas een uitvinding waar we de komende twee weken rond gingen werken.


5A werkte rond de haardroger, 5B rond de boekdrukkunst.


Op vrijdag 15/09 werd er een gezamenlijk toonmoment georganiseerd. 


Wiskundeles met concrete materialen

Tijdens de wiskundeles ging het vijfde leerjaar aan de slag met concrete materialen.

Hoe lang is onze klas? Wat is 25 cl? Hoeveel graan is 75 gram?

Dag van de sportclub

Op woensdag 27 september was het dag van de sportclub.
Heel veel leerlingen trokken die dag hun sportkledij aan.
⛷🏋️‍♀️🤸‍♀️🤼‍♀️⛹️‍♂️🤺🤾‍♂️🏊‍♀️🧘🏇🚴‍♀️🤽‍♂️⚽️🏀🏈⚾️🎾🏐🏒🏸🏓🥋🥊

Infographics

In deze les maakten de leerlingen een folder over een Europees land met het programma CANVA. Ze zochten informatie op over hun land en zetten het nadien in de voorziene kaders in hun folder. Voor de achtergrond gebruikten ze de vlag van hun land.

Buggenhoutbos

Op vrijdag 13 oktober gingen we naar het Buggenhoutbos.

In de ochtend kregen we een interessante rondleiding van 2 gidsen.
Na de middag mochten de leerlingen lekker ravotten in het bos.

Het was een mooie en leerrijke dag!

STEM: wieltjes

Het eerste deel van ons jaarthema was het thema 'wieltjes'. We kregen de opdracht om aan de slag te gaan rond wielen. De juffen kozen ervoor om een STEAM-activiteit rond een zelfrijdende auto uit te voeren.

We gingen in groep aan de slag met kosteloos materiaal. We maakten het onderstel van onze auto en daarna de auto zelf. Hij kan rijden door lucht in de ballon te blazen. 

Als test gingen onze auto's tegen elkaar racen!

Klasdoorbrekende opdrachten: Sint

Hij komt, hij komt... die lieve goede Sint!

We begonnen onze dag met een stuk chocolade, letterkoekjes, speculaas en een aantal snoepjes die de lieve goede Sint had gebracht. Wat een pret!

De juffen van het vijfde en het zesde leerjaar bedachten allerlei activiteiten om te doen. De leerlingen kozen 2 activiteiten: Zwarte Piet timmeren, een quiz en raamdecoratie maken, dramaspel over de Sint, skyline maken, een affiche ontwerpen of een muzikaal pakket.

Frans oefenen met Bookwidgets

Onze juf had vandaag niet veel werk... We oefenden unité 6 aan de hand van allerlei opdrachten op een Bookwidget.

We oefenen zo niet alleen ons Frans maar ook onze computervaardigheden. Toffe opdracht!

STEM: waterrad

Tijdens de les wero leerden we over groene energie. We hebben geleerd dat waterkracht een mogelijke energiebron is. We bouwden in de klas ook zelf een waterrad. 

Workshop Kerst

Nog 6 keer slapen en het is .... Kerstmis! 

De juffen van het vijfde en het zesde leerjaar bedachten allerlei leuke activiteiten om te doen: een muzikaal pakket, ganzenbord, tafeldecoratie, masker of kerstpoppetje maken. Het was een creatieve namiddag!

Mad Science op bezoek

In het kader van ons jaarthema kregen we op dinsdag 16 januari 'Mad Science' op bezoek. Zij gaven een show rond wetenschap en techniek. Daarnaast geven zij ook een naschoolse cursus bij ons op school, organiseren zij workshops, zomerkampen,... en nog veel meer. Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen op de website: https://belgie.madscience.org/

Intelino: programmeren met treintjes

De Intelino combineert traditioneel speelgoed met slimme, educatieve technologie. De eenvoudig te gebruiken treinset leert kinderen de basis van het programmeren, maar is daarnaast ook erg uitdagend door het gebruik van de app.

STEM: stromram bouwen

Vandaag gingen we 'stemmig' aan de slag. We kregen de opdracht van onze juffen om, in het thema van reis met de tijdscapsule, een heuse stormram te bouwen.

De stormram moest kunnen bewegen om echt te kunnen rammen en de hele constructie zelf moest op wielen vooruit en achteruit kunnen rijden...

We deden eerst een brainstorm en maakten een tekening van hoe ons ontwerp eruit zou moeten zien. Daarna gingen we in groep aan de slag met allerlei kosteloos materiaal.

Skiën in Aspen

Op donderdag 8 februari gingen we skiën met het vijfde en zesde leerjaar in Aspen, daar is een indoor skihal waar je kan snowboarden en skiën.

's Morgen kregen we les van skimonitoren. In de namiddag hielpen de juffen en meester Hans ons nog op de piste. Het was een fijne dag!

Carnaval

De laatste week voor de krokusvakantie was wel heel gek.

Vrijdag knutselden we voor carnaval. We maakten maskers, gekke mannetjes, clowns, .... Op het einde van de dag was er nog een carnavalstoet en feestje op de speelplaats.

Vertelkoning

De vertelkoning kwam weer langs op onze school en wij hadden gelukt, we mochten gaan kijken en luisteren!

Hij begon met een aantal liedjes. Onze leerlingen wisten wie de originele zangers waren: Urbanus en zelfs The Beatles!

Daarna vertelde hij een verhaal van de Minotaurus en de draad van Ariadne. Ook Icarus kwam in het verhaal voor, al kende dat geen prettig einde...

Knutselen rond Pasen

Naar goede gewoonte gingen we net voor de vakantie klasdoorbrekend aan de slag en deden we een knustelactiviteit rond Pasen.

Juf Heidi koos voor een paaskip, bij juf Vanessa maakten we konijnen uit karton en bij juf Charlotte maakten we funky bunnies.

Bezoek Wase Windturbines

We gingen op bezoek naar de Wase Windtubines.

Een echte 'once-in-a-lifetime-activiteit'. We kregen uitleg hoe een windturbine gebouwd wordt, hoe hoog het is en hoe lang de wieken zijn en we mochten zelfs in een windtubine gaan.

We kregen een lekker drankje en mochten dan zelf aan de slag. Met een VR-bril klommen we op een windmolen en gingen met de lift naar boven. We hadden een prachtig uitzicht!

Met de fiets naar het scheepvaartsmuseum in Baasrode

We gingen met onze fiets naar het scheepvaartsmuseum in Baasrode.

Daar werden we in twee groepen verdeeld en gingen we aan de slag. We kregen eerst uitleg over hoe het leven op zo'n schip vroeger was en hoe het evolueerde doorheen de tijd.

Daarna was het een heuse wedstrijd tussen de groepjes. Zo snel mogelijk een bed opmaken, de was ophangen, vissen, met een verrekijker een code ontcijferen, ... Het was super spannend!

Als tweede deel van de namiddag gingen we bij de school voor modelbouw gaan kijken. Daar werken zeer coconcentreerde mannen en vrouwen aan schepen. Ze werken deze af tot in de details! We mochten zelf met een bunzenbrander hout plooien. Het was een leerrijke dag!

MICRO:BITS

Dat we zeer ICT-vaardig zijn op de HEHAschool is al lang geen geheim meer. De vijfdes kregen van de juffen een micro:bit en gingen volledig zelfstandig aan de slag met programmeren.

Een knipperend hart, je eigen naam laten verschijnen, een dobbelsteen maken met de kleine computer, ... we deden het allemaal!

Spijsvertering knutselen

Het thema 'over mijn lijf' is achter de rug. Een super interessant thema waar we allemaal erg naar hebben uitgekeken. We leerden over de weg van ons bloed, onze spieren, de werking van het hart, onze spijsvertering, gevoelens, geslachtsorganen, ... Een hele boterham!

Als creatieve verwerking kregen we de opdracht om een spijsverteringkanaal te knutselen met kosteloos materiaal. Er werden heel mooie creaties gemaakt! Super gedaan!

Music Lab

Als opdracht bij persoonlijk werk kregen de leerlingen een programmeeropdracht waarbij ze met snippets van bekende liedjes zelf een nummer konden componeren.

Dit was niet enkel 'sleepwerk', maar de leerlingen moesten echt bepalen in welke volgorde de beats kwamen, hoeveel pauze er nodig was, enz. 

Beluister enkele knappe resultaten!

STEM: bruggen bouwen

Het jaarthema loopt bijna op zijn einde. We kregen de challenge om een brug te bouwen uit krantenpapier die 8 kg gewicht zou kunnen dragen.

Sommige bruggen zijn met glans geslaagd... op andere bruggen zouden we liever niet rijden met een auto :-).

Toch allemaal enorm knap gewerkt!