Mindfulness en Novum

Een nieuwe start op 1 sep 2020

Some things never change.

Maar een heleboel ook wel, als je een nieuw schooljaar start in september 2020. We hebben gewoon startdagen gehad op school, maar natuurlijk aangepast. Het is gewoon leuk om elkaar weer te zien, maar we moeten wel nog steeds afstand houden. En we voelen ons gewoon na 1 dag alweer thuis, maar uit huis zijn is nog best bijzonder in Corona-tijden.

We gaan een nieuwe lesperiode 1 tegemoet, met ouderwetse novumbanduren voor 4V en 5V. Voor 6V ga ik kijken of we een lesuurtje per week kunnen vinden voor wie online de oefening in Mindfulness wil doorzetten. En ik kan hier zelf een heleboel goede redenen voor verzinnen. Maar dat weten jullie zelf onderhand denk ik wel beter. Over de nba volgt de info vanuit school. Voor de uurtjes voor 6V volgt de info via de mail van mij, MEL. En over de Mindfulness voor leerjaar 1 en 2 zullen we een apart bericht maken. Deze leerlingen laten we eerst even wennen op onze school.

Ik wens iedereen een goed, gezellig en vooral gezond 20-21 toe!

16 maart 2020

Welkom op deze google-site, het vaklokaal voor Mindfulness (en yoga) op Novum.

Ik heb deze site al een tijdje geleden gemaakt, maar nooit echt verder ontwikkeld en gepubliceerd. Tot vandaag. De dag dat de school van overheidswege dicht moest tot en met -voorlopig- 6 april. Een vergaande maatregel in het kader van het Corona-virus en de bestrijding hiervan. Een bijzondere dag, als start van een bijzondere periode die wij niet snel zullen vergeten.

Omdat wij gaan proberen ons onderwijs zoveel mogelijk online aan te bieden, wil ik op deze plek proberen de lessen Mindfulness ook door te laten gaan. Sterker nog: door middel van deze site kunnen nog meer leerlingen genieten van de oefeningen die horen bij mindfulness en/of yoga. Omdat je in deze periode misschien wel eens oploopt tegen:

 • onrustige gevoelens of zelfs paniekerige gevoelens

 • sombere gedachten en onzekerheid

 • lichamelijke klachten en stress of stijfheid in je lijf

 • verveling of vermoeidheid.

Vanaf vandaag zal ik regelmatig op de pagina Oefenen met Mindfulness iets posten zodat je op elk moment iets kan bekijken, lezen, horen en doen. Stil en rechtop zitten, lekker languit liggen of even alles strekken en rekken met begeleide meditaties en yoga-oefeningen .

Want Mindfulness kan je echt helpen om:

 • wat meer rust en ruimte te creeëren in je hoofd

 • je niet te verliezen in sombere gedachten of angstige gevoelens

 • meer lichaamsbewustzijn te ontwikkelen

 • je bewust te worden van stress in je lichaam, vanaf het eerste en kleinste moment en

 • met meer mildheid en vertrouwen naar je zelf te kijken en met jezelf om te gaan.

En yoga is goed voor:

 • je lijf ("all our issues are in our tissues", lekker bewegen, sterker en soepeler worden en tegen tech-necks, muisarmen, scherm-ogen en hangruggen)

 • je hoofd (door je aandacht naar je lichaam te brengen kan je meer uit je kop komen)

 • je adem (anker, ter ondersteuning van zwaardere oefeningen, als kalmeringsmiddel, voor balans of energie en als verbinding tussen lichaam en geest)

Tot slot: als je bang bent dat een oefening in mediteren te veel reactie bij je oproept in de zin van psychische nood, bijvoorbeeld ivm een eerder opgelopen trauma, dan moet je de oefeningen niet of onder begeleiding van een deskundig iemand doen. Voor de yoga geldt: altijd luisteren naar je eigen lichaam. Nooit stekende pijn of een ontregelende ademhaling ed accepteren. Stoppen, de oefening kleiner maken of hulpmiddelen gebruiken (denk aan knieën en soms rug). Zorg er verder voor dat je de oefeningen ongestoord kunt doen en je daarna niet meteen hoeft te haasten of te stressen. Zonde van het effect:)

Opleiding tot basis-Mindfulnesstrainer bij Centrum voor Mindfulness, Hende Bauer, 2019, Den Haag.