F. Att använda bedömningsunderlag från Teams vid betygssättning

Betygssättning och omdömen

I de allmänna råden om betyg och betygssättning kan du läsa mer om de olika bedömningsdimensionerna som är inskrivna i bilden här ovan. Förutom dessa aspekter lyfter Skolverket allt oftare frågan om ändamålsenlig och effektiv dokumentation.

- Betygssättningen riskerar att bli en mekanisk avprickning som gör att elever inte får betyg som speglar deras kunskaper. Vi vill se en förflyttning av fokus i skolsverige till att lita på lärarnas professionella yrkeskunnande om bedömning och betygssättning, säger Anna Westerholm, Skolverket.
Citat ur Pressmeddelandet i samband med de nya allmänna råden om betyg och betygssättning

Primär och sekundär dokumentation

I Skolverkets stödmaterial görs ibland skillnad på primär och sekundär dokumentation som underlag för summering. Detta är intressant att diskutera när det kommer till användningen av Teams.

Primär dokumentation
Primär dokumentation är att du sparar elevens prestation i sitt originalutförande; till exempel en text, en bild eller en inspelning. Fördelen är att det då är möjligt att, även för andra, göra en bedömning. En nackdel är att enbart primär dokumentation kan bli väldigt omfattande, särskilt som underlag vid betygssättning.

Sekundär dokumentation

Sekundär dokumentation är när du dokumenterar din bedömning av elevens kunskaper i sammanfattande form; till exempel i en tabell, matris eller i anteckningar. Fördelen är att informationsmängden blir lättare att hantera, nackdelen är att viktig information om specifika styrkor och utvecklingsbehov riskerar att försvinna.

Hur vet jag vad som är ändamålsenligt?

Det som avgör vad som är mest ändamålsenligt påverkas av vilket syfte du har med dokumentationen, och det kan även vara så att vissa former och modeller passar bättre för vissa ämnen, men sämre för andra. Det kan därför vara en bra idé att samtala kollegialt utifrån era förutsättningar.

Exempel på verktyg

Att diskutera

  • Vilka behov av kompletterande verktyg till de som redan finns i Teams behöver skolan?

  • Vilka andra, analoga/fysiska/digitala dokumentationsverktyg använder sig lärare redan idag av?

  • Vilka skillnader och likheter finns mellan olika ämnen när det gäller att nå en ändamålsenlig dokumentation?

Möjligheter i Teams

Innovationskraften hos lärare är ofta stor för att hitta en ändamålsenlig och effektiv dokumentation. De exempel som följer ska alltså bara förstås som uppslag till hur Teams kan användas både utifrån den primära och den sekundära dokumentationen:

Resultatfliken i Teams

Via fliken Resultat kan du spåra elevernas framsteg.

  1. Gå till kanalen Allmänt för klassteamet och välj fliken Resultat.

Du ser att uppgifterna visas i rader och eleverna i en kolumn. Uppgifterna ordnas efter inlämningsdatum, med det tidigaste datumet i början. Fortsätt att rulla nedåt eller sidledes för att visa fler uppgifter.

Elevernas arbeten kommer att ha olika status:

  • Har visats – eleven har öppnat och visat uppgiften.

  • Inlämnad – eleven har lämnat in uppgiften och den är redo att bedömas.

  • Återlämnad eller poäng – när du har resultatsatt elevens arbete visas tilldelade poäng.

  • Återlämnad visas om uppgiften inte har några poäng.

  • Tom – ingen åtgärd har vidtagits för uppgiften ännu.

Att skapa sekundär dokumentation med en bedömningsmatris

Genom att lägga till en uppgift som endast innehåller en bedömningsmatris kan du kontinuerligt "bokföra" hur långt eleverna nåt. Matrisen kan både innehålla texter ur kunskapskraven och anteckningar som ger dig stöd inför betygssättningen. I exemplet sker detta efter avslutat arbetsområde.

  • Denna uppgift används endast för kontroll mot kunskapskraven efter avslutat arbetsområde.

  • Den delas inte med eleverna.

  • Tanken med att skapa en matris baserad på kunskapskraven som är möjliga att nå i arbetsområdet är att skapa en sekundär mer sammanfattande dokumentation som läraren kan använda vid betygssättning.

Utcheckning >