Orientering om det mundtlige forsvar af SRP
A. Det mundtlige forsvar af SRP varer ca. 30 min. inklusiv votering
Du indleder selv med et oplæg på max. 10 minutter, hvorefter der vil være en samtale om dele af opgaven med eksaminator og censor. Eksaminator vil være en af dine to vejledere, og censor er en ekstern bedømmer.
Du får en samlet karakter for den skriftlige opgave og det mundtlige forsvar.
B. Sådan forbereder du dig til det mundtlige forsvar
1. Genlæs din opgave og dit materiale grundigt
Du skal selvfølgelig være helt inde i din egen opgave, men også i dit materiale.
2. Udarbejd et talepapir
Du skal udarbejde et talepapir, hvor du i punktform har skrevet ned, hvad du vil sige og i hvilken rækkefølge.
Husk, at eksaminator og censor har læst opgaven, så du skal ikke gentage alt, hvad der står i den. Du skal udvælge det vigtigste.
Disposition for talepapiret (og dit mundtlige oplæg)
I løbet af dit mundtlige oplæg, skal du komme ind på disse fire dele:
a. Præsentation af kravene i din opgaveformulering. Du skal ikke læse din opgaveformulering op, men du skal kort opridse, hvad du skulle besvare.
b. Præsentation af de vigtigste konklusioner fra opgavens forskellige dele – fx redegørelse, analyse(r), diskussion, vurdering eller perspektivering. I de humanistiske og samfundsfaglige fag bør du tale mest om resultaterne af analyser, diskussioner, vurderinger eller perspektiveringer. Brug ikke for meget tid på de redegørende dele af opgaven.
Det er også vigtigt, at du viser, hvordan nu er nået frem til dine resultater og konklusioner. Giv eksempler på, hvordan du har analyseret dine tekster (ved at inddrage enkelte citater fra teksterne), hvordan du er nået frem til dine forsøgsresultater, hvordan du har inddraget statistikker eller hvordan du har inddraget anden empiri. Fokusér på det, der var det vigtigste i netop dit studieretningsprojekt.
c. Undervejs i det mundtlige oplæg skal du kort præsentere din arbejdsproces og de metoder, som du har anvendt.
d. Undervejs eller afsluttende skal du knytte nogle videnskabsteoretiske overvejelser til din undersøgelse. Det er her du bør inddrage de videnskabsteoretiske begrebspar, som du har arbejdet med.
3. Lav generalprøve
Du skal tale max. 10 minutter uden afbrydelse, og det betyder, at du skal øve dig på dit oplæg. Lav derfor en generalprøve, så du har styr på tiden. Laver du om på noget efter generalprøven, så hold en ny generalprøve, så du er helt sikker på, hvad du vil sige, og at du holder tiden.
Husk, at du skal tale frit – ikke læse højt af et manuskript.
Sid ikke med computeren foran dig under det mundtlige oplæg. Print dit talepapir ud.
Få styr på dine papirer og print dem ud (talepapir, opgaven og dine tekster, forsøgsresulter osv.) – og medbring dem alle til eksamenen.