Opiskelijan tukeminen

SOMETURVA

Tiesithän, että voit pyytää apua somessa, peleissä tai netissä kohdattuun kiusaamiseen ja häirintään Someturvan verkkopalvelusta (https://palvelu.someturva.fi) myös kesäloman ajan? Someturvan ammattilaiset auttavat sinua somen vaikeissa tilanteissa vuoden jokaisena kuukautena.

Voit kysyä neuvoa Someturvasta nimettömästi. Älä siis epäröi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä. Tarkemmat ohjeet kirjautumiseen ja lisätietoa Someturvasta löydät täältä: https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/files.someturva.fi/Someturvan-esite.pdf

Jos et ole vielä ottanut palvelua käyttöösi, se kannattaa tehdä nyt. Aktivointiin tarvitaan Naantalin lukion oma aktivointikoodi C27YQGEJ. Aktivointi vie vain muutaman minuutin ja voit sen jälkeen unohtaa aktivointikoodin.

Käy myös tsekkaamassa Someturvan Instagram (@someturva).


Miten toimin, jos kohtaan seksuaalista häirintää?

Jokaisella kouluyhteisön jäsenellä on oikeus omaan turvalliseen tilaan ja etäisyyteen sekä fyysiseen koskemattomuuteen. Naantalin kouluihin on laadittu seksuaaliseen häirintään puuttumisen malli. Opiskelijoille on tästä tietoa linkissä.  

Täysi-ikäistymispakkaus

Viranomaiset yhdistivät voimansa ja kokosivat 18 vuotta täyttäville oman täysi-ikäistymispakkauksen

Uutinen, 13.2.2020

Sähköinen tietopaketti kokoaa yhteen kaikki ne viralliseen asiointiin liittyvät oikeudet ja velvollisuudet, jotka täysi-ikäisenä ovat nuoren omalla vastuulla. Sen ovat koonneet vuoden alussa toimintansa aloittanut Digi- ja väestötietovirasto sekä Kela, Ohjaamot, poliisi, Puolustusvoimat ja Verohallinto.

18 on hieno ikä, joka tuo monia oikeuksia. 18-vuotiaana voi muun muassa äänestää, saada autolla ajoon oikeuttavan ajokortin tai mennä̈ naimisiin. Täysi-ikäisyys velvoittaa myös vastaamaan itse esimerkiksi verotukseen ja etuuksien hakemiseen liittyvistä̈ asioista.

Digi- ja väestötietovirasto, Kela, Ohjaamot, poliisi, Puolustusvoimat ja Verohallinto kokosivat yhteen sähköisen täysi-ikäistymispakkauksen, josta löytyy tietoa ja tukea kaikista niistä virallisista asioista, jotka liittyvät täysi-ikäisyyteen.              

– 18-vuotias on ensimmäistä kertaa itse vastuussa virallisesta asioinnista, eivätkä esimerkiksi kotona vielä asuvan nuoren vanhemmat voi hoitaa lapsensa asioita ilman erillistä puolesta asioinnin valtuutusta. Moni asia voi aluksi tuntua haastavalta, mutta apua asiointiin on aina saatavilla, kertoo viestintä- ja markkinointijohtaja Liinu Lehto Digi- ja väestötietovirastosta.

Suomi.fi-verkkopalveluun luotu Suomi.fi/18v-sivusto sisältää vinkit niin verokortin tilaamiseen, muuttoilmoituksen tekemiseen tai esimerkiksi passin, henkilökortin ja ajokortin hankkimiseen. Lisäksi sivuille on koottu kaikki ne tahot, kuten valtakunnalliset Ohjaamot, joista nuoret löytävät tukea virallisten asioiden hoitamiseen.

– Julkishallinnon palvelut sähköistyvät nyt vauhdilla. Kun täysi-ikäistyttyään hankkii verkkopankkitunnukset ja ottaa käyttöön Suomi.fi-viestit, on asiointi viranomaisten kanssa sujuvaa sähköisesti, Lehto jatkaa.

Sähköisiin palveluihin siirtyminen on sekä taloudellinen että ekologinen teko. Myös ympäristövaikutukset ovat merkittävät, kun turhasta paperipostista luovutaan.

– Osana täysi-ikäistymispakkausta lähetämme jokaiselle Suomessa asuvalle, tänä vuonna 18 vuotta täyttävälle nuorelle virallisen onnittelukortin, jonka toivomme samalla jäävän viimeiseksi paperipostiksi meiltä. Kortti ohjaa tietopankkiin ja antaa ohjeet siirtymisestä sähköisen asiointiin, Lehto jatkaa.

 

18-vuotiaan tietopaketti osoitteessa suomi.fi/18v.