Inledning

Inledning

Förskoleförvaltningens handlingsplan för digitalisering utgår från den stadsgemensamma strategiska planen för samtliga skolförvaltningar och ger riktning för arbete med digitalisering i förskoleförvaltningen.

Syfte

Syftet med förskoleförvaltningens handlingsplan för digitalisering är att konkretisera ändamålsenliga aktiviteter/insatser för förskoleförvaltningen. Handlingsplanens aktiviteter/insatser ska bidra till att utveckla adekvat digital kompetens*, infrastruktur, kvalitetsarbete och samarbete i förskoleförvaltningen. Handlingsplanens aktiviteter/insatser syftar till att öka likvärdigheten i Göteborgs Stads kommunala förskolor.

Bakgrund

Förskoleförvaltningen i Göteborgs stad arbetar för barns lärande och utveckling, där förskolan lägger grunden för barnens fortsatta utbildning. Förskoleförvaltningens förstärkningsområden är viktiga utgångspunkter som verkar för att öka likvärdigheten mellan förskolor, för att alla barn ska få tillgång till undervisning av hög kvalitet och kompensera för barns olika förutsättningar.
Förskoleförvaltningens handlingsplan för digitalisering svarar mot Strategisk plan för digitalisering inom utbildningsområdet Göteborgs Stad, som upprättats tillsammans med Grundskoleförvaltningen, Utbildningsförvaltningen och Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen.

Giltighetstid

Handlingsplanen för digitalisering avser perioden 2020–2023.






*Begreppet adekvat digital kompetens utgår från Skolverkets definition, se s.9, Digitaliseringsstrategi för utbildningsområdet i Göteborgs Stad 2020


Barnperspektiv

Digital kompetens är en demokratifråga, barnen växer upp i ett kommunikationssamhälle där allt fler processer och kontakter sker digitalt. Det ställer krav på att alla som arbetar i förskolan säkerställer att barn utvecklas till sociala, demokratiska och ansvarstagande samhällsmedborgare. I Läroplanen för förskolan (Skolverket 2018) betonas att utbildningen i förskolan ska ge barnen förutsättningar att utveckla adekvat digital kompetens genom att ge barn möjlighet att utveckla förståelse för den digitalisering de möter i vardagen. Vidare ska barnen ges möjlighet att grundlägga ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att de på sikt ska kunna se möjligheter och förstå risker samt kunna värdera information.

Undervisningen i förskolan handlar bland annat om att barn ska få möta och använda digitala verktyg som stöd i olika lärprocesser. Handlingsplanen är en strategisk ansats i arbetet för en likvärdig förskola där barnen ges förutsättningar att möta såväl dagens som framtidens utmaningar med kunskap, god digital kompetens och tilltro till egna och andras förmågor.

Uppföljning och ansvar

Uppföljning av aktiviteterna/insatser i handlingsplanen sker löpande i respektive avdelning/enhets systematiska kvalitetsarbete.

Enheten för digitalisering och innovation ansvarar för att samordna uppföljning och revidering av handlingsplanen, 2023.

Bygger på förstärkningsområden

Ökad kvalitet i undervisningen för barns lärande och utveckling

  • Utveckla den strategiska kompetensförsörjningen

  • Utveckla kollegialt lärande och samarbetskultur – på alla nivåer, baserat på forskning, beprövad erfarenhet och omvärldsbevakning

  • Utveckla och stärka rektorns förutsättningar för ett pedagogiskt ledarskap

  • Öka barns och vårdnadshavares inflytande och delaktighet

Tydligare ansvar, styrning och ledning för barns lärande och utveckling

  • Fokusera på de nationella målen och utveckling av undervisningen

  • Renodla uppdrag, roller och ansvar i hela organisationen

  • Utveckla och säkra ett systematiskt kvalitetsarbete

Ökad likvärdighet mellan förskolor för att alla barn ska få tillgång till undervisning av hög kvalitet och kompensera för barns olika förutsättningar

  • Främja integration och mångfald i stadens förskolor, samt utveckla undervisningen för att gynna barn från socioekonomiskt svaga förhållanden

  • Resursfördela för ökad likvärdighet

  • Öka andelen förskollärare i områden med stora utmaningar

  • Utveckla en inkluderande förskola

Koppling till andra styrande dokument

Handlingsplan för digitalisering utgår från statens styrdokument för förskola, Göteborgs stads strategiska plan för digitalisering inom utbildningsområdet och den nationella strategin. Planen har också bearbetat och beaktat tidigare framtagna dokument i Göteborgs Stad.


Arbetsgrupp

Handlingsplanen är framtaget av en arbetsgrupp med representanter från förskoleförvaltningens avdelning Digitalisering och Innovation och utbildningschef. Under arbetets gång har även referenspersoner från utbildningschefer, andra stödavdelningar i förskoleförvaltningen, andra skolförvaltningar, Center för Skolutveckling, rektorer och pedagoger bistått med kloka inspel i utvecklingen och innehållet i planen. Stort tack!