Möjliggörande infrastruktur


Vi har en infrastruktur som gör det enkelt att få tillgång till digitala verktyg som gör att vi kan effektivisera vårt arbete och variera undervisningen.

För att nå det övergripande målet i strategin krävs utökat samarbete mellan skolförvaltningarna i staden och Intraservice, samtidigt som vi behöver bli effektivare i utvecklingen av de processer och tjänster som förskoleförvaltningen driver på egen hand. Processen för att få tillgång till kompletterande digitala tjänster behöver underlättas och förbättras.


Önskat läge utifrån digitaliseringsstrategin

Likvärdig tillgång till infrastruktur och support​​
• Barn, elever, studerande och personal har likvärdig tillgång till ändamålsenlig infrastruktur, samt verksamhetsnära teknisk- och pedagogisk support i verksamheten.

Anpassade lärmiljöer
• Förskolans, skolans och vuxenutbildningens digitala och fysiska lärmiljöer är anpassade så att digitala verktyg och resurser kan användas på ett flexibelt, kreativt och stödjande sätt i undervisningen.

Ändamålsenliga digitala tjänster och lärresurser
• Barn, elever, studerande och personal har tillgång till utvecklande och ändamålsenliga digitala tjänster och lärresurser utifrån sina behov och förutsättningar. Förvaltningarna inom utbildningsområdet samarbetar för att göra anskaffnings- och avtalsprocessen för digitala tjänster så effektiv, likvärdig och säker som möjligt.

Effektiv administration
• Förvaltningarna inom utbildningsområdet använder digitala tjänster och användardata i våra system för att effektivisera administration och utöka och förbättra beslutsstöd för personal och ledning.

Adekvat beställarkompetens
• Ledningen har tillräcklig beställarkompetens, och personalen har kompetens att välja rätt digitala verktyg och tjänster. Ledning och personal arbetar också aktivt med att förbättra våra gemensamma digitala tjänster och verktyg, samt användandet av dem.

Aktiviteter/insatser

Med syfte att nå önskat läge i digitaliseringsstrategin

•Tillse ändamålsenliga och likvärdiga digitala redskap finns för all personal (HM/SA)

•Säkerställa tillgången till ändamålsenliga och likvärdiga digitala verktyg för barn. (R)

• Erbjuda digital resurser som stöd i förskolans kompensatoriska uppdrag genom att alla barn med stöd av tekniken ges möjlighet att möta relevant och adekvat innehåll med hög kvalitet. (HM/SA)

• Erbjuda och synliggöra stöd för att använda digital miljöer anpassade för distansmöten.(HM/SA)

• Samordna processer och rutiner för avtal och anskaffning av digitala tjänster med övriga skolförvaltningar samt arbeta för ett tydligare nationellt stöd i frågor som gäller personuppgiftshantering i digital tjänster.(HM/SA)

• Erbjuda information och stödmaterial för att all personal ska använda godkända kanaler för kommunikation samt hantering av känsliga personuppgifter (Dataskyddsförordningen).(HM/SA, R)

•Erbjuda utbildning och informationsmaterial för att öka beställarkompetensen. (HM/SA)


HM/SA - Huvudman/Stödavdelningar, R - Rektor