Leerkracht Kirsten van der Ster (Willem Alexanderschool, Nieuwegein)

“Het nieuwe Koersplan moet zijn toegespitst op de praktijk van het lesgeven”

Kirsten van der Ster (36) zit al meer dan tien jaar in het onderwijs en is bezig aan haar vierde schooljaar op de Willem Alexanderschool in Nieuwegein. Ze staat met veel plezier voor de klas en vindt het interessant om na te denken over hoe je de visie en missie van Fluenta in de dagelijkse onderwijspraktijk kunt laten leven. Ze vertelt hier waarom ze het ‘mateloos interessant’ vindt om mee te denken over de ontwikkeling van ons nieuwe Koersplan.

Kirsten: “Weet je wat eigenlijk het lastige is van zo’n Koersplan? Als leerkracht ben je er niet zo mee bezig. Het leeft niet echt en je weet eigenlijk niet precies wat je eraan hebt. Ik denk ook dat de meeste leerkrachten veel meer bezig zijn met de visie en missie van hun eigen school. Dat is dan ook meteen de uitdaging als je een nieuw Koersplan wilt maken waarin alle negentien Fluenta-scholen zich herkennen. Ik vind het mateloos interessant om daarover mee te denken. Ik weet immers hoe het is om voor de klas te staan. Bij elk onderwerp stel ik daarom de vraag: ‘Maar wat betekent dit dan voor mij als leerkracht?’”

Toegespitst op de praktijk

“Ik vind dat het nieuwe Koersplan echt een document van waarde moet worden. In de regiegroep zijn we ons er heel erg van bewust dat alle scholen er iets mee moeten kunnen, dat het niet te vrijblijvend mag zijn, maar ook niet helemaal dichtgetimmerd. Daarin moeten we met elkaar dus de balans vinden. Als je het huidige Koersplan leest, dan is het eigenlijk te algemeen geformuleerd en te weinig concreet. Als leerkracht wil je weten waar je aan toe bent en aan de slag gaan. Je hebt helemaal geen tijd om na te denken over hoe je invulling moet geven aan bepaalde ambities. We willen het nieuwe Koersplan echt toespitsen op de praktijk van het lesgeven.”

“Het Koersplan vormt de ruggengraat van Fluenta en vertelt iets over waar we als scholen voor staan.”

Belangen van allerlei stakeholders

“Dat is dus een mooie uitdaging. Het zijn best ingewikkelde onderwerpen en er is veel om over na te denken. Bovendien moeten we rekening houden met de belangen van allerlei stakeholders. Denk aan de ouders, de maatschappij, de eisen vanuit de overheid, de onderwijsinspectie en noem maar op. Dat maakt het zo leerzaam en interessant. We verdiepen ons in de regiegroep én in de afzonderlijke werkgroepen in literatuur en wetenschappelijke onderzoeken, en we betrekken er ook externe specialisten bij. Ik leer er echt heel veel van.”

Het komt ten goede aan ons onderwijs

“Ik zit in de werkgroep ‘vakmanschap leerkracht’ en ‘burgerschap/socialisatie’. Op de studiedag in mei willen we bijvoorbeeld met alle collega’s over vakmanschap praten en met elkaar kijken waar we staan en waar we naartoe willen. We zijn op zoek naar een inspirerende spreker en willen het later ook op kleinere schaal verder brengen in de scholen zelf. Dat zijn allemaal zaken die we de komende tijd verder gaan bedenken en ik vind het superleuk om daar nauw bij betrokken te zijn. Het Koersplan vormt de ruggengraat van Fluenta en vertelt iets over waar we als stichting voor staan. Dat komt uiteindelijk ten goede aan ons onderwijs en dus aan alle kinderen. En natuurlijk ook aan ons werk als leerkracht!”