Leerlingenzorg


Wij willen onze leerlingen kwalitatief goed onderwijs aanbieden. Kwalitatief goed onderwijs betekent voor ons dat we ruim boven landelijk gemiddelde willen scoren door het onderwijsaanbod af te stemmen op de onderwijs- en ondersteuningsbehoeften van de leerlingen.

Wij vinden het dan belangrijk, dat wij op een systematische wijze de ontwikkeling van onze leerlingen volgen en tijdig hun eventuele stagnaties in dit ontwikkelingsproces signaleren en analyseren. De groepsleraar is verantwoordelijk voor een planmatige aanpak van de ondersteuning voor de leerlingen in de groep. De organisatie in de groepen en het leerstofaanbod staan in dienst van de onderwijs- en ondersteuningsbehoeften van de kinderen. Hierdoor willen we het onderwijs zo passend mogelijk maken.

Leerlingen werken zoveel mogelijk in de eigen groep, onder begeleiding van de groepsleraar. De groepsleraar kan met hulpvragen terecht bij de intern begeleider en / of collega’s. Het accent van de begeleiding van leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften ligt op de begeleiding binnen de groep. In de groep zijn werkvormen gecreëerd, waardoor dit mogelijk is (klassenmanagement, weektaak, gedifferentieerde instructie en kleine kring). In principe volgen leerlingen zo lang mogelijk de reguliere stof van de desbetreffende groep. Het streven is om zo veel mogelijk de instructie te volgen. Indien nodig, wordt er gewerkt met individuele leerlijnen. De intern begeleider heeft daarin een coördinerende, inhoudelijke, ondersteunende en coachende taak.


Passend onderwijs (SWV PO 30 06)

Binnen Op Weg wordt passend onderwijs gegeven: onderwijs dat is afgestemd op de mogelijkheden (onderwijsbehoeften) van de leerlingen. 
We komen zoveel mogelijk tegemoet aan de behoeften van elke leerling binnen de basisondersteuning. Wanneer blijkt dat een leerling daarnaast nog extra ondersteuning nodig heeft, wordt samen met ouders, leerkrachten en intern begeleider bekeken hoe dit vormgegeven kan worden, of hier consultatie en advies van een externe deskundige ingeroepen moet worden of dat een arrangement passend is. In dat geval sluit ook de trajectbegeleider passend onderwijs van onze stichting aan en worden de mogelijkheden besproken, namelijk (tijdelijke) extra ondersteuning op school (arrangement BaO) of een (tijdelijke) plaatsing op het speciaal (basis)onderwijs (arrangement S(B)O) binnen ons samenwerkingsverband.

 Sommige kinderen hebben meer ondersteuning nodig dan de basisondersteuning die de school kan bieden. Op dat moment kan de school het samenwerkingsverband Primair Onderwijs (SWV PO 30 06) inschakelen. 

Heeft u vragen over passend onderwijs, wilt u advies of praten met iemand die met u meedenkt? Dan kunt u terecht bij de school van uw kind of bij ouder- en jeugdsteunpunt 30.06  www.ouderjeugdsteunpunt3006.nl