Communicatieplan op maat

Communicatieplan op maat

We werken op De Wissel met een communicatieplan op maat. Contactmomenten met ouders en leerlingen worden op maat gepland, passend bij de ontwikkeling van het kind. Gesprekken kunnen fysiek plaatsvinden maar ook telefonisch, via mail of beeldbellen. Ieder contactmoment sluiten we af met de vraag 'Wanneer en hoe spreken we elkaar weer?" 

Vanuit onze visie dat eigenaarschap bij leerlingen zorgt voor een grotere betrokkenheid en autonomie zijn  kinderen bij oudergesprekken aanwezig. Mocht u als ouder graag nog even alleen met de leerkracht doorpraten, dan kunt u dit te allen tijde aangeven. 

In de eerste drie weken van het schooljaar vinden de startgesprekken plaats.  Dit gesprek heeft de relatie ouder-leerling-leerkracht als doel. Het is een  informeel gesprek om elkaar te leren kennen en het kind te laten zien dat ouders en school samenwerken in zijn/haar belang. 

In de tweede schoolweek organiseert iedere groep een nieuwjaarsreceptie zodat alle betrokkenen elkaar leren kennen; ouders, leerlingen en leerkrachten. We hopen hiermee een de betrokkenheid te verbreden en vergroten zodat er een gevoel ontstaat dat we gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor elkaar.


Informatie aan gescheiden ouders


Als school gaan we er wel altijd vanuit dat beide ouders ouderlijk gezag hebben. Dit uitgangspunt wijzigt alleen als - door middel van een formeel document - wordt aangetoond dat dit anders is bepaald. De school verricht op dit punt zelf geen onderzoek. Met andere woorden: als er bijzonderheden zijn met betrekking tot het ouderlijk gezag, dan is het aan de ouder om de school hiervan op de hoogte te stellen.


Beide ouders hebben recht op informatie over hun kind(eren). De school zal deze informatie op verzoek aan de ouders geven, ook als zij gescheiden zijn én ook als een ouder niet het ouderlijk gezag heeft over het kind. Een ouder zonder ouderlijk gezag heeft recht op informatie over de ontwikkeling van het kind (maar moet daar wel zelf om vragen!).


Op de scholen van Filios Scholengroep hanteren we de afspraak dat de ouder, bij wie het kind staat ingeschreven, wordt geïnformeerd. Deze ouder heeft de plicht om de andere ouder op de hoogte te brengen over de informatie die door de school gegeven is. Wanneer de ouder bij wie het kind staat ingeschreven dat nalaat, dan kan de andere ouder zelf aan de school vragen om rechtstreeks geïnformeerd te worden. Ook kan deze ouder vragen om een apart (rapport)gesprek. Voor dit gesprek zal de ouder dan zelf een afspraak moeten maken met de leerkracht.