Casa de Colònies Pare Coll

GUIA DIDÀCTICA

Unitat didàctica


NIVELL

 La idea és que sigui útil com a introducció per al Projecte de recerca i per a les àrees de Ciències Experimentals de i 6è de Primària o 1r Cicle d'ESO amb adaptació de continguts.


ROL DEL MESTRE

El professor en la WebQuest deixa de ser un transmissor de coneixements per convertir-se en animador, dinamitzador, guia, mediador i avaluador.

ROL DE L'ALUMNE

És el protagonista, el veritable constructor del seu aprenentatge.

Combina els papers d'aprenendre amb els d'ensenyar, assolint els continguts de forma més sòlida.

El fet d'haver de portar la iniciativa de la recerca, vivenciar-la i donar-li un sentit, fa el seu aprenentatge sigui més significatiu i funcional.

ORGANITZACIÓ

El treball ha de ser col·laboratiu i el nombre ideal d'alumnes és de tres o quatre. Pensem que d'aquesta manera el grup guanya molt en agilitat a l'hora de la presa de decisions i l'execució de la tasca.

El tipus de tècnica triat per al treball cooperatiu és el de Jigssaw (també anomenat puzzle o trencaclosques. Per tant consta d'un repartiment de rols (filòsof, periodista i metge), que se segueix d'una primera recerca prèvia individual, més tard s'ha de compartir l'après i  fer una posada en comú per tal de plasmar la recerca individual en algun tipus de document o exposició gràfica.

Més tard vindrà l'encaix de la feina prèvia per assolir un treball de síntesi en grup, la creació de la presentació (o material gràfic de suport) i l'exposició oral davant del grup-classe de la conclusió de la recerca.

Els grups han de ser creats pel professor per tal de complir algunes condicions:

Han de ser heterogenis per tal de combinar diferents nivells i tipus d'intel·ligències. Hem d'intentar que els alumnes més avançats ajudin els que tenen alguna dificultat. I per altra banda és ideal la coordinació entre un alumne que tingui una intel·ligència predominant lògico-matemàtica per fer el paper de filòsof, un altre on hi domini la intel·ligència lingüística, la intrapersonal i interpersonal, el periodista. I finalment ha d'haver-hi un altre, el metge, amb preponderància de la intel·ligència naturalista.

Els membres no han de tenir problemes de relació, ja que la feina d'intercanvi d'informació és fonamental, hi haurà vegades que la feina s'haurà d'acabar en horari extraescolar.


CONEIXEMENTS PREVIS

Ha de saber navegar per Internet, conèixer les aplicacions d'un processador de textos (Word) i un cert domini de Power Point o d'un programa semblant per a la presentació tipus Canva o Genially.



OBJECTIUS:  Al finalitzar el projecte els alumnes han de demostrar que saben...


- Planificar un dia amb la família una visita a dos llocs d'interès cultural catalans, les activitats a fer durant la visita i una estança a una casa d’allotjament de la zona.

- Conèixer el patrimoni , cultura catalana durant els segles XI i XII(Època Medieval al Ripollès) i gaudir-ne, participar en la seva conservació i respectar la diversitat lingüística i cultural dels pobles i les persones. 

- Saber l’Origen dels Escacs i com s’ha anat transformant al llarg del temps fins al moment actual.

- Utilitzar un full de càlcul com a eina de programació de viatges i estances.

- Treballar de manera cooperativa en grup reduït.

- Cercar en  fonts fiables , elaborar, classificar, sintetitzar la informació per tal de respondre els interrogants plantejats i fer un treball de síntesis i aprenentatge sobre els coneixements tractats. 

- Conèixer, valorar i estimar l’entorn social i cultural més proper, reforçant així el sentiment de pertinença i arrelament al país i la capacitat d’extrapolar aquests coneixements al món en general.

· Incentivar l’ús didàctic de les TIC.

· Impulsar un treball de recerca i investigació , expressant oralment la informació que ens pot proporcionar una font històrica: fotografies, escrits, dibuixos,..

- Elaborar textos escrits.

· Llegir amb entonació, i comprensió. Conèixer com vivien, a què es dedicaven, quins costums tenien, etc... les persones d'aquella època medieval



CONTINGUTS ( Quins continguts del currículum es treballen?)


ÀMBIT DE CONEIXEMENT DEL MEDI SOCIAL         


- L’època Medieval al Ripollès durant segles XI al XIII.

- El Castell de Mataplana en l’època Medieval i el Museu del Comte Arnau actual.

- Patrimoni artístic i cultural del Ripollès.

- La Saga dels Mataplana.

- La vida als castells dels senyors feudals. Com s’entretenien en èpoques de no guerres?


ÀMBIT MATEMÀTIC


- El full de càlcul per la programació i càlcul dels costos d’una estança i dues visites guiades.

- Resolució de problemes d’una situació real quotidiana com calcular els costos per dues famílies amb tots els seu membres d’un dia a una casa d’un poble rural i dues visites de patrimoni cultural amb un cost per persona.


ÀMBIT LINGÜÍSTIC


- Comprensió lectora.

- Expressió oral

- Expressió escrita: El tríptic publicitari. Síntesis de la informació rellevant cercada



METODOLOGIA 


Serà activa i participativa, facilitarà l’aprenentatge tant individual com col·lectiu i potenciarà el treball de les competències clau fent servir estratègies metodològiques diverses:  



RECURSOS