Competència digital docent

Les tecnologies digitals actualment són indispensables en els entorns laborals, socials, econòmics, esportius, artístics, culturals, científics i acadèmics; han passat a formar part de les nostres vides i a transformar-les.

En el context educatiu, cal contemplar-ne la presència des d’una doble perspectiva. D’una banda, com a objecte mateix d’aprenentatge, en la mesura que, juntament amb la lectoescriptura i el càlcul, formen part de l’alfabetització bàsica de tots els ciutadans en les etapes educatives obligatòries i d’educació d’adults, i constitueixen un element essencial de la capacitació acadèmica i professional en els ensenyaments postobligatoris. De l’altra, els docents i l’alumnat han d’emprar-les com a mitjans o eines per desenvolupar qualsevol altre tipus d’aprenentatge.


S’entén per competència digital docent (CDD) la capacitat que tenen els docents de mobilitzar i transferir tots els seus coneixements, estratègies, habilitats i actituds sobre les tecnologies en situacions reals i concretes de la seva pràctica professional per tal de facilitar l’aprenentatge de tot l’alumnat i l’adquisició de la seva competència digital.

Aquesta capacitat ha de permetre dur a terme processos de millora i innovació a l’ensenyament d’acord amb les necessitats de l’era digital, i contribuir al desenvolupament professional d’acord amb els processos de canvi que tenen lloc a la societat i als centres educatius.


L’1 de setembre del 2022 es va publicar el nou Marc de Referència de la Competència Digital Docent a Catalunya en què es determina quines han de ser les competències que els docents han d’adquirir per garantir una pràctica professional de qualitat, adequant-lo al marc europeu DigCompEdu.

Una de les fites del Pla d’Educació Digital de Catalunya és aconseguir l’acreditació de la competència digital docent del professorat en qualsevol dels sis nivells.

L'escola Josep M. Soler i Gené ha ofertat durant els cursos 2021-22 i 2022-23 una formació interna de centre (FIC) per a acreditar el nivell A1 en competència digital.  
Aquesta formació, juntament amb possibles formacions futures i juntament amb totes les formacions telemàtiques i presencials que pugui oferir el Departament d'Educació garanteixen una bona competència digital dels docents del centre.

Dins del Claustre, el nivell de CDD dels docents és força variat, amb mestres que acrediten un nivell A, B o C.

Més informació :

És important no confondre's amb la competència digital de la ciutadania, que s'acredita amb l'ACTIC, i que no té els continguts pedagògics i educatius que es demanen en la competència digital docent.
Tamcal no confondre-ho amb el perfil professional de competència digital.