Opdracht

De opdrachten van dit semester (gestart in februari 2017)



Amsterdam Smart City

Eén van de huidige opdrachtgevers is Amsterdam Smart City. In 2050 gaat Nederland en dus Amsterdam van het aardgas af en zal de aardgas vervangen worden door verschillende (duurzame) alternatieven. Dit wordt de energietransitie genoemd. Voor Amsterdam Smart City is het belangrijk dat het bericht tijdig, juist en veel gecommuniceerd wordt naar de bewoners van Amsterdam. Om dit te doen zijn de studenten die zich met dit project bezighouden gevraagd om een project op te zetten waarbij studenten betrokken worden om dit te realiseren. Een leuke en uitdagende opdracht waar studenten het afgelopen tijd mee bezig zijn geweest.

Het St. Antonius Ziekenhuis.

Het St. Antonius is opgericht in 1910 door vijf artsen en de Zusters der liefde. Intussen heeft het St. Antonius Ziekenhuis meer dan 5000 medewerkers, 300 medisch specialisten, 200 arts-assistenten en 600 vrijwilligers. Bijna alle specialismen zijn in het ziekenhuis aanwezig. Het St. Antonius heeft zes locaties waar de diensten aangeboden worden.

Het voorgaande semester heeft een groep studenten van de Hogeschool van Amsterdam onderzoek gedaan bij het St. Antonius Ziekenhuis. Zij hebben onderzocht hoe het Shingo-model waarde kan toevoegen om de continuïteit van de resultaten van de PV+/Lean-aanpak in het ziekenhuis te waarborgen. Hieruit kwam voort dat het Shingo-model waarde kan toevoegen aan de huidige aanpak van het ziekenhuis. Door op twee principes van het Shingo-model te focussen die gaan over leiderschap. Dit zijn “Lead with Humility” en “Respect every Individual”. Uit dit rapport is een advies gekomen, het advies dat naar voren kwam is het volgende: “Doe vervolgonderzoek naar de huidige leiderschapsstijlen en de manier waarop “Lead with Humility” en “Respect every Individual” toegepast kunnen worden”. Hier gaat de huidige onderzoek over.

Op dit moment is een tweede groep studenten een aantal weken bezig met het onderzoek en het schiet al aardig op. Het is ontzettend leuk om alle resultaten (divergeren) binnen te halen en vervolgens te analyseren. Volgende week gaan wij starten met de analyse (convergeren) fase en dan kunnen wij snel conclusies trekken. Dit zal leiden tot een advies die het St. Antonius Ziekenhuis opweg zal helpen om het continu verbeteren te implementeren.



EYE

EYE is een filmmuseum en een filmhuis, zij zijn de enige in Nederland. EYE heeft om de zoveel tijd een tentoonstelling over een bepaald thema en er worden culturele films gedraaid. Ook heeft het een restaurant en geven zij workshops. Het probleem is dat veel nieuwe bezoekers dit niet weten voordat zij naar EYE gaan. Veel van de nieuwe bezoekers komen niet voor de inhoud naar EYE, maar voor het gebouw of het restaurant. Een groep studenten onderzoekt wat EYE zou moeten veranderen zodat nieuwe bezoekers voor de inhoud van EYE komen.














Owise

Owise is een applicatie die op dit moment gebruikt kan worden door borst kankerpatiënten om de behandelend arts meer inzicht te geven in hoe de patiënt zich dagelijks voelt. De applicatie is medisch goedgekeurd door het UMC en is bekend bij vrijwel alle artsen op het gebied van oncologie. Alleen er is nog maar een kleine hoeveelheid artsen die hun patiënten aanraadt de applicatie te gebruiken en deze applicatie te betrekken binnen de behandelmethodes. Veel artsen willen niet afwijken van de oude steevaste methodes.

Owise wil graag dat er onderzocht gaat worden welke ziekenhuizen willen meewerken aan een pilot. Deze pilot zal dienen om aan te tonen dat het gebruik van de Owise app kan zorgen voor een betere passende behandeling van de patiënt, omdat de arts meer informatie ontvangt van de patiënt. Het is de bedoeling dat er 6 á 7 ziekenhuizen worden gevonden die animo hebben om mee te doen aan deze pilot. Uiteindelijk gaan er 2 á 3 ziekenhuizen ook echt meedoen aan de pilot. Naast het contacteren van de ziekenhuizen, zal de pilot ook volledig uitgedacht en ingericht moeten worden. Hierbij komt onderzoek en overleg met ziekenhuizen kijken. Het moet zo zijn dat aan het einde van dit traject de pilot meteen gestart kan worden.

Het eindproduct zal dus bestaan uit een scenario van het pilot en een onderbouwing hiervan, daarnaast zijn 2 of 3 ziekenhuizen op de hoogte van het feit dat ze mee gaan doen aan een pilot, zodat de pilot snel na het onderzoek gestart kan worden.








CycleSpace

CycleSpace is een adviesbureau die voornamelijk adviezen geeft aan gemeentes en andere overheidsorganen. Ze komen met de ideeën, maar voeren die ideeën ook gelijk uit. Ze leveren een totaal pakket. Van bedenken tot implementatie. Het CycleSpace groepje werkt aan een onderzoek waarin ze opzoek zijn naar de definitie van sociale-onderneming. Ze kijken naar de maatschappelijke-impact die dit soort bedrijven hebben op de samenleving. Het gaat er vooral om hoe precies de impact gemeten kan worden van de sociale-onderneming. Ze werken er met enorm veel passie aan en hebben het idee dat ze echt het verschil kunnen maken. De resultaten worden binnenkort bekend gemaakt door middel van een presentatie bij CycleSpace.


VVD

De VVD Amsterdam is actief in de coalitie van de gemeente Amsterdam met 6 raadsleden en levert 2 wethouders. Binnen de gemeenteraad leeft het onderwerp ‘toerisme’ sterk sinds de afgelopen jaren. Het wordt door alle partijen binnen de gemeenteraad gezien als een probleem dat steeds serieuzere vormen zal gaan aannemen in de aankomende jaren, aldus de heer Wijnants, beleidsmedewerker van het fractiebureau VVD Amsterdam. Het onderzoek is daarom van groot belang voor de VVD omdat er steeds meer klachten binnenkomen via verschillende stakeholders over de overlast in de binnenstad van Amsterdam. Aan de groep studenten van de HVA is gevraagd om een onderzoek te doen hiernaar.Het doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in de mate van overlast welke veroorzaakt wordt door het budgettoerisme, wat voor soort overlast de budgettoeristen plegen in kaart te brengen en het formuleren van verschillende aanbevelingen om de overlast tot het minimum te kunnen beperken. De aanbevelingen moeten echter wel passen binnen de filosofie van de VVD en moeten uiteraard haalbaar zijn om te kunnen implementeren.





Greenbox

Greenbox is een museum die gerund wordt door één man. Hij verzameld kunstwerken uit Saudi-Arabië, achter elk kunstwerk zit een apart verhaal. Greenbox is een klein museum waar gemiddeld ongeveer 500 bezoekers per jaar komen.

Het probleem waarmee Greenbox zit is dat het museum niet wordt erkend door de gemeente. De mogelijke oorzaak hiervan kan zijn dat Greenbox geen subsidie ontvangt waardoor zij nergens ingeschreven staan en niet voor komen op bepaalde lijsten (lijsten van culturele instellingen). Doordat dit gebeurt wordt Greenbox niet betrokken bij veel evenementen die georganiseerd worden door de gemeente Amsterdam (bijvoorbeeld: museumnacht). De oprichter van Greenbox heeft hierover meerdere malen contact gehad met de gemeente, maar tevergeefs.

De opdracht is:

“Zoek uit waarom Greenbox niet wordt betrokken door de gemeente, en wat zij kan doen om toch nog betrokken te worden.”

Hierbij kan het interessant zijn om erachter te komen of er een bepaald beleid is voor culturele instanties die géén subsidie ontvangen. Uiteindelijk is dit onderzoek belangrijk voor alle culturele instellingen die niet betrokken worden door de gemeente. Uiteindelijk is het de bedoeling om erachter te komen waarom dit door de gemeente gebeurt en wat de gemeente of de instelling moet doen om dit te veranderen.


















Petfles free challenge

Casa 400 doet mee aan de pet fles free challenge. Dit is door Knowledge mile opgezet en het begon bij de dopper challenge. Pet flessen zijn handig en zorgen voor een bepaalde snelheid om het mee te nemen. Maar hoe kan je pet flessen vervangen op een manier dat eenvoudigheid en snelheid niet verdwijnen? Het gaat hier alleen om waterflesjes en niet om frisdrankflesjes. De studenten die hieraan werken onderzoeken hoe Casa 400 water petfles vrij kan worden gemaakt. Dit doen zij aan de hand van enquêtes en aan mensen te vragen hoe zij met petflessen omgaan. Ook proberen zij hierdoor het gedrag van mensen te veranderen.

zie randvoorwaarden aan opdracht en -gever --