Onderwijsvorm

The learning Community


In het eerste semester dat we dit ‘nieuwe onderwijs’ draaiden, is er een groep studenten begonnen met het opzetten van een ‘Learning community’ voor de verschillende partijen die in de Gemeente Amsterdam toentertijd zijn gaan samenwerken. Dit deden zij rondom het thema: ‘Afval scheiden’, in opdracht van D66 (zie bovenstaand filmpje).

Gedurende het onderzoek kon er geen eenduidige toelichting worden gegeven op het concept: ‘The Learning Community’, dit kan eveneens het gevolg zijn van de legio interpretaties van dit woord.

De studenten hadden daarentegen wel de expertise, kennis en vaardigheden om overeenkomsten benoemen, waardoor wij (studenten & docenten van semester 7) in samenspraak tot de volgende invulling van het onderwijsconcept 'Learning Community' zijn gekomen:

‘Een groep professionals of studenten, die met een continu proces van samenwerkend leren bezig zijn. Dit bevordert enerzijds de kennis en vaardigheden van de verschillende individuen en die van het collectief. Anderzijds draagt een dergelijke onderwijsvorm bij aan het samenwerkend leren, door gezamenlijk doelen te stellen, onder afgesproken voorwaarden en deadlines.’

Met onze Learning Community in Semester 7 van de opleiding, creëren we een inspirerende leeromgeving, waarin studenten en docenten ‘partners in leren’ worden. Kort samengevat wijkt een ‘Learning Community’ af van een standaard studieprogramma, in de zin dat (Healey, 2015):

    • studenten betrokken worden bij de vormgeving van hun eigen leerproces;
    • indien leerproblemen ontstaan, wordt direct wordt geacteerd door docenten;
    • bij het opdoen en ontwikkelen van (nieuwe) kennis en vaardigheden, beschouwen studenten en docenten de informatie door met elkaar hierover gedachten te wisselen.