Fotografies

Feina 0: Collir restes del cultiu anterior, per tal que els encarregats del viver puguin aprofitar-ne les llavors

Feina 1: Treure males herbes dels bancals i deixar el terreny net. Aprofitem per seleccionar materials que es puguin aprofitar pel compostador (no tot s'hi val) o pel galliner.


Treballem des de l'aula quines són les eines de l'hort i quines ens seran a nosaltres de més utilitat.


Ja sobre el terreny examinem les eines de l'hort, recordem per a què serveixen i ens preparem per una cosa molt especial per als BALTIS d'I5.

Feina 2: Iniciem la plantació dels calçots.

Plantem entre 8 i 10 cebes, volem fer un tastet per la BaltiCalçoTast, si som 24 a la classe en tindrem suficients?

Feina 3: Plantació horta-lisses d'hivern.

Plantem entre 6 varietats d'hortalisses pròpies d'hivern; per això hem anat al mercat de fruita i verdura, en concret a la parada del planter, pe escollir les espècies. 

Feina 4: Escollim quina és la millor ubicació dins l'hort i ens disposem a plantar les hortalisses d'hivern.

Feina 5: Arriba la prima-vera i posem l'hort en marxa.

Primer de tots els cal, treure totes les males herbes que han anat sortint al llarg de l'hivern, removem la terra per airejar-la, en tirem compost (aprofitem que tenim gallinassa i n'hi afegim una mica a cada bancal i ho barregem al compost que vam iniciar a 4rt i que ja tenim llest). D'aquesta manera tenim els bancals a punt per a ser plantats i nosaltres estem a punt per a fer de padrins de l'hort.

Feina 6: Inici de la plantació-VIVER.

Iniciem la plantació de primavera. En primer lloc, aprofitem el planter que ha crescut al nostre propi viver fruit de les llavors de la plantació del curs anterior i que han cuidat els ba2tis. Així que albergínies, tomaqueres, carabasseres i carabassoneres, ja tenen lloc a l'hort.  Els BALTI5 hem fet de padrins d'I5 i els hem ensenyat com calia fer-ho perquè arrelessin ben fort.

Feina 7: plantació de primavera.

Després de plantar tot lo del viver, encara tenim espai per a més, així que els 3ALTIS han anat al mercat per més planter i així tota l'escola té el seu moment, sempre sota la supervisió dels padrins de l'hort, els BALTI5.

Enciams, pebroteres, blat de moro, maduixeres,...

Feina 8: Arrenquem els calçots.

Vam començar aquest projecte amb un test de productes d'hivern, entre ells els calçots. Sabíem que anàvem tard en la plantació, però ho volíem intentar. I aquest ha estat el resultat després de 5 mesos des de la seva plantació i de dues calçades.

Podem dir que n'estem molt orgullosos, ara ens queda pensar com els tastem...

La feina de l'hort no s'acaba aquí, ara cal seguir tenint-ne cura per a ben aviat poder recollir-ne fruit. Reprendrem més endavant el projecte, però mentre tant anirem preparant un quadern d'observació on anirem anotant tots els canvis que hi anem observant.

RECEPTES DIRECTES DE L'HORT

Receptes de TARDOR.

Els BALTI5, gairebé coincidint amb la Castanyada, hem entrat a la nostra particular cuina per treure'n partit d'allò que tenim al nostre hort i voltants. Aquest cop el protagonista n'ha estat un arbre fruiter, el codonyer. Amb el qual intentarem fer Codonyat.

Amb ell hem treballat per un costat el text instructiu per fer-ne la recepte; per altra banda, hem hagut de resoldre un petit problema matemàtic, per tenir la solució del sucre que necessitàvem, alhora una aproximació del fruit net necessari per fer el codonyat; així com hem conegut millor l'origen del seu arbre, la seves característiques físiques i les possibilitats del seu fruit.

Codonyat: El codonyat és una conserva tradicional de la cuina catalana, però també es fa en altres regions d'Espanya.

Es fa amb codony, una fruita similar a la poma o la pera, que es cou lentament només amb sucre fins que es converteix en una melmelada espessa i aromàtica.

El codonyat és conegut pel seu sabor dolç i lleugerament àcid.

Amb el nostre codonyat, hem pogut: