Samarbete


I Helsinge gymnasium ordnas föräldramöte för första och andra årets studerande, 16.8.2023 för vårdnadshavarna till första årets studerande och 24.4.2024 för vårdnadshavarna till andra årets studerande tillsammans med de studerande. På det första mötet informeras bl.a. om gymnasiepedagogik och Helsinge gymnasiums arbetssätt, och en viktig del är en avslutande diskussion i små grupper med stöd av minst en tutor samt någon från personalen, då man diskuterar skillnader mellan grundskola och gymnasium, hurdant stöd gymnasiestuderande behöver, m.m. 


Det andra mötet behandlar främst kommande studentskrivningar under det tredje året. 


Viktiga nyckelpersoner i samarbetet med hemmen är grupphandledarna och den främsta kommunikationskanalen är Wilma. Varje period skickas även ett månadsbrev i Wilma till vårdnadshavarna kring aktuellt som är på gång. Vi strävar efter en god och respektfull kommunikation och samlar in feedback på vår verksamhet med en årlig föräldraenkät på våren som sköts av studerandevårdsteamet.


Ledningsgruppen ansvarar för kontakten till föreningen Helsinge Hem och skola och en representant från gruppen deltar i Helsinge Hem och skolas möten.



Gymnasiet samarbetar med den grundläggande utbildningen, framförallt med Helsinge skola. Studiehandledaren besöker tillsammans med studernade niornas elevhandledningslektioner i januari, målet är att marknadsföra Helsinge gymnasium. Det ordnas också en infokväll för niornas vårdnadshavare. Infokvällen är till för alla intresserade nior och vårdnadshavare, främst i huvudstadsregionen. 

Handledningen på det andra och tredje året fokuserar framförallt på fortsatta studier vid högskolor. Tredje årets studerande får ta del av olika evenemang vars tanke är att hjälpa dem hitta en lämplig utbildning. Många högskolor erbjuder även kurser som är riktade till gymnasiestuderande. Studiehandledaren är även i kontakt med högskolor ifall det uppstår frågor kring de fortsatta studierna.

Ledningsgruppen samarbetar med Hesko LG och har minst två gemensamma möten under läsåret.


Gymnasiet samarbetar med andra gymnasier i Svenskfinland inom nätverket GNet, bl.a. via gemensam nätkursbricka, fortbildning och ämneslärarträffar. Läsåret 2023-2024 ansvarar Helsinge gymnasium för två nätkurser. Under läsåret deltar lärarkåren i en gemensam halv FBA-dag med GNet lördag 27.1 och frivilliga ämneslärarträffar ordnas därtill. Skilda träffar för nätkurslärarna i GNet-gymnasierna ordnas likaså. Studerande uppmuntras delta i GNets kurser och i mån av möjlighet i GNets eventuella resor. 

Helsinge gymnasium erbjuder studieavsnittet Kultur i hemlandet. Inom det ordnas vänskolverksamhet med Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio i form av digitala möten mellan de studerande, tre gånger på hösten och tre på våren. Dessutom gör vi ett besök till Tammerfors under höstterminen och tar emot ett besök från Tammerfors till Vanda på våren. Från vårt gymnasium deltar frivilliga andra (och möjligtvis första) årets studerande som läser traditionell A-finska eller B-finska. Nätverket Svenska nu samt föreningen Svenska Folkskolans Vänner (SFV) finansierar resorna.

Inom ramen för alla ämnen ordnas i mån av möjlighet studiebesök eller gästföreläsningar av personer från andra läroanstalter. Gymnasiet samarbetar även med högskolor, t.ex. i samband med evenemang och kurser som är riktade mot gymnasiestuderande. Ett direkt samarbete med högskolor sker bl.a. under Högskoledagen i Helsingfors och UNIYH-dagen i Åbo. Närmare information om dessa hittas i kapitel 4.3. Indirekt samarbete sker exempelvis under alumnidagen och enskilda gästbesök i t.ex. studieavsnittet SHo2. 

Tillsammans med Tölö gymnasium ordnas en gemensam vetenskapsresa i fysiken regi.

En gemensam studieresa med Kyrkslätts gymnasium ordnas inom franskan.


Arbetsgrupper inom serviceområdet 

Gymnasiet deltar i följande gemensamma arbetsgrupper för skolorna i svenska serviceområdet:

Det svenska serviceområdet ordnar även 1-2 gånger om året en gemensam elevvårdseftermiddag eller navigering, i vilken gymnasiets studerandevårdsteam deltar. 


Samarbete med grundskolans speciallärare 

De svenskspråkiga Vandaskolornas speciallärare träffas regelbundet under året för att diskutera elevernas och de studerandes välmående och behov av stöd. Speciallärarna sammankallas också för att rapportera dagsläget med specialundervisningen på de olika stadierna, samt för att hitta gemensamma strategier i det egna arbetet. Ordförande för gruppen av speciallärare är Helsinge skolas speciallärare Mikaela Sandman, som också sammankallar till mötena. I dessa möten deltar även gymnasiets speciallärare Emelie Kallman ifall temat är relevant.

Arbetsgruppen för specialundervisning i Vanda (Marielle Mursu, ordförande, Mikaela Sandman, Natalie Luukkonen, Christina Jaakkola, samt eventuellt Malin Ehrman-Sylvander) fokuserar detta läsår på att förtydliga lågstadiets teststig. Arbetsgruppen ansvarar för att uppdatera Specialstigen i Vanda, en gemensam Google Site som fungerar som en handbok för stödåtgärder från småbarnspedagogik till gymnasium inom det svenskspråkiga serviceområdet.  

Coacharnas och tutorernas samarbete 

Lärarcoacherna Anne Ahlqvist och Eva Nyreen kommer att fortsätta att jobba kring pedagogisk skolutveckling och införskaffa evidens för utveckling av inlärning under läsåret (lärpromenader och fokusgruppsdiskussioner). Coacherna talar även om skolans pedagogiska mål och arbetssätt under ettornas föräldramöte för vårdnadshavare 16.8.

Coacherna ordnar lärpromenader och fokusgruppsdiskussioner med åk 2 och åk 3 under v. 40-41 och på våren v. 6-7. Coacherna planerar och leder fokusgruppsdiskussionerna och alla kolleger uppmuntras att gå lärpromenader.  Coacherna samarbetar med högstadiets tutorer bl.a. gällande språkstödjande arbetssätt. Coachernas forum är pedacafé och Google Site Synligt lärande i Helsinge gymnasium som ska uppdateras med jämna mellanrum under läsåret.


I januari kommer en alumnidag att ordnas (kombinerat med en välmåendetemadag), där nuvarande studerande får ta del av tidigare studerandes erfarenheter av studie- och arbetslivet. 

I kursen SHo2 ingår en skuggningsdag. Dagen går ut på att den studerande väljer en arbetsplats som hen finner intressant och följer med hur arbetet går till. 

Våra studerande kan delta i en säkerhetskurs för ungdomar som ordnas av Maanpuolustuskoulutusyhdistys – Försvarsutbildningsföreningen (MPK) 20-22.10. Studiehandledaren ansvarar för informationsgången. Studieavsnittet registreras hos oss som KPl4 (2sp).



Internationaliseringsplan      


I enlighet med den skolvisa värdegrunden stöder Helsinge gymnasium både den studerandes gemenskapskänsla i gymnasiet samt den lokala och den globala gemenskapen. En känsla av att vara en del av ett sammanhang är grunden för ett lokalt samhällsengagemang och ger en trygg grund för att ytterligare vidga sina vyer. Via kunskap om det egna kulturarvet, globala fenomen och förhållanden samt personmöten utvecklas den studerandes globala identitet. Vi vill ge förutsättningar för varje enskild studerande att förstå, värdesätta och agera i enlighet med hållbar utveckling och utveckla sina färdigheter i aktivt medborgarskap. 


Se skolans internationaliseringsplan:

https://eperusteet.opintopolku.fi/eperusteet-ylops-service/api/dokumentit/21114415#page=40


Internationaliseringsprojekt 2023-24
För att implementera internationaliseringsplanen i skolans verksamhet har Helsinge gymnasium fått projektpengar av UBS. Projektet leds av Jannika Siimelä och i arbetsgruppen ingår även Oskar Dikert och Eva Nyreen. Projektet avslutas 31.12.2023.


Satsningar under läsåret inom global profil


Inom profileringen satsar vi detta läsår både på lokala skolaktiviteter och aktiviteter och engagemang inom ramen för GLOBl4, samt på att planera och genomföra en studieresa under period 5. 


Vi stödjer aktivt Vanda stads mål för miljömedvetenhet ("resurssiviisauden tiekartta"). Mer information om detta under Pedagogisk utveckling. 


För mer information om global profil, se läroplanen:

https://eperusteet.opintopolku.fi/eperusteet-ylops-service/api/dokumentit/21114415#page=26


Vänskolor och övriga samarbetsparter i utlandet 


Jinan Foreign Language School, Kina
Helsinge gymnasium inledde år 2011 ett samarbete med JFLS-skolan i Jinan och utbytesresor har tidigare ordnats ungefär vartannat år. Detta läsår försöker vi återuppliva samarbetet som har legat på is i flera år under coronapandemin, och utreder möjligheten till utbytesresor under vårterminen. 


Tulla gymnasium, Rastatt, Tyskland

Vi har kontinuerlig kontakt med vänskolan Tulla Gymnasium i Vandas vänort Rastatt. Ungefär vartannat läsår ordnas ett större studerandeutbyte. Under läsåret 2022-2023 ordnades ett studerandeutbyte och nästa utbyte planeras äga rum läsåret 2024-2025.

IES Infanta Elena, Jumila, Spanien
Vi har fortsatt kontakt med vänskolan i Spanien och planerar att genomföra följande utbytesprojekt läsåret 2024-25. 

Lycée Claude Monet, Paris, Frankrike
5 abiturinter i franska åker på en veckas resa till Paris med temat "I Claude Monets fotspår" där ett besök till gymnasieskolan Claude Monet, 15 arrondissement, Paris ingår. Under lektionerna i skolan presenterar gruppen Finland och samtalar med franska gymnasiestuderande. Resan sker 30.9-5.10 och är ett samarbete med Kyrkslätts gymnasium.  Lärarkontakt är Virginie Dameron-Tang.

Brechin High School, Skottland
Inom ramen för vårt internationaliseringsprojekt strävar vi till att starta ett nytt samarbete med Brechin High School i Skottland.