Pedagogisk utveckling



Här kan du läsa mer om serviceområdets pedagogiska strategi och de fyra tyngdpunkterna som tas upp ett läsår åt gången. Serviceområdets tyngdpunktsområde läsåret 2023-2024 är språkstödjande arbete. Vi arbetar alla tillsammans för att stöda språkutvecklingen. Ett starkt språk hos den studerande är en grundpelare för ett framgångsrikt lärande. 


Genom att arbeta språkmedvetet och ta tillvara de språk som de unga omges av, skapar man en verksamhetskultur som samtidigt stärker verksamhetens språk. Genom att bejaka två- och flerspråkighet stärker man de ungas språkliga identiteter och deras språkliga medvetenhet. 

 

Under läsåret utvärderar enheterna verksamheten med fokus på språkstödjande arbete.  Vad gör vi redan i vår enhet, vad behöver vi utveckla och vad behöver vi mera kunskap om? På vilket sätt kan var och en stöda de ungas språkutveckling?


I Helsinge gymnasium jobbar vi med det gemensamma tyngdpunktsområdet genom att fokusera både på "språk och tanke" på följande sätt:

Vi fokuserar på att bli bättre på att hantera utmaningar,  hitta glädje i lärandet, stödja och handleda studerande, samt skapa trygga lärmiljöer, och i år med tyndpunkt på skrivandet enligt modell av Skrivande skola. Annette Kronholm håller en fortbildning för lärarna under hösten 2023. Vi fortsätter med att utveckla språkstärkande arbetsmetoder. Teman finns med på agendan för våra pedagogiska caféer och vi samlar in evidens via lärandeenkäter, trivselenkäten och fokusgruppsdiskussioner. Vårt fokusområde genomsyrar även i övrigt vår verksamhet, tas t.ex. upp med studerande på grupphandledarträffar, diskuteras på ledningsgruppsmöten och på lärarmöten samt i våra olika arbetsgrupper och team. 


Länk till gymnasiets pedagogiska utvecklingsplan 2023-2024.



Gymnasiets språkstrategiska arbete leds läsåret 2023-24 av Pedagogiska teamet bestående av teamledare/lärarcoach Eva Nyreen, pedatutor Oskar Dikert, IKT-stödpersoner Alexander Abrahamsson och Merja Laine, speciallärare Emelie Kallman samt lärarcoach och ansvarig för Fixa studenten Anne Ahlqvist. Teamet fokuserar på att stödja gymnasiets fokusområden för läsåret, d.v.s. språkstödjande arbete och språklig utveckling.


Teamet kommer att fortsätta det tidigare arbetet med att synliggöra lärandet för att få studerande medvetna och engagerade i sin egen inlärning, där utvecklandet av ett språk för utmanande tankeuppgifter samt av tydliga instruktioner inför uppgifter och av stöd under skrivprocessen och vid längre svarsuppgifter (essäer) ingår. Teamet fortsätter även stödja ett utvecklingsinriktat klimat där tröskeln är låg för att utnyttja stöd när studerande kört fast. Teamet utarbetar även riktlinjer för lärare inför tvåornas övningsstudentprov tisdag 26.9. Teamets forum är pedacaféer, lärarmöten samt Fixa studenten-material i enheten Google Classroom under Pedagogisk utveckling/Synligt lärande.


Anne Ahlqvist och Johanna Blomstedt är även medlemmar i arbetsgruppen i det svenska serviceområdet som utarbetar en gemensam språkstrategi för det svenska serviceområdet, där medlemmar från småbarnspedagogiken och de svenskspråkiga skolorna i Vanda ingår. Vid behov engageras Pedagogiska teamet i att diskutera olika aspekter av den gemensamma språkstrategin som berör gymnasiet. 



Pedatutor Oskar Dikert stödjer kollegiet med implementeringen av den nya läroplanen bland annat genom workshops i samband med pedagogiska caféer i period 3 och 5, samt pedagogiska eftermiddagar som är gemensamma med övriga gymnasier i Vanda och som ordnas i period 2.  På våren utvärderas tillämpningen av den nya läroplanen och pedatutorn utvärderar behovet av att uppdatera och komplettera läroplanen och handleder lärarna i hur uppdateringen genomförs.  Den 7.11 ordnas Vanda gymnasiernas gemensamma PIP, tillfället är inte obligatoriskt.



Helsinge gymnasium deltar i projektet LAVA-hanke (som erhållit stöd från UBS) tillsammans med de finska gymnasierna, som fokuserar på att stärka språk- och kulturmedvetenheten (i denna arbetsgrupp deltar Anne Ahlqvist). Detta projekt avslutas vid årsskiftet.


Staden deltar även i DigiOne-projektet och Helsinge gymnasium är tillsammans med Helsinge skola en pilotskola. Planen är att det nya DigiOne-verktyget tas i bruk i gymnasiet till läsåret 2024-2025. Rektorer och sekreterare deltar aktivt i fortbildning och utvecklingsgrupper, och som pedagogisk stödperson för Helsinge gymnasium i projektet fungerar Kristoffer Lindell.



Verksamhetsområdet för fostran och lärande har ställt upp nio mål som man jobbar med till och med år 2025:


• Skapa goda förutsättningar för hållbar och mångsidig rörelse

• Minska behovet av rörlighet

• Utveckla förutsättningarna för delningsekonomin

• Utveckla avfallshanteringen för att stödja den cirkulära ekonomin

• Miljöansvar kommuniceras på ett inspirerande sätt och det möjliggörs ett interaktivt deltagande.

• Vi fostrar och stöder Vandaborna till en hållbar livsstil och miljöansvar

• Vi minskar matens miljöpåverkan

• Vi främjar stadsorganisationens miljöansvar

• Vi främjar miljömässigt ansvarsfulla anskaffningar


Inom Helsinge gymnasiums globala profil fokuserar vi speciellt på de två målen att utveckla avfallshanteringen för att stödja den cirkulära ekonomin och att fostra och stödja till en hållbar livsstil och miljöansvar. Studerande inom den globala profilen kommer genom studiebesök och projektarbeten att fördjupa sig i målens utmaningar och möjligheter och synliggöra dem inom skolan.