Ledarskap



Rektor ansvarar för verksamheten i Helsinge gymnasium. Vicerektor fungerar som stöd för rektor samt är rektors ställföreträdare vid rektors frånvaro. Ifall vicerektor inte är närvarande följer man vikarieordningen (se Kontaktuppgifter: 5. Rektorns vikarier).


Till vicerektorns främsta uppgifter hör




Helsinge gymnasium har en ledningsgrupp, där en lärarrepresentant väljs in för två år i taget. Ledningsgruppen leds av rektor, som fungerar som ordförande, och i ledningsgruppen sitter, förutom lärarrepresentanten, vicerektor, studiehandledare, speciallärare samt 2 medlemmar från studeranderådet. 


Ledningsgruppens huvuduppgift är att koordinera, utveckla och utvärdera gymnasiets verksamhet, vilket betyder att gruppen samlas till längre sessioner 1-3 ggr/år och till kortare möten minst 1-2 gånger varje period. Som stöd för utvärderingen av verksamheten samlar ledningsgruppen in information av de studerande via två lärandeenkäter, en på hösten och en på våren. Ledningsgruppen stödjer rektorn inför fattandet av strategiska beslut.



Läsåret 2023-2024 består ledningsgruppen av lärarrepresentanten Pär Andersson, Victor Norkko (studiehandledare), vicerektor Eva Nyreen, speciallärare Emelie Kallman, studeranderepresentanter, som ambulerar, samt rektor Johanna Blomstedt (ordförande). Pär Andersson och vicerektor leder var sitt lärarteam. 


Under läsåret hålls en inledande planeringsträff 7.8 kl. 8.30-15.30 samt följande möten, i regel på fredag kl. 8-9.30: 22.8 kl. 14.45-16 (med Helsinge skolas LG), 15.9, 6.10, 10.11, 12.12 kl. 14-15.30, 19.1, 23.1 kl. 14.45-16 (med Helsinge skolas LG), 15.3, 2.4 heldag, 26.4, 28.5 kl. 12-13.30.



Lärarkåren är indelad i två lärarteam vilkas uppgifter är att utveckla och upprätthålla skolans verksamhet. De t lärarteamen leds läsåret 2023-2024 av ledningsgruppsmedlemmarna Eva Nyreen och Pär Andersson. Lärarteamen arbetar enligt denna översikt.



Huvudsakligt ansvarsområde: den pedagogiska riktningen och det pedagogiska samarbetet

Leds av: Eva Nyreen 

Övriga medlemmar: Anne Ahlqvist, Alexander Abrahamsson, Oskar Dikert, Emelie Kallman, Merja Laine 


Verksamhetsplan för 2023-24:

Det pedagogiska teamet ansvarar för att uppmuntra till och att synliggöra den pedagogiska utvecklingen i kollegiet.  Teamet stödjer läsårstemat språkstödjande arbete och språklig utveckling via diskussioner och handledning under pedacaféer, med hjälp av pedagogiskt stödmaterial kring språkstöttning och via de pedagogiska experimentgrupperna. Vi följer upp arbetet med språkliga aspekter av lärandet bl.a. via lärpromenader, fokusgrupper och lärandeenkäterna. Teamet ordnar fem pedagogiska caféer under läsåret som fokuserar på att förbättra och förtydliga kommunikationen kring lärande: 


Teamet arbetar evidensbaserat och använder information som samlas in bl. a. genom lärpromenader, fokusgrupper och periodutvärderingar.


Skolans pedagogiska utvecklingsplan och tyngdpunktsområden presenteras på Google Sites Synligt lärande i Helsinge gymnasium. Stödmaterial för lärarna utvecklas vidare och samlas även i den delade enheten Pedagogiskt stödmaterial.


Teamet  ansvarar också för att vid behov stödja och hjälpa övriga lärare i nepsy-arbetet och  för att skapa en nepsy-vänlig skolmiljö.

Teamet jobbar med att stärka samarbetet bland lärarna kring internationaliseringen
(se internationaliseringsplanen, länk till den hittas i avsnittet "Samarbete").



Huvudsakligt ansvarsområde: skolans återkommande fester och evenemang, trivsel, välmående, lärmiljö, sociala medier och marknadsföring.

Leds av: Pär Andersson

Övriga medlemmar: Kristoffer Lindell, Victor Norkko, Jannika Siimelä, Trygve Cederberg och Aino Savolainen


Verksamhetsplan för 2023-2024:

Stadens övergripande tema är språkstödjande arbete. Detta temaområde har inte en direkt koppling till välmående men välmåendeteamet ser ändå en indirekt koppling då språklig utveckling kan stärka ens välmående. Teamet beaktar således stadens övergripande tema men fortsätter fokusera på mer direkta insatser för att främja välmåendet. Välmåendeteamet värnar om att välmående genomsyrar läsårets arbete. Teamet strävar också efter att gymnasiets olika beslut ska fattas utifrån miljöns bästa. Vi ordnar olika tillfällen för personalen och för studerande att synliggöra att välmående i livet och för framgångsrika studier. I samarbete med modersmålsläraren ordnas evenemang för att synliggöra läsandet. I år ordnas till exempel en läsperiod under hösten med rubriken "Hegylit". Läsperioden inleds med att årets ettor besöker bokmässan. Victor Norkko fungerar som ansvarsperson för stadens projekt "Studier i rörelse".

Teamet fortsätter arbetet med att utveckla studie- och arbetsmiljöerna i skolan dvs. klassrummen, korridorerna samt lärarrummet.

Teamet arrangerar en del fester och evenemang för studerande och personal bl.a. parallellprogram under julbasaren, skolans julfest, vårfest efter dimissionen, i varje period ordnas en aktivitet för personalen i början av varje period och dessutom stödjer teamet studerandevårdens välmåendedag.  Pär Andersson deltar i gymnasiets antimobbningsteam tillsammans med studiehandledaren och specialläraren. Teamet ansvarar för gymnasiets sociala medier och att dessa uppdateras. Ansvarsperson är Jannika Siimelä, som uppdaterar Facebook, Instagram och Tiktok (tillsammans med studeranderådet). Marknadsföring är en del av teamets ansvarsområden och tillsammans med ledningsgruppen sköter teamet marknadsföringen av gymnasiet. Inför niornas informationskväll är behovet av marknadsföring extra stort.




Personalen i Helsinge gymnasium uppmuntras delta i fortbildning som de anser vara nyttig och ge ett mervärde i deras fostrings- och undervisningsarbete. 


Lärarnas tre (3) obligatoriska fortbildningsdagar (FBA) á 6 timmar, används enligt följande:


08.08.2023 Pedagogisk planeringsdag (6h)

09.08.2023 Halv planeringsdag (3h) delvis med Helsinge skola
31.10.2023 Halv fortbildningsdag (3h) kring språkstödjande arbete

27.01.2024 Halv fortbildningsdag med GNet (3h)

Valfri Halv fortbildningsdag (3h)


Den sista halva obligatoriska fortbildningsdagen (3h) används för egen vald fortbildning, t.ex. genom att delta i den gemensamma fortbildningseftermiddagen med finska gymnasierna i Vanda ti 7.11 (kring temat nyfikenhet) eller i Educa-mässan 26.01 eller 27.01 utanför de 3h med GNet och utanför egen undervisning. Läsårstemat inom den pedagogiska strategin är Språkstödjande arbete. Utöver den gemensamma fortbildningen 31.10. ordnar serviceområdet under läsåret handledning för coacher och tutorer i språkstödjande arbetssätt, som stöd i sitt uppdrag att stödja resten av lärarkåren.

 

Förutom den gemensamma halva fortbildningsdagen inom GNet kommer det även att ordnas frivilliga ämneslärarträffar med GNet-kolleger.


Gymnasielärare har möjlighet att delta i fortbildning i första hjälpen som ordnas av svenska serviceområdet 5.10.2023.


Vanda stad kräver att alla stadens anställda avlägger en virtuell utbildning om barnens rättigheter under höstterminen, d.v.s. introduktionsdelen till utbildningen i barnens rättigheter som sammanställts av nationella barnstrategin och eOppiva. I Helsinge gymnasium gör man den under samplaneringstid under ett TEAM-möte 11.8 eller 18.8 eller på egen tid enligt överenskommelse med teamet.


Därtill kräver Vanda stad att alla stadens nya anställda avlägger en virtuell utbildning i dataskydd som består av 3 moduler (Tietoturva 1 (2023): Digiturvallinen työelämä (DVV), Tietosuoja 1 (2023): Perusteet kaupungin työntekijöille och Tietosuoja 2 (2023): Testi kaupungin sisäisistä käytännöistä). Dessa avläggs under icke schemalagd samplaneringstid (se gymnasiets fortbildningsplan).

Serviceområdet har IKT-stödpersoner som vid behov handleder lärarna i enlighet med gymnasiernas digipedagogiska plan samt ordnar provtillfällen för lärarna. I Helsinge gymnasium ansvarar IKT-stödpersonerna för arrangerandet av datakörkortet. När en lärare vid Helsinge gymnasium har avlagt datakörkortet har hen rätt att lösa ut en lånedator från gymnasiet. 

Skolorna inom serviceområdet för svenskspråkig service använder lärplattformen Google Classroom och provsystemet Abitti. Lärarna inom serviceområdet bör avlägga ett datakörkort som består av sju moduler som behandlar bl.a Googles verktyg och Abitti-provsystemet:

Under läsåret 2023-2024 fungerar Alexander Abrahamsson och Merja Laine som IKT-stödpersoner vid Helsinge gymnasium, med uppgift att

• stödja och inspirera lärarna i användningen av IKT i undervisningen

• delta i möten och skolningar för IKT-stödpersonerna samt förmedla information från dem till kollegiet

• ordna skolningar och workshopar för det egna gymnasiets lärare

• stödja och handleda med G-Suite, Abitti och användningen av elektroniskt inlärningsmaterial

• hjälpa med problem i anslutning till producerande av inlärningsmaterial på nätet

• dela med sig av egna erfarenheter med att förbereda och planera inlärning via nätet

• aktivt utveckla användningen av IKT i gymnasiet

Under läsåret 2023-2024 planeras utveckling av kartläggningen av lärarnas och studerandes IKT-färdigheter, Abitti-skolning samt AI i undervisningen. Övriga skolningar arrangeras enligt önskemål från kollegiet.


Under läsåret 2023-2024 fortsätter vi med arbete kring Kunta10-åtgärderna. Vi fortsätter att stärka det vi redan fått ett bra resultat i d.v.s. vi satsar på arbetsplatsens goda gemenskap, och därutöver försöker vi stödja speciellt grupphandledarna men även hela lärarkåren med hanteringen av etiskt utmanande situationer, eventuellt med stöd av ungdomsarbetaren Petra Bäcklund eller Hanna Rönnblom, specialsakkunnig vid ingripande i mobbning

Det svenska serviceområdet ordnar en gemensam julfest för personalen 15.12. Lärarna uppmuntras även att delta i evenemang som ordnas av lärarföreningen, t.ex. guidning i Helsinge kyrkoby 14.9. Som förtroendeman fungerar Hanna Mannerström på Mårtensdals skola (hanna.mannerstrom(at)eduvantaa.fi). Hanna Mannerström kommer efter en inledande utbildning på hösten även att fungera som mentor för alla lärare inom svenska serviceområdet och kan anlitas för att få extra stöd med t.ex. stresshantering och tidshantering. Personalens välmående stärks därtill bland annat genom olika aktiviteter och personalfester som gymnasiets välmåendeteam ansvarar för. För övrigt jobbar välmåendeteamet med att utveckla lärarnas arbetsutrymmen i lärarrummet (medel för detta har erhållits inom budgeten Vuositarkastus 2024). Lärarna får även använda skolans gym, delta i idrottsklubben som ordnas en gång i veckan under hela läsåret och det finns även en gemensam kulturgrupp för personalen i Helsinge skola och Helsinge gymnasium.



Arbetsrutiner, regler och viktig information finns lättillgängligt i dokumentet "Lärarfoldern 2023-24" samt i den tryckta studieguiden som delas ut till alla lärare. Nya lärare får handledning av vicerektorn speciellt vid läsårsstarten och fokus läggs på uppföljning av arbetstid, välmående samt nya uppgifter och rutiner.