Oppilaanohjauksen
ONNI-hanke

Tervetuloa Vantaan perusopetuksen oppilaanohjauksen ONNI-hankeen (1.8.2021-31.7.2023) nettisivuille!


Kokoamme tälle sivustolle hankkeen aikana tuotettua materiaalia sekä jaamme kokemuksia sekä kuvia hankkeen matkan varrelta.


...sivut päivittyvät koko ajan hankkeen edetessä...

t. Mari, Maria ja Pia

Yhteystietomme löydät täältä.

ONNI tulee sanoista ohjauksella notkeat nivelet, sillä yhtenä hankkeen tavoitteena on kehittää perusopetuksen ja toisen asteen nivelvaiheen siirtymiä tukevia oppilaanohjauksen toimintatapoja. Lisäksi hankkeen tavoitteena on vahvistaa oppilaanohjauksen vaikuttavuutta perusopetuksessa sekä tukea, kehittää ja vahvistaa oppilaanohjauksen toimintatapoja, erityisesti tehostettua oppilaanohjausta. Näiden lisäksi tavoitteena on edistää syrjäytymisvaarassa olevien oppilaiden jatko-opintoihin siirtymistä, purkaa koulutuksellisen ja yhteiskunnallisen eriarvoistumisen syitä sekä työelämän sukupuolisegregaatiota.


Hankkeessa työskentelee näitä tavoitteita kohti kaksi koordinaattoriopoa Mari Nilsen ja Pia Kummola sekä opetustoimen asiantuntija Maria Laukka. Kaikki ovat työskennelleet aiemmin Vantaan kaupungilla perusopetuksessa oppilaanohjaajina ja tuovat omaa asiantuntijuuttaan ja verkostojaan hankkeen hyödyksi. Heidän työnsä suurimpana tukena ovat Vantaan perusopetuksen noin 50 oppilaanohjaajan verkosto. Ohjauksen kehittämiseen on hyvät edellellytykset, sillä Vantaalla yläkoulujen oppilaanohjauksen resurssi on hyvä (ka n. 215 oppilasta/opo).


Koordinaattoriopojen työn tavoitteena on laatia Vantaan perusopetukseen ja siirtymävaiheeseen perusopetuksesta toiselle asteelle ohjauksen malleja, jotka sisältävät malleja perusopetuksen aikaisen henkilökohtaisen tehostettuun ohjaukseen sekä tiiviin ohjausyhteistyön jatkumiseen nuoren toisen asteen opintoihin. Samalla kehitetään yhteistyötä erityisesti toisen asteen, S2-opettajien, monikielisten ohjaajien, oppilashuollon sekä nuorisopalveluiden kanssa tehostetun henkilökohtaisen ohjauksen ja -tuen osalta.


Hankkeen yksi kohderyhmä on tehostetun oppilaanohjauksen piirissä olevat vantaalaiset 8.–9.-luokkalaiset. Tämän ryhmän tunnistamiseen ja ohjaamisen luodaan hankkeen kautta toimivia malleja koko kaupungin perusopetuksen opoverkoston käytettäväksi. Koordinaattoriopojen tehtävä sisältää kokeiluja tehostetun henkilökohtaisen ohjauksen mallien toteutuksesta pilottioppilasryhmien kanssa kouluilla lukuvuonna 2021-2022. Lisäksi koordinaattoriopot vahvistavat perusopetuksen koko koulu ohjaa -ajattelua järjestämällä oman vastuualueensa täydennyskoulutuksia, verkostotapaamisia ja infoja.


Toinen tunnistettu hankkeen erityinen kohderyhmä on vaativan erityisen tuen piirissä olevat oppilaat, joita ovat mm. paja-luokilla ja vammaisopetuksessa opiskelevat nuoret. Kolmas koordinaattoriopojen kohderyhmä on työelämäpainotteisesti opiskelevat nuoret. Vantaalla tuodaan työelämäkokemukset osaksi yläkoululaisten koulupolkua laajemmin kuin koskaan aiemmin. Työelämässä opitaan TET, TehoTET, TEPPO- ja JOPO-työelämäjaksoilla ja jokaisella yläkoululaisella on mahdollisuus pohtia tulevaisuuttaan ja oppia laaja-alaisesti työelämässä niin paljon kuin oppilas ja oppilaanohjaaja katsovat yhdessä tarpeelliseksi urasuunnitelmien tukemiseksi. Hankkeessa kehitämme myös vammaisoppilaiden työelämäkokemusten laatua ja määrää.