JOPO

JOPO-toiminta aloitettiin Opetusministeriön valtakunnallisena hankkeena vuonna 2006. Karkkilaan JOPO-toiminta rantautui vuonna 2007.


JOPO-luokan työskentelyssä käytetään joustavia toimintatapoja ja opetusmenetelmiä, joissa jokaisen oppilaan yksilölliset tarpeet ja elämäntilanteet otetaan huomioon. JOPO-toimintamallin tavoite on lisätä oppilaitten opiskelumotivaatiota ja tavoitteellisuutta. Tärkeimmät päämäärät ovat päättötodistuksen saanti ja jatko-opiskelupaikan löytäminen.


Opetusta järjestetään niin tavallisena luokkaopetuksena koulussa kuin työpaikoilla tai muissa oppimisympäristöissä ohjattuna opiskeluna. Oppimisympäristöjä voivat olla mm. erilaiset leirikoulut, opinto- ja työpaikkakäynnit sekä koulutuskokeilut.


JOPO-oppilaat suorittavat osan opinnoistaan työpaikoilla. Tarkoituksena on perehdyttää oppilas työelämään ja auttaa häntä löytämään itselleen sopiva ammattiala tai koulutusvaihtoehto peruskoulun jälkeen. Työpaikkajaksolla on myös kouluaineisiin liittyviä oppimistehtäviä, joista oppilas huolehtii itse.


Yhteishakutilanteessa JOPO-luokan oppilas on samalla viivalla kuin jokainen peruskoulunsa päättävä suomalainen nuori.


Oppilasvalinnan kriteereitä:

  • Oppilaalla on vaara jäädä vaille perusopetuksen päättötodistusta tai hänellä on vaikeuksia suoriutua opinnoistaan (mm. heikko koulumotivaatio, alisuoriutuminen, runsaat poissaolot).
  • Oppilas hyötyy työpainotteisuudesta ja toiminnallisista työtavoista sekä pienryhmäopetuksesta.
  • Oppilas on riittävän aktiivinen ja pystyy ainakin jossain määrin joustavan perusopetuksen vaatimaan itsenäiseen työskentelyyn sekä työskentelyyn työpaikoilla.
  • Oppilas ja hänen huoltajansa sitoutuvat JOPO-opetukseen.