Ohjelmointi

"Pienten lasten kanssa tutustutaan teknologiseen ympäristöön ja harjoitellaan ohjelmoinnissa tarvittavia valmiuksia ja perustaitoja: Havainnoidaan ja nimetään arjen teknologiaa ja laitteita sekä pohditaan niiden tarkoitusta ja toimintaa. Innostetaan ihmettelemään asioita sekä rohkaistaan tekemään kysymyksiä ja etsimään niihin vastauksia. Harjoitellaan loogisen ajattelun taitoja, kuten luokittelua ja vertailua. Opetellaan kertomaan asioista ja omista ajatuksista sekä toimimaan yhdessä ja annettujen ohjeiden mukaisesti.

Varhaiskasvatuksessa lapset saavat kokemuksia teknologiasta ja harjoittelevat ohjelmointiin liittyviä taitoja leikkien, pelaten ja yhdessä kokeillen sekä omia tuotoksia ideoimalla ja rakentelemalla."  Lähde: uudetlukutaidot.fi

Ohjelmointileikkejä

Tehdään käskystä

Keksikää lasten kanssa erilaisia käskyjä ja niitä vastaavia toimintoja. Käskyt voivat olla ääniä, eleitä, kuvia tai sanoja. Kun leikkijät kuulevat tai näkevät tietyn käskyn, toteuttavat he sen mukaisen toiminnon. Jos esimerkiksi huudetaan "hiiri", alkavat kaikki liikkua kuin hiiret. Käskynantajana voi olla joko aikuinen tai lapsi. 

Käskyleikkejä voi soveltaa ja kehitellä erilaisiin tilanteisiin ja tarpeisiin, esim. lelujen keräämiseen tai toiseen tilaan siirtymiseen. 

Käskyjen mukaan toimimista voi harjoitella myös Kapteeni käskee - ja Väripeili -leikkien avulla.

Lelujen lajittelu

Suunnitelkaa lasten kanssa ryhmän leluille ja muille lasten käytössä oleville tavaroille omat selkeästi merkityt ja pysyvät paikat. Miettikää yhdessä, millä perusteella lelut voisi lajitella tai järjestää laatikoihin ja hyllyille. Järjestäkää lelut ja merkatkaa lelujen paikat niiden lajitteluperusteeseen sopivilla kuvilla. 

Isompien lasten kanssa lelujen lajitteluperusteita voi muokata sopivin väliajoin. Lajittelun perustana voi olla esimerkiksi koko, muoto, väri, paino tai leikin teema.

Rakenna samanlainen

Rakentakaa leluista tai palikoista muodostelma. Lasten tehtävänä on rakentaa samanlainen. Aloittakaa muutamasta esineestä, jotka lapset asettavat paikalleen mallin mukaan yksi kerrallaan. Harjoittelun edetessä aikuinen tai lapsi rakentaa mallin valmiiksi ennen kuin muut ryhtyvät kopioimaan sitä. Mallista voi ottaa myös valokuvan myöhempää käyttöä varten.

Ideaa voi soveltaa monenlaiseen tekemiseen mallin mukaan: pujotelkaa helmiä nauhaan tietyssä järjestyksessä tai tehkää eri kokoisia ja muotoisia hiekkakakkuja.

Mallin mukaan rakentamisessa voi harjoitella myös toistuvuuden havainnoimista. Esimerkiksi samanlaisina toistuvia muotoja tai värisarjoja.

Kuvat: Canva. Tekstin lähde mukailtuna: Polkuja ohjelmointiosaamiseen -opas, Kansallisen audiovisuaalisen instituutin julkaisuja 7/2022 

Eläimet ja Blue-Bot

Blue-Bot -robotin eläinystävät ovat eksyneet metsään. Auta robottia löytämään ystävänsä ja laulakaa yhdessä hauskoja laululeikkejä!

Kuvassa kolme erillistä kuvaa. Kuvissa valkoinen pupu, ruskea siili sekä ruskea karhu.

Kuva: Canva

Joulupuu ja Blue-Bot

Virittäytykää joulutunnelmaan koristelemalla joulukuusi. Poimikaa koristeet ohjelmointimatolta Blue-Bot -robotin kanssa, kiinnittäkää koristeet kuuseen ja ihailkaa kaunista joulukuusta. Laulakaa ja leikkikää lopuksi yhdessä "Joulupuu on rakennettu".

Koristeltu joulukuusi.

Kuva: Canva

Kauppaleikki ja Blue-Bot

Lasten suosiman kauppaleikin voi yhdistää myös ohjelmointiin! Lajitelkaa tavarat oikeisiin kauppoihin ja lähtekää ostosreissulle yhdessä Blue-Bot -robotin kanssa.

Kuvassa lelukauppa. Näyteikkunassa nalle sekä palloja.

Kuva: Canva

Kevään merkit ja Blue-Bot

"Kevät tuli, lumi suli, puro sanoi puli puli."

Mitä kaikkea luonnossa tapahtuukaan keväällä! Lähde tutkimaan kevään merkkejä valmiin ohjelmointituokion avulla. 

Lintu seisoo kirsikkapuunoksalla.

Kuva: Canva

Lisätty todellisuus ja Blue-Bot

Hyödynnetään Blue-Bot radan suunnittelussa lisättyä todellisuutta käyttämällä 3DBear -sovellusta iPadilla.

Kuvassa ihmisen käsi, jossa istuu karhu.

Kuva: Canva

Lumiukko ja Blue-Bot

Blue-Bot -robotti on rakentamassa lumiukkoa. Lumiukossa on jo kolme lumipalloa, kolme nappia ja kaksi silmää. Puuttuuko lumiukosta vielä jotakin? Tehkää lumiukko yhdessä robotin kanssa valmiiksi!

Lumiukko, jolla punainen tonttulakki päässä ja punainen kaulahuivi kaulassa.

Kuva: Canva

Nalle ja Blue-Bot

Nalle on lähdössä ulos retkelle. Mutta mitä nallelta puuttuu päältä? No, vaatteet tietenkin! Pukekaa nallelle vaatteet Blue-Bot robotin kanssa.

Kuvassa nalle istuu keskellä, vasemmalla on paita ja oikealla housut.

Kuva: Canva

Numerot ja Blue-Bot

Herätä lasten kiinnostus numeroita ja laskemista kohtaan hauskasti ohjelmoinnin avulla! Ohjelmointihetkellä opitaan numeroita liikkuen, laulaen ja yhdessä tekemällä.

Kuvassa ajoneuvo- ja numerokortteja.

Kuva: Canva

Pääsiäinen ja Blue-Bot

Pääsiäismunan metsästys

Auta Tipua löytämään kadonneet pääsiäismunat! Hauska pelimäinen ohjelmointituokio, jossa onnistumisen ilo on taattu!

Kuvassa harmaa pupu ja värikkäitä pääsiäismunia.

Kuva: Canva

Etsi parit

Pääsiäiskuvien varjot ovat menneet sikin sokin ohjelmointimatolla. Auta Blue-Bot -robottia löytämään pääsiäiskuvien varjot ja tutustu samalla pääsiäiseen liittyviin asioihin.

Kuva: Canva

Vappu ja Blue-Bot

Vappu on iloinen juhla ja monilla vapun juhlintaan kuuluu ilmapallot, munkit ja sima. Ohjelmointihetkellä oppii ihan huomaamatta mm. kuvanlukutaitoa, luovaa ilmaisua ja kerrontataitoja. 

Kuvassa punainen, sininen ja vihreä ilmapallo.

Kuva: Canva