Medialukutaito

"Ensiaskeleet medialukutaitoon otetaan varhaiskasvatuksessa yhdessä mediaa uteliaasti ihmetellen, leikkien ja ennakkoluulottomasti kokeillen. Lasten kanssa tutustutaan erilaisiin medioihin, mediavälineisiin ja mediasisältöihin arjessa. Median tarinoihin eläydytään ja niitä käsitellään oman ilmaisun keinoin. Median tuottaminen on leikinomaista ja kokeilevaa yhdessä tekemistä, joka samalla rohkaisee lapsia luovaan itseilmaisuun. 

Mediaa käytetään apuna, kun tutkitaan yhdessä lasten kanssa ympäristöä, etsitään tietoa lapsia kiinnostavista kysymyksistä tai viestitään yhteisistä asioista. Viestinnässä tarpeellisia taitoja, vuorovaikutusta ja toisten huomioimista, harjoitellaan arjessa. Kokemisen ja tekemisen lomassa opetellaan turvalliseen ja vastuulliseen mediavälineiden ja -sisältöjen käyttöön yhdessä aikuisen kanssa."   Lähde: uudetlukutaidot.fi

Lehden teko

Lehden teko on hauskaa puuhaa! Siinä yhdistyvät monipuolisesti omat mediantuottamistaidot ja yhteistyötaidot. Samalla voidaan tutustua erilaisiin mediasisältöihin ja tuottaa mediaa lasta kiinnostavista asioista.

Lehti voidaan tehdä helposti selaimessa Lasten lehtikoneessa, johon voit rekisteröityä ilmaiseksi omalla sähköpostiosoitteellasi. 

Hauskoja lehdentekohetkiä!

Kuvassa aikuinen ja lapsi. He tutkivat iPadia sekä kirjaa.

Kuva: Canva

Mediasatutunti

Yksi tapa rikastaa tarinankerrontaa on yhdistää siihen mediankäyttöä. Lisätyn todellisuuden avulla kirjan kuvat heräävät eloon! Tämä lähestymistapa mahdollistaa kaikkien lasten aktiivisen osallistumisen, oivaltamisen ja päätelmien tekemisen sekä tukee myös kehittyvää monilukutaitoa.

Esimerkin lisättyä todellisuutta hyödyntävästä mediasatutunnista löydät alla olevasta painikkeesta.

Kuvassa saparopäinen tyttö istuu kirjapinon päällä.

Kuva: Canva

Meidän uutislähetys

Lapset tekevät tarkkoja havaintoja ympäristöstään ja haluavat myös mielellään kertoa omista kokemuksistaan. Näistä lapsia kiinnostavista asioista voidaan tehdä ryhmän oma uutislähetys.

Uutislähetys voidaan videoida osissa ja sitä varten voidaan tehdä materiaalia esimerkiksi askarrellen tai iPadilla piirtäen. Lähetystä on hauska työstää yhdessä ja lopputulos on varmasti kaikille antoisa!

Kuvassa televisio, jonka ruudulla uutislähetys. Lähetyksessä uutisankkuri kertoo tulipalosta.

Kuva: Papunet

Oman pelin suunnittelu

Lapsen suhde mediaan rakentuu monipuolisista mahdollisuuksista tuottaa mediasisältöjä leikinomaisesti kokeillen. Omat mediakokemukset esimerkiksi eri pelien parissa toimivat loistavana inspiraation lähteenä omille tuotoksille. Ja mikäs onkaan hauskempaa kuin oman pelin luominen omilla säännöillä!

Painikkeesta löydät vinkkejä oman pelin suunnitteluun sekä valmiin suunnittelumonisteen. 

Pelilauta, jonka päällä on neljä pelinappulaa ja noppa

Kuva: Canva

Totta vai tarua

Median täyttämässä maailmassa on välillä vaikea tunnistaa, onko jokin kuva totta vai ei.

Totta vai tarua -opetustuokioiden tarkoituksena on tutustuttaa lapset kuvien muokkaamiseen ja opetella mediakriittisyyttä. Lapset oppivat, että kaikki netissä nähdyt kuvat eivät aina ole sitä, miltä ne näyttävät.

Kissa leijailee avaruudessa kalan ja raketin kanssa..

Kuva: Canva

Tunnetaidot ja emojit

Kuvanlukutaito on kuvan havainnoimista, kokemista ja tulkitsemista. Kuvanlukutaidon perusta alkaa kehittyä lapsen havainnoidessa ympäristöään ja liittäessä näkemäänsä merkityksiä. Lähde: oph.fi

Lasten kanssa harjoitellaan tunnetaitoja hyödyntäen iPadia. Tutustutaan erilaisiin emojeihin ja nimetään erilaisia tunteita. Sanoitetaan ja mallinnetaan, miltä tunne tuntuu tai näyttää.

Opetushetkellä pelataan erilaisia oppimispelejä sekä käytetään Moka Mera Emotions -sovellusta. Lapset oppivat tunnistamaan omia tunteitaan käyttämällä sovelluksen tunne-filttereitä.

Kuvassa monta erilaista emojia. Emojeista muodostuu ympyrä.

Kuva: Canva

Tunnetaitoprojekti

Tunnetaidot ovat tärkeä osa itsetuntemusta, eikä niiden merkitystä voi liikaa korostaa. Tunnetaitoprojektin tavoitteena on oppia tunnistamaan ja nimeämään eri tunteita. Lisäksi harjoitellaan kertomaan, miltä jokin tunne tuntuu ja mikä sen on voinut aiheuttaa.

Projekti kestää kaksi päivää. Ensimmäisenä päivänä tutkitaan erilaisia tunnekuvia ja toisena päivänä tunnekuvista tehdään tarinallinen elokuva. Samalla harjoitellaan tulkitsemaan erilaisia kuvia ja tuottamaan niiden avulla omaa mediasisältöä.

Tutustu tuokion kuvaukseen ja tulosta tuokiossa käytettävä materiaali alla olevasta painikkeesta.

Kuvassa neljä erillistä kuvaa. Kuvissa lapsia, joilla on erilaisia tunteita.

Kuvat: Pixabay