Vanhempien osio

Mikä lukivaikeus on?

Nuori, jolla on todettu lukivaikeus jo alakoulussa, tarvitsee tukea myös yläkoulussa. Nuorella on oikeus saada lukivaikeuden vuoksi tukea yläkoulussa ja toisella asteella, esimerkiksi lukiossa. Koulun tehtävä on tukea nuorta koulussa ja vanhempien kotona. Yhteistyö koulun erityisopettajan ja muiden opettajien kanssa on tärkeää.

Jos nuoren lukivaikeutta ei ole huomattu, se voidaan todeta luotettavin lukitestein koulussa. Lukitestaus tehdään kahden kesken erityisopettajan kanssa. Merkkejä lukivaikeudesta ovat lukemisen hitaus ja työläys, kirjoittamisen pulmat, vieraan kielen oppimisen hankaluudet, väsyminen läksyihin ja opiskelumotivaation väheneminen. Nuori ei lue mielellään, vaikka se auttaisi lukusujuvuuden kehittymisessä.

Jos epäilet nuorella olevan lukivaikeus, ota yhteys ensisijaisesti koulun erityisopettajaan. Myös luokanvalvoja, opinto-ohjaaja ja koulupsykologi voivat auttaa.

Koulusta ja näiltä sivuilta saatte ohjeita, miten vanhempina/huoltajina voitte auttaa mm. läksyjen teossa. Tärkeätä nuorelle on, että hän saa teiltä tunnetukea koulunkäynnin haasteissa. Tärkeintä on kannustaa, auttaa jaksamaan, antaa tukea ja turvaa sekä motivoida opiskelussa.

Tältä sivustolta löytyy apua lukivaikeuksien toteamiseen ja tuen järjestämiseen.

Opas lukivaikeudesta nuorille

Lue opas nuorten vanhemmille Niilo Mäki Instituutin tästä linkistä.

Asiaa vanhemmille

Usein lukivaikeutta ei ole mielletty hitaaksi lukutaidoksi, vaan on ajateltu lukemisen virheellisyyden olevan keskeisin lukivaikeuden piirre. Vaikeuden ydin on kuitenkin poikkeuksellisen hitaassa lukemisessa. Siihen liittyy lähes aina oikeinkirjoituksen ongelmia. Luetun ymmärtäminen voi olla vaikeaa. Näistä syistä johtuen nuoren koulunkäynti voi olla tuskaista ja lukeminen vastenmielistä.

Oppaassa kerrotaan lyhyesti lukivaikeuden syistä, jotka auttavat ymmärtämään nuoren opiskelun haasteita. Tuki on tärkeää. Erityisopetus on keskeisin tuki, jota koulussa annetaan. Vanhempien on hyvä tietää, ketkä auttavat ja mitä kotona voi nuoren hyväksi tehdä.

Vanhemmat voivat ylläpitää nuoren uskoa omaan oppimiseensa ja tukea nuorta läksyjen teossa. Kannustava ja vahvuuksia esille tuova tuki on tärkeää. Oppaassa on paljon vinkkejä, kuinka vaikeita asioita voi vahvistaa. Vanhempien kannattaa olla yhteydessä lapsensa luokanvalvojaan ja koulun erityisopettajaan. Nuori voi menestyä tuen avulla hyvin ja kouluttautua niin pitkälle kuin haluaa.



Mistä on kyse?

Testaa kuinka pärjäisit lukivaikeuden kanssa

Avaa yllä oleva upotettu juttu omalla sivullaan: https://yle.fi/uutiset/3-10276747

Aikuisten kokemuksia omasta tai lapsensa lukivaikeuksista

Aikuisten kokemuksia kouluajoista ja lukivaikeuden tunnistamisen aiheuttamista tuntemuksista

Ekaluokkalainen ja lukihäiriö

Tubettaja miinanainen kertoo omasta ja lapsensa lukivaikeudesta.

Miks meitä lukihäirösiä kiusataan?

Hjallis Harkimo, ehkä Suomen tunnetuin lukivaikeuksien kassa elävä yksinpurjehtija kertoo kokemuksistaan.

Taitteessa - lukihäiriö AMK:ssa

Konetekniikan opiskelija Ilona, jolla on lukivaikeus kertoo opinnoistaan.

Lukivaikeus on sitä.

Stand-up koomikko Esa Zupan kertoo kuinka hänen lukihäiriönsä hoksattiin vasta 38-vuotiaana.