Nuorille

Mikä lukivaikeus on ja miten se todetaan?

Lukivaikeudella tarkoitetaan, että lukemisessa ja kirjoittamisessa on erityisiä pulmia. Lukivaikeus ilmenee etenkin lukemisen hitautena. Joskus, etenkin stressaavassa lukemistilanteessa, voi lukeminen olla myös virheellistä. Usein lukemisvaikeuteen liittyy kirjoittamisen vaikeuksia. Vieraan kielen lukeminen ja kirjoittaminen voi olla työlästä.

Erityisopettaja voi todeta lukivaikeuden testaamalla. Jokaisessa luokassa on muutamalla oppilaalla lukivaikeus. Kyse on siis tavallisesta vaikeudesta, johon löytyy apua.

Opas lukivaikeudesta nuorille

Opas kertoo lukemisen ja kirjoittamisen vaikeudesta. Oppaassa pohditaan myös, millaisia kokemuksia ja tunteita lukivaikeus voi herättää ja miten lukivaikeus näkyy aikuisena. Opas on laadittu Niilo Mäki Instituutin Omis-hankkeessa.

Mistä asiantuntija-apua?

Saat koululta apua ongelmiin. Jokaisella yläkoululla toimii erityisopettaja, joka tietää lukivaikeuksista. Hän voi tarvittaessa testata ja etenkin miettiä tukea, että pärjäät koulussa. Myös opinto-ohjaaja ja koulupsykologi tietävät oppimisvaikeuksista ja osaavat auttaa.

Kun lukivaikeus todetaan tai on todettu jo alakoulussa, sinulla on oikeus saada koulussa tukea. Lukemisen ja kirjoittamisen tuki on monenlaista. Opettaja voi auttaa tunnilla monin keinoin. Tehtävien ei tarvitse olla kaikille samanlaisia vaan sinulle sopivia.

Erityisopettaja auttaa monella tavalla. Hän voi harjoitella vaikeita asioita kanssasi, usein pienessä ryhmässä. Myös lukusujuvuutta voidaan parantaa lukemista harjoittelemalla. Lukusujuvuus paranee vain lukemalla kaikenlaisia tekstejä. Lukemisen harrastaminen parantaa lukutaitoa ja ajattelun taitoja.

Voit pyytää vanhemmilta apua läksyjen tekemiseen. On tärkeää, että saat vanhemmilta kannustusta ja voimia koulunkäyntiin. Tärkeintä on oppimismotivaation säilyminen. Kannattaa myös ottaa käyttöön erilaisia apuvälineitä. Voit tutustua niihin täällä.


Nuoret kertovat lukivaikeudesta

Emma - Yle Kioski

Emqpu

Mona Visuri

Niilo22

Pernilla Böckerman