Opettajien osio

Tietoa opettajille lukivaikeudesta ja tukemisesta

Lukivaikeudella eli dysleksialla tarkoitetaan lukemisen ja kirjoittamisen oppimisen vaikeutta. Lukeminen on hidasta ja työlästä. Oppilaalla on usein myös oikeinkirjoittamisen ongelmia. Vaikeudet heijastuvat luetun ymmärtämiseen ja tekstien tuottamiseen sekä vieraan kielen oppimiseen. Lukivaikeus on spesifi vaikeus eikä ole yhteydessä muuhun kykytasoon. Se ei ole myöskään laiskuutta.

Oppilas ei hyödy siitä, että pyydät häntä yrittämään enemmän, vaan anna hänelle konkreettisia ohjeita, miten toimia. Oppilas hyötyy vaikuttavista tukitoimista ja niiden räätälöinnistä oppilaan tarpeisiin. Keskeinen keino on eriyttää opetusta ja tehtäviä niin, että ne ovat sopivia nuorille, joilla on lukivaikeus. Erityisopettaja on oppimisvaikeuksien asiantuntija. Käänny hänen puoleensa pedagogisissa asioissa. Saat tietoa opetukseesi Lukihanke Pohjoisessa tehdystä oppaasta Luku- ja kirjoitustaidon pedagogiikkaa yläkouluun.

Kaksi luentoa lukivaikeudesta, sen tunnistamisesta ja arvioinnista

Lukivaikeuden voi todeta lukivaikeuksiin perehtynyt asiantuntija, joka on koulun erityisopettaja, psykologi tai puheterapeutti. Asiantuntijat käyttävät luotettavia lukitestejä lukivaikeuden arvioinnissa. Oppilaan haastattelu on tärkeää siksi, että tiedetään, kuinka paljon lukivaikeus haittaa nuoren opiskelua. Arviointia täydennetään oppilasta opettavien opettajien ja huoltajien havainnoilla. Vaikuttavat tukitoimet perustuvat monipuoliselle lukiarvioinnille. Koulussa tulee tarjota tukea nuorelle, jolla on lukivaikeus.

Arviointiin sisältyy mm. lukemisen nopeuden ja virheellisyyden testaaminen, oikeinkirjoituksen arviointi sanelukirjoituksena ja luetun ymmärtämisen arviointi. Testituloksia peilataan suureen määrään testattuja nuoria, jolloin voidaan arvioida nuoren lukivaikeuden hankaluutta opiskelussa.

Lukivaikeuksien arviointi

YKÄ – Luku- ja kirjoitustaidon arviointimenetelmä yläkouluun

Lukivaikeuksien seulontamenetelmä nuorille ja aikuisille

Oppimisvaikeudet on tärkeää tunnistaa ajoissa

Siirtymävaihe toiselle asteelle

Yhdeksännen luokan jälkeen oppilaat siirtyvät toiselle asteelle. Siirtymävaiheessa on huolehdittava nuoren opiskelun tuesta myös jatkokoulutuksessa. Vastaanottavan tahon on tiedettävä oppilaan lukivaikeudesta ja tuesta, mitä hän tarvitsee pärjätäkseen opinnoissa. Yhteistyö yläkoulun opinto-ohjaajan, erityisopettajan ja vastaanottavan tahon kanssa on tärkeää.

Oppilaan tietojen siirtämiseen jatkokoulutuspaikkaan tarvitaan lupa vanhemmilta/huoltajilta. Nuorta opettaneet opettajat tietävät, kuinka tukea nuorta, joten tieto on hyvä siirtää tuleville opettajille.