Gränums mat- och miljöskola

Välkommen till Gränums mat- och miljöskola. Under flikarna längst upp hittar du mer information.

Gränums mat- och miljöprofil


Bakgrund:

I Gränum som är en liten ort, 8 km utanför Olofström,  finns en förskola med två avdelningar och en F-3-skola . 

Skolan ligger naturskönt  och byggdes på 1980-talet . Idag går här ca 35 elever.

Skolan har små grupper och hög lärartäthet. Personalen är legitimerad och behörig i skolan och på fritids. 

Vi vill få hit fler elever till vår fina skola och har därför valt att satsa på en mat -och miljöprofil.


Hur långt har vi kommit

Läraren Maria Johannisson är samordnare för mat- och miljöskolan. Skolan är Grön Flagg certifierad.

I anslutande skogsområde har skolan ett uteklassrum med växthus som eleverna döpt till Naturis. I uteklassrummet sker en del av undervisningen. Bredvid Naturis finns en skogsträdgård Gläntan där eleverna odlar.

I uteköket kommer vi att ha tillgång till både vatten, el och grillmöjlighet.

Skolan har haft ett samarbete med Zead som är utbildad miljöingenjör och han har  tillsammans med barnen byggt olika odlingsanläggningar (hydroponisk odling). 

Skolan startade 2017 ett samarbete med Bränneriets vänner och Ekne gård. Eleverna sätter och skördar potatis. Potatisen används  i vårt skolkök.  Personalen har varit på utbildningar i bland annat utepedagogik. 


Vad är på gång

Vi har haft samråd med föräldrar och personal för att få in så många tankar som möjligt om önskemål för profilen och vad som krävs för att det ska bli något extra speciellt med Gränums skola som gör att man vill börja här. Många kloka tankar har vi fått in och vi har satt igång flera av förslagen redan och en del är på gång. 

Förslag som inkommit är bland annat:

Några tyckte att vi skulle sikta på att ha upp till åk 6 så att det blir mer långsiktighet i skolgången. Rektor Johan har ambitionen att Gränum ska vara för Olofström vad Kreativum är för Karlshamn. Tänker du NO, miljö och Teknik så ska man tänka Gränum. Vi håller på att testa NTA konceptet (naturkunskap och teknik för alla) i Gränum just nu och är positiva till detta. Johan jobbar för att få in detta i hela kommunen och i så fall vill vi utgå ifrån Gränum med dels materialförvaringen men också fortbildningar och nätverkande mellan pedagoger.

Föräldrarna tycker att det är viktigt att vi erbjuder någon form av samordnad skolskjuts från t.ex. Olofström så alla föräldrar inte behöver skjutsa sina barn själva. Detta skulle också vara viktigt ur miljösynpunkt. Samarbete med andra aktörer tror man också är viktigt. T.ex. med gårdar runt omkring så vi kan ha tillgång till djur. 

Vi samarbetar med Bränneriets vänner och Naturskyddsföreningen idag men vill såklart utöka med flera. En del tycker att det är viktigt med PR och ett förslag var att spela in en reklamfilm som vi kan länka till via vår blogg.  Många tycker det är viktigt att se matens väg från jord till bord. Egenodlad mat och att barnen får i sig bra mat tror man kan locka en del. Många tycker det är attraktivt med en liten skola med små grupper och hög lärartäthet. När det närmar sig val av skola så kan man bjuda in till öppet hus för att visa upp verksamheten. Flera föräldrar tycker att det är bra att jobba med hållbar utveckling, återvinning och att göra studiebesök. Detta tror man leder till ökad förståelse och respekt för miljön och varandra. 

Vi tar gärna in fler tips och ideér då vi är under utveckling. 


Varför vi tror på profilen och vilka effekter får den på våra elever 

En liten skola med stora möjligheter.

Vi vill lägga grunden för ett naturligt ansvar för vår miljön. Det är viktigt att redan som barn få vara delaktig och lära sig att ens egna handlingar påverkar och har betydelse. Att själva sätta och skörda potatis samt tillaga maten ger kunskap för livet. Kunskapen - Från jord till bord.   

Detta är vägen till en hållbar utveckling.

Om man är intresserad av att få mer info eller komma på besök på skolan eller förskolan kan ni kontakta oss, se nedan.