Kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käytön suunnitelmat

Perusopetuslaki 35 a § (30.12.2013/1267)

Oppilas, joka häiritsee opetusta tai muutoin rikkoo koulun järjestystä, menettelee vilpillisesti tai kohtelee muita oppilaita tai koulun henkilökuntaa epäkunnioittavasti tai heidän ihmisarvoaan loukkaavasti, voidaan ensisijaisena toimenpiteenä määrätä osallistumaan yhteensä enintään kaksi tuntia kestävään kasvatuskeskusteluun. Kasvatuskeskustelu voidaan järjestää kerralla tai useammassa osassa koulupäivän aikana tai sen ulkopuolella.

Kasvatuskeskustelussa yksilöidään toimenpiteeseen johtanut teko tai laiminlyönti yhdessä oppilaan kanssa ja tarvittaessa selvitetään laajemmin käyttäytymisen syyt ja seuraukset sekä keinot koulussa käyttäytymisen ja oppilaan hyvinvoinnin parantamiseksi.

Kasvatuskeskusteluun määrää koulun opettaja tai rehtori. Kasvatuskeskustelu tulee kirjata ja siitä tulee ilmoittaa oppilaan huoltajille. Huoltajalle tulee varata mahdollisuus osallistua kasvatuskeskusteluun tai osaan siitä, jos se 2 momentissa esitetty huomioon ottaen katsotaan tarpeelliseksi.

Siuro-Linnavuoren koulussa jokainen aikuinen on velvollinen puuttumaan tilanteeseen, jos hän havaitsee epäasiallista käyttäytymistä, kiusaamista, myöhästelyä, tehtävien laiminlyöntiä tai järjestyssääntöjen rikkomista. Koulun aikuinen puuttuu välittömästi tilanteeseen ja ohjaa lasta keskeyttämään epätoivotun käytöksen ja toimimaan oikein. Asioiden selvittämisvastuu on sillä opettajalla (tai rehtorilla), joka huomion on tehnyt tai jolle ilmoitus epätoivotusta käyttäytymisestä on tullut.  Koulunkäynnin ohjaajilla on velvollisuus ilmoittaa huomaamastaan huonosta käytöksestä kyseisen oppilaan luokanopettajalle. 

Jos pelkkä puhuttelu ei riitä, jos lapsi toistuvasti toimii epätoivotulla tavalla tai yksittäinen rike on vakava, käydään hänen kanssaan kasvatuskeskustelu. Kasvatuskeskustelun voivat pitää koulun opettajat ja/tai rehtori. Siuro-Linnavuoren koulussa kasvatuskeskustelussa on paikalla kaksi koulun aikuista. Kasvatuskeskusteluun liittyy yhteydenotto huoltajiin opettajan toimesta.

Jos oppilaan epätoivottu teko/laiminlyönti on vakava tai jos hän kasvatuskeskustelun jälkeenkin toimii epätoivotulla tavalla, voidaan kurinpidossa siirtyä muihin perusopetuslaissa määriteltyihin kurinpitotoimiin. Ennen määräystä on toimenpiteeseen johtanut teko yksilöitävä ja oppilasta on kuultava. 

Kasvatuskeskustelut kirjataan Wilmaan oppilaan tuntimerkintöihin sekä TUKI-välilehdelle kohtaan TOIMENPITEET ja ne ovat siellä myös huoltajien nähtävissä. Merkinnät Wilmaan tekee opettaja tai rehtori.

Siuro-Linnavuoren koulussa on käytössä seutukunnallisen turvallisuuskansion lomakkeet ja ohjeistukset, joiden mukaisesti toimimalla varmistetaan hallinnon yleisten oikeusturvaperiaatteiden noudattaminen kurinpidollisia keinoja käytettäessä.