Kaupunginkirjaston ja perusopetuksen yhteistyösuunnitelma

Nokian kaupunginkirjaston ja koulujen yhteistyösuunnitelma

Nokian kaupungin kirjastopalvelut ja koulut ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita. Kirjastopalveluiden tavoitteena on tukea opettajia OPS:n toteuttamisessa ja oppilaiden lukutaitojen, kirjastonkäyttö-, ja tiedonhankintataitojen opetuksessa. Täältä lisätietoa Nokian kaupungin kotisivuilta mm. kirjavinkkareista, kirjadiplomeista ja kirjasarjoista.

Lukemaan innostaminen on kirjaston perustehtäviä. Kirjaston tarjoama vinkkaus, lukudiplomit ja lukemiskampanjat tarjoavat opettajille tukea oppilaiden lukuhalun herättelyyn. Oppimisen tueksi kirjasto kokoaa vinkkilistoja ja aineistopaketteja eri aiheista. Kirjastokäynnit räätälöidään oppimistavoitteita hyödyttäväksi ja osaksi koulunkäyntiä.

Monilukutaito edellyttää rikasta ja monipuolista tekstiympäristöä. Kirjastoissa on saatavilla monipuolinen valikoima kaunokirjallisuutta ja tietokirjallisuutta, lehtiä, musiikkia, elokuvia, e-aineistoja, pelejä ja muita tallenteita. Kirjastonkäytön hallinta on perustaito, joka mahdollistaa sekä tiedonhankinnan että sopivan luettavan löytämisen itsenäisesti. Tiedonhankinta ovat kirjaston osaamisen keskiössä. Erilaisten tiedonhankintakanavien tunteminen ja niiden löytäminen ja löydetyn tiedon arvioiminen korostuvat informaatioähkyisessä yhteiskunnassa. Lisäksi kirjasto antaa mahdollisuuksia TVT-taitojen vahvistamiseen.

Kirjasto tarjoaa käyttöön laitteita, kuten tietokoneet, tabletit ja konsolipelit ja tilaa niiden käyttämiseen. TVT-taidot ovat välttämättömiä myös useiden kirjastopalveluiden käyttämisessä kuten aineiston paikannuksessa, tiedonhaussa ja sähköisten aineistojen hyödyntämisessä.

Perustan kirjaston opetussuunnitelman tavoitteita tukeville palveluille muodostavat kokoelmat ja tilat. Kirjastopalvelut tarjoavat ajantasaiset, uudistuvat ja monipuoliset kokoelmat, jotka sisältävät eri aineistolajeja, myös sähköisiä aineistoja. Kokoelmassa otetaan huomioon eri-ikäiset ja -tasoiset lukijat, kuten myös eri aiheista kiinnostuneet lapset ja nuoret. Pääkirjasto, Linnavuoren lähikirjasto ja kirjastoauto ovat yhteisöllisiä tiloja, joissa lapset ja nuoret oppivat käyttämään julkista palvelua itsenäisesti. Säännöllinen kirjaston käyttö lisää oppilaiden hyvinvointia, sivistystä ja sosiaalista tasa-arvoa tarjoamalla kaikille yhtäläisen mahdollisuuden lukemisen iloon ja nautintoon.

Kirjastotila toimii myös monipuolisena oppimisympäristönä. Kirjasto tarjoaa väylän erilaisille tiedonlähteille: konkreettisesti hyllystä poimittavissa on tietokirjoja, kaunokirjallisuutta, elokuvia, musiikkia ja muita aineistoja. Hyllyihin luokitetut aineistot tarjoavat valmiin hahmotuksen eri tiedon alueista ja auttavat lähtemään liikkeelle tiedonhankinnassa. Tietokoneilla voi hakea tietoa verkosta – sekä avoimesta verkosta että tietokannoista. Käytettävissä on myös muita laitteita, esimerkiksi tulostimet, kopiokone ja skanneri.

Kirjastossa voi käyttää myös omia laitteita, koska tarjolla on työskentelytilaa ja lähiverkko. Kirjastossa voi esittää oppimistehtävien tuloksia: esim. rakentaa näyttelyn tai pitää esityksen. Kirjastossa on läsnä aikuisia, jotka pystyvät auttamaan eteenpäin, jos tiedonhaussa, laitteiden tai kirjastonkäytössä on ongelmia.