Lena Flodin-Järvi

Blötbergets skola

Hem > Presentation > Lena Flodin-Järvi

Jag heter Lena Flodin Järvi. Min arbetsplats är på Blötbergets skola och jag undervisar i åk 4 – 6. 

För närvarande jobbar jag med en femma men undervisar även i svenska och musik i åk 4, 5 och 6.

Min lärarutbildning gjorde jag i Falun med inriktning sv/so 1 – 7. Jag är även behörig i musik, matematik och no-ämnen 1 – 6. Jag har gått flera kurser i läs-och skriv.

I mitt klassrum är det stort fokus på att känna grupptillhörighet och trygghet. Musik är en stor del i mitt liv vilket jag använder mig av i min undervisning både i svenska och engelska. Tillsammans med klasser har jag genomfört musikaler som sedan framförts för hela skolan. Som resultat av detta har gruppsammanhållningen i klasserna stärkts.

Lektionsdesign är något som jag alltid har med mig när jag planerar min undervisning. Att differentiera undervisningen och erbjuda aktiviteter för olika sätt att förstå, träna, bearbeta information och visa kunskaper.  Alla elever jobbar med samma sak, men på olika sätt. Det är av stor vikt att det fungerar för individen i gruppen. Det jag utgår ifrån är: Tempo, nivå, omfång, metod och intresse. Jag har inspirerats från Carol Ann Tomlingsons arbete och böcker om differentiated instruction. Hon understryker att det är ett sätt att tänka snarare än särskilda tekniker eller metoder.

I kollegiet har vi reflekterat tillsammans kring Lektionsdesign. Vi har prövat, tränat, planerat, analyserat och utvärderat.

Mina inlägg

2023-05-12 Lena Flodin Järvi


Lär sig elever mer i ett ämne när de skriver om ämnesinnehållet än när de inte skriver, eller skriver i mindre omfattning?

Skiljer sig effekterna åt mellan NO, SO och matematik?


Skolforskningsinstitutet bevakar internationella forskningsöversikter för att kunna ta tillvara vetenskaplig kunskap som kan vara till nytta för verksamhet inom svensk förskola och skola.

Jag ska sammanfatta rapporten “Att lära genom att skriva - effekter på elevers ämneskunskaper i NO, SO och matematik”  utifrån ett svenskt perspektiv.

Fortsätt att läsa ➡️

2022-06-10 Lena Flodin Järvi

Utbildning på vetenskaplig grund


Jag har läst boken På vetenskaplig grund av Corrado Matta, en vägledning för lärare och lärarstudenter. Corrado Matta är fil dr i pedagogik och verksam som universitetslektor vid Linnéuniversitetet. Boken han skrivit är en vetenskapsteoribok, inte en teoribok. Den behandlar vetenskapsteoretiska frågor i relation till pedagogik.

Jag har fördjupat mig i vad vetenskaplig grund kan – och bör - innebära för mig i mitt klassrum. Hur syns den vetenskapliga grunden i mitt klassrum och på min skola?  Jag ska göra ett försök att sammanfatta begreppen utifrån några olika regelverk och även väva in Corrado Mattas tolkningar. 

Fortsätt att läsa ➡️

2022-02-10 Lena Flodin Järvi


Jag har jobbat ganska länge med läsförståelse utifrån metoden “Vägledd diskussionsteknik”. Det handlar om att förutspå, ställa frågor, klargöra otydligheter och sammanfatta. Detta arbetssätt uppmuntrar eleverna att fundera över sin egen tankeprocess under läsningen, de blir mer aktiva och lär sig ifrågasätta. Man behöver modellera i helklass, så eleverna lär sig metoden och därefter vägleda dem att använda sig av de fyra strategierna i mindre grupper.


Jag har sedan några år använt mig av sångtexter, svenska och engelska, vilket har gett texten ännu en dimension. 

Fortsätt att läsa ➡️