Maria Friberg

Solviksskolan

Hem > Presentation > Maria Friberg Solviksskolan

Jag heter Maria Friberg och arbetar på Solviksskolan och undervisar i åk 4-6, just nu har jag en 5:a tillsammans med två kollegor. Jag är legitimerad F-6 lärare med behörighet i samtliga NO:ämnen, teknik, svenska, engelska och matematik.

För mig är det viktigt att eleverna känner att de är medvetna om sin utveckling, att de vet var de befinner sig i riktning mot kunskapskraven. Att tydliggöra, visa på exempel och att lära tillsammans är verktyg jag använder mig mycket av. Genom att använda varandra som lärresurser vill jag skapa ett arbetsklimat i klassrummet som bygger på hänsyn och samarbete. Jag tror att elever som är trygga och förtrogna med området och det innehåll vi arbetar med, får ett ökat intresse och därmed ökar sina möjligheter att nå längre. För mig är det viktigt att alla elever är delaktiga i det gemensamma arbete, att skapa möjligheter att individualisera utan att exkludera någon från det gemensamma lärande. Ett kooperativt arbetssätt som verktyg i kombination med genrepedagogiken har varit det arbetssätt som gett alla elever med olika förutsättningar och olika kunskaper i svenska språket en möjlighet att utvecklas tillsammans men i sin egen takt och utifrån sina egna förutsättningar.

Jag vill vara med och utvecklas tillsammans med mina kollegor mot en samsyn om hur vi bedömer och hur vi tydliggör elevens utveckling. Jag tänker att utgångspunkten för att elever ska lyckas och utvecklas är att vi som lärare tillsammans har en gemensam positiv samsyn på att elever vill lyckas och vill utvecklas så långt det är möjligt.

Mina inlägg

2022-05-12 Maria Friberg

En grund i att arbeta transspråkande är att ha ett interkulturellt förhållningssätt. Men vad innebär det att ha ett interkulturellt förhållningssätt?

Utifrån kursen och dess kurslitteratur så sammanfattar jag begreppet så här:

Ett interkulturellt förhållningssätt innebär att inte bara förståelsen för olika kulturer och värderingar finns utan där man låter alla kunskaper och erfarenheter både språkliga och icke språkliga involveras i klassrummet och på skolan. I ett interkulturellt förhållningssätt nyttjar man individens alla språk och erfarenheter i undervisningssammanhang och sociala relationer. Man förstår hur viktigt språk och kultur är för individens identitet och utveckling.

Men hur införlivar man det här förhållningssättet på en skola och inom undervisningen, hur kan det se ut i praktiken?

Fortsätt att läsa ➡️

2021-04-16 Maria Friberg

Konflikthantering är något jag som lärare, ibland kan känna att jag borde ha fler högskolepoäng i än vad jag har i mina ämnen. Frågan är hur effektiv och långsiktigt min konflikthantering är med eleverna? Konflikterna tycks ju återkomma om och om igen.

Jag antar att fler med mig många gånger suttit tillsammans med elever och ”rett” i konflikter och när du är klar kan du konstatera att det mest var du som talade till sura munnar med eller i värsta fall fortfarande stridslystna individer som är redo att åter ge sig in i konflikten, oftast lyckas man lösa konflikten där och då. Men vi kan konstatera att konflikthantering och konflikter kan röra om i schemat och uppta stor tid av planerade undervisningen du sett fram emot att få bedriva

Fortsätt att läsa ➡️

2021-04-16 Maria Friberg

Bedömning för lärande eller lärande för bedömning?

I mitt första blogginlägg kommer jag att dela med mig av mina funderingar kring bedömning av samtliga kriterier i kunskapskraven framförallt gällande åk 4 och 5.

 Den första tiden som nyexaminerad lärare gick åt till att hitta sätt att få eleverna att lära sig så mycket som möjligt och tillgodose allas behov av olika inlärningsformer, en extra utmaning upplevde jag som lärare med en stor grupp av relativt nyanlända elever i klassen. Men när jag väl hittade en struktur för hur jag la upp mina planering och navigerat i de verktyg som fanns att använda på skolan så kom jag fram till nästa utmaning: bedömning!

 Bedömning är något som är ständig nagel i mitt öga var det gäller att hitta en struktur och samsyn på hur bedömning av elevers kunskaper utifrån alla steg i kunskapskraven samt hur undervisningen ska tillgodose varje individs utveckling.

Fortsätt att läsa ➡️