Här lyfter vi fram några centrala faktorer i rektorernas analyser som har betydelse för resultatbilden

Utveckling och lärande i förskola och pedagogisk omsorg

LÄRMILJÖNS BETYDELSE

Det senaste åren har förskolorna haft lärmiljön som ett särskilt fokusområde. Det framkommer av förskolornas analyser att den ökade medvetenhet och samsynen i arbetslaget har fått positiv effekt på barnens lärande och utveckling.

När lärmiljön är tillgänglig, inkluderande och lätt att förändra i takt med att barnen utvecklas stimulerar det barnens utveckling. Samtidigt är den fysiska miljön i förskolan komplex och lokalerna kan medföra begränsningar och möjligheter för pedagogerna att skapa en inkluderande lärmiljö där barnen upplever sig delaktiga.

Rektorernas analyser visar att att förskolläraren har en central roll i skapandet av en god lärmiljö. Rätt material som är lättillgängligt och stimulerar varje barn skapar bästa möjliga förutsättningar. För att säkerställa god kvalitet i verksamheten behöver därför förskollärarna tillsammans med arbetslagen systematiskt reflektera kring lärmiljön.

FRAMTIDSFÖRMÅGOR

Förskolorna är inne i en stor förändring utifrån digitaliseringen. Arbetet med digitalitet har under 2019 påbörjats och utvecklingsprocesser pågår ute på förskolorna. Av detta skäl har all personal under året fått ett eget digitalt arbetsredskap. Digitala lärverktyg börjat användas mer frekvent i verksamheten.

Arbetet med digitaliseringen kommer att bidra till att barnen utvecklar förmågor i linje med EU:s nyckelkompetenser inför framtiden.

PEDAGOGERNAS NÄRVARO I LEKEN

Flera förskolor uppger i sina analyser att de ser att det har stor betydelse för barnens lärande och utveckling när pedagoger kan närvara i leken. Då blir uthålligheten längre hos barnen för den aktuella leken och möjlighet att utmana barnen blir större. När pedagogen deltar, i enlighet med lekens premisser, kan hen fungera som en förebild. Att hitta balans mellan att vara aktivt eller passivt deltagande och ge barnen utrymme, få ta ansvar, öva på problemlösning och samtidigt finnas som stöd och att lotsa i lek, aktivitet och konflikt är goda exempel som lyfts fram.

Andra faktorer som lyfts fram i förskolornas analyser är att de har har blivit bättre på att observera barnens lekar och att det material som tillförs leken utvecklar lekarna vidare.

Forskning visar att som vuxen närma sig leken på ett försiktigt och respektfullt sätt, anses vara en förutsättning för att den medlekande pedagogens närvaro ska ge positiva resultat (Lillemyr, Ole Fredrik, 2009). All material i förskolan ska således ha ett pedagogisk syfte och även granskas mot både värdegrunden i förskolan.

PEDAGOGISK MEDVETENHET

En sida av att vara en professionell förskollärare handlar om planering och förberedelse av aktiviteter för barn. I förskolornas analyser nämns att en bra och grundlig plan och en öppen inställning ger stor möjlighet att anpassa aktivitet efter situation, vilket är till fördel för barnen. Ett framgångsexempel som bidrar till barnens lärande och utveckling är att hålla i ett planerat område. Genom att hålla i sitt arbete över tid såsom bokprat eller boksamtal menar pedagogerna att de kunnat se ett ökat ordförråd och ett ökat intresse för läsning hos barnen.

Utveckling och lärande i förskoleklass, grundskola och fritidshem

STRUKTUR SOM SÄKERSTÄLLER EN GOD LÄRMILJÖ

Det framkommer av rektorernas analyser att avgörande för elevernas måluppfyllelse är lärares förmåga att skapa god struktur för lärandet. Strukturen bidrar även till att eleverna är medvetna om vad som förväntas av dem. I Kvalitetsrapporterna finns exempel på hur rektorerna på olika sätt har arbetat med att utveckla gemensamma ramar för struktur, t.ex att lektionerna börjar och slutar på samma sätt.

Enligt rektorerna bidrar strukturen till att eleverna har blivit mycket lugnare, de vet vad som förvänta av dem och kommer igång direkt med sina uppgifter. Vidare menar rektorerna att tydlighet kring innehållet under lektionerna bidrar till att eleverna känner ökad meningsfullhet och delaktighet.

Forskning pekar på att elever som är väl förberedda och har struktur och tydliga instruktioner lär sig mer och effektivare än elever som inte har denna information. (Grosin, Lennnart 2013).

SYNLIGGÖR LÄRANDET FÖR ELEVERNA

Det finns många olika sätt att arbeta med att konkretisera mål och kunskapskrav för eleverna och i rektorernas analyser nämns vikten av att bryta ned kunskapskraven till konkreta mål. Skolorna lyfter vidare fram att det upplevts positivt hos pedagogerna att få tänka och reflektera tillsammans. När lärare får tid att diskutera kunskapskrav, mål och innehåll i undervisningen, samt olika undervisningsmetoder, utvecklar man automatiskt varandra.

Hattie och Timperley (2007) har gjort en stor mängd studier rörande återkoppling och kommit fram till tre frågeställningar: ”Var är jag nu?” (feedback), ”Vad är målet?” (feed-up) och ”Hur ska jag komma vidare?” (feed-forward). Summerat kan sägas att det mest centrala är arbetet med att varje elev ska veta vet var den befinner sig kunskapsmässigt och medvetandegöra eleven om sin kunskapsutveckling.

ELEVERNAS LÄRANDE FÖLJS SYSTEMATISKT UPP

Av analyserna i kvalitetsrapporterna framgår vikten av att noga följa resultatutvecklingen så att insatser kan göras i god tid, innan det är för sent. Det råder heller ingen tvekan om vinster när alla medarbetare på skolan är involverade i arbetet med avstämningar och lärarna har tillgång till varandras bedömningar. Framgångsfaktorn är det gemensamma ansvaret för alla elever. I flertalet av Kvalitetsrapporterna lyfts även fram vikten av att elevhälsan är central i arbetet med avstämningar.

Från den 1 juli 2019 gäller nya bestämmelser i skollagen om en garanti för tidiga stödinsatser. Syftet med garantin är att elever i behov av extra anpassningar och särskilt stöd ska få det så tidigt som möjligt och att stödet utformas efter varje elevs behov. Av analyserna framgår vidare att rektorerna ser stora fördelar med kartläggningsmaterialet som är obligatoriskt att använda i förskoleklassen från och med 1 juli 2019. Det är på nationell nivå vanligare att särskilt stöd ges till de äldre eleverna. Detta gäller inte för skolorna i Lomma kommun, där det procentuellt är fler elever i årskurserna 3 och 6 som får extra anpassningar och särskilt stöd än i årskurs 9.

LÄRARENS LEDARSKAP I KLASSRUMMET

I rektorernas analyser går det att finna att ledarskapet i klassrummet är lärarens kunskap om grupprocesser samt att läraren har förmågan att hantera dessa. Den enskilde läraren har enligt rektorerna en avgörande betydelse för elevernas utveckling och lärande.

Framgångsrikt lärande kännetecknas enligt Hattie (2012) av att läraren visar ledarskap, inflytande, omsorg och känslomässigt engagemang i sin undervisning. Ledarskap i klassrummet kan definieras som ett ledarskap där läraren är medveten om sitt eget beteende och sin egen förmåga att ta ansvar för det och att läraren kan hantera både elever som tar ansvar och elever som inte har förmågan att ta ansvar, (Wennberg och Norberg, 2011).

Normer och värden i förskola och pedagogisk omsorg

KOMMUNICERADE VÄRDEN

I rektorerna analyser framgår att det som har störst effekt på hur barn tillgodoser sig normer och värden är pedagogerna själva. De är viktiga förebilder som genom sitt förhållningssätt gentemot varandra visar vilka skyldigheter och rättigheter som finns i ett demokratiskt samhälle.

Om barnen inte förstår, vilken värdegrund vi har hos oss, då faller allt det andra. Genom samarbetet med hemmen bildas gemensamma normer. Genom sagor och lek lär barnen sig baskunskaper för livet, oavsett om det handlar om språkutveckling eller mer värdegrundsbetingad kunskap.

Rektorerna menar att värdegrundsarbetet ständigt behövs diskuteras och utvecklas. Att granska sitt arbetssätt och sitt förhållningssätt är nödvändigt om man ska hävda grundläggande värden.

Värdegrunden handlar om hur vi bemöter varandra och vilka värderingar vi har. Läroplanen lämnar dock ett tolkningsutrymme för varje enskild lärare, arbetslag och förskola att hantera. Detta medför att fostran i förskolan rymmer förutom en offentlig dimension även en personlig, det vill säga lärares personliga normer och värderingar, vilka inte med självklarhet sammanfaller med aktuella styrdokument (Emilsson Annette, 2008).

Normer och värden i förskoleklass, grundskola och fritidshem

SAMSYN I VÄRDEGRUNDEN

De värderingar pedagogen bär med sig påverkar eleverna. I flera av analyserna av värdegrundsarbetet lyfter rektorerna fram att en framgångsfaktor är att arbetslaget baseras på en samsyn kring den gemensamma värdegrunden. Tydliga värderingar och normer inom arbetslaget gör att värdegrunden blir starkare i praktiken och påverkar elevernas normer och värden.

Av analyserna framgår att sammanhållna arbetslag bidrar till en trygg och lugn arbetsmiljö för eleverna. När lärare bildar ett lärarlag som är intakt under relativt lång tid ger detta stabilitet och trygghet.

ALLA ELEVER ÄR ALLAS ANSVAR

Det framkommer i rektorernas analyser om vikten av ett gemensamt ansvarstagande. Ett viktigt perspektiv av samverkan är mellan fritidshem och skola. Främst då planering av aktiviteter och temaarbeten kring normer och värden där fritidslärare och klasslärare använder sina respektive yrkeskompetenser på bästa sätt.

Arbetslagen arbetar målmedvetet med “tillsammansskapande” aktiviteter och att samarbetet mellan klasserna så att inte eleverna blir bundna vid sitt klassrum, sin lärare och sina klasskamrater.

Trygghet och inflytande i förskola och pedagogisk omsorg

RELATION PEDAGOG OCH BARN

Framgångsfaktorer som pedagogernas känslighet och lyhördhet inför barnens sociala och emotionella behov har stor betydelse för barnens trygghet, vilket lyfts fram i rektorernas analyser. Relationen till pedagogerna byggs upp genom tid och kontinuitet. Många byten av personal och anknytningsperson påverkar barnets trygghet negativt.

I rektorernas analyser betonas också att tryggheten lägger grunden för att vara nyfiken och utvecklas. Finns tryggheten då utvecklas man, då vågar man mer, man vågar kliva fram. Anknytning till pedagogen är således central. Forskningen ger en bild av att pedagoger som arbetar i verksamheten ser trygghet som grunden till allt, så som utveckling, lek och lärande. Positiva pedagog - barn relationer beskrivs som särskilt viktiga den första tiden i förskolan eftersom barnen då upprättar interna arbetsmodeller för förskolans sociala miljö (Persson Sven, 2017).

Trygghet och inflytande i förskoleklass, grundskola och fritidshem

ORGANISERAD LEK PÅ RASTERNA SKAPAR TRYGGHET

I Kvalitetsrapporterna framgår att lärare i fritidshem har stor betydelse för den organiserade rastverksamheten och det sociala samspelet bland eleverna. Aktiviteterna gör att eleverna kan skapa nya relationer samt lära sig de sociala koderna som används. Genom aktiviteterna lär sig eleverna turtagning, samarbete, visa hänsyn samt att våga samspela med andra elever från olika årskurser .

Allt fler skolor i Lomma kommun har valt att starta upp organiserade rastverksamheter. Detta stöds även av forskningen som menar att raster kan upplevas som en jobbig situation då eleverna behöver vistas i en ostrukturerad miljö. Rohlin (2011) skriver att skolgården kan vara en utsatt arena då området att vistas på är större än ett klassrum vilket gör det svårt att upptäcka allt som händer under rasten.

INDIVIDANPASSNING SKAPAR TRYGG INLÄRNINGSMILJÖ

Av analyserna framgår att det som har effekt på elevernas trygghet är när pedagogerna hittar de saker eleverna är bra på, förstärker dessa och bygger vidare på dem. Pedagogernas förmåga att skapa en god relation till eleverna bidrar till, förutom elevernas lärande och utveckling, en trygg och god skolmiljö.