Välkomna till årets Lärrapport!

GODA UTBILDNINGSRESULTAT

Utbildningsresultaten förbättrades i år, meritvärdet ökade återigen och vi närmade oss vårt 100 % mål för behöriga elever till gymnasieskolan, 98,5 % (exklusive nyanlända) av eleverna i åk 9 blev behöriga. Trots förbättringen måste vi betrakta det som en avvikelse, vi lyckas inte med alla elever. Organisationen måste framgent ha fortsatt fullt fokus på det kompensatoriska uppdraget, 100 % målet ska nås, alla elever ska få en bra start i livet. Förskolan lägger grunden för det livslånga lärandet och med den reviderade läroplanen kommer nu lärmiljöer och undervisningen i förskolan att fokuseras ytterligare.

EKONOMI I BALANS

Resursfördelningssystemet, som infördes 2018, är transparent gentemot lagstiftningen. Sedan dess har vi arbetat med att förbättra uppföljningen av ekonomin. Någon avvikelse i ekonomin har inte förekommit sedan systemet infördes. Det sistnämnda beror också på att rektorerna arbetar tillsammans och stödjer och hjälper den chef som hamnar i negativa avvikelser om möjlighet finns. Vi kallar det "tillsammanskapet".

ARBETSMILJÖ I FOKUS

Våra medarbetare mår i huvudsak bra, de känner att arbetet är meningsfullt och kollegorna betyder mycket. Det visar årets medarbetarundersökning. Våra mål för den sociala och organisatoriska arbetsmiljön är ett viktigt verktyg mot den stress och arbetsbelastning som finns ute i våra verksamheter och som är ett hot mot kvalitet och mot vår vilja att vara en attraktiv arbetsgivare. Ingen av våra medarbetare ska bli sjuk av arbetet. Cheferna ska prioritera bland arbetsuppgifterna när arbetsbelastning och stress blir för betungande.

KOMPETENSFÖRSÖJNING ÄR EN FÖRUTSÄTTNING

Lomma kommuns utbildningsverksamhets viktigaste fråga idag och i framtiden är kompetensförsörjningen. Sverige har en enorm brist på utbildade lärare, förskollärare, fritidspedagoger och rektorer. Om utbildningsverksamheten i Lomma kommun ska fortsätta att ha goda resultat och hög kvalitet förutsätter detta att vi har legitimerade pedagoger i verksamheten.

FOKUS PÅ LÄRANDE

Strategin från politiken och förvaltningen, som vi gemensamt arbetat fram i dialog, är att fokusera på kärnuppdraget. Det är i mötet mellan lärare och elev som elevens lärande skapas och blir meningsfullt. Nämndsmålen har det nationella uppdragets kärna i fokus, kunskaper och lärande, trygghet och samverkan med vårdnadshavare.

Att styrkedjan fungerar och att politiker och ledning är överens om inriktningen på verksamheten och dessutom är restriktiv med projekt är centralt för utbildnings-verksamheten idag och framåt.

Skolan, både förskolan och grundskolan, har ett mycket komplext uppdrag och behöver långsiktig arbetsro och stabila planeringsförutsättningar.

Martin Persson, förvaltningschef för utbildning, kost, kultur och fritid