Sovellus- ja sivustovinkkejä

Tälle sivustolle on koottu oppimisen osa-alueittain sovellus- ja sivustovinkkejä kotiin ja varhaiskasvatukseen / esiopetukseen. Tämä sivu ei sisällä ohjeita vaan esittelee erilaisia sovelluksia ja sivustoja. Voitte ladata alla esiteltyjä sovelluksia tableteille Play -kaupan kautta. 

Osa sovelluksista ja sivustoista kattaa useamman oppimisen osa-alueen. 

Paina sovelluksen kuvan alareunassa olevaa nuolta saadaksesi lisätietoja sovelluksesta.

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen työntekijät: Mikäli haluat käyttöösi jonkin sovelluksen, käy täyttämässä sovelluksen pyyntölomake Kasvattajalle- osiossa.

Kielten rikas maailma (kielelliset taidot ja valmiudet, kielelliset identiteetit)

Ekapeli Alku: 

Ekapelissä harjoitellaan kirjainten, tavujen ja sanojen lukemista. Vaikka peli on suunnattu esi-alkuopetukseen kannattaa peliä hyödyntää heti kun lapsella ilmenee kiinnostusta kirjaimiin. Pelin on kehitetty Jyväskylän yliopiston ja Niilo Mäki Instituutin yhteistyönä.

Lisätietoa pelistä: http://www.lukimat.fi/lukeminen/materiaalit/ekapeli/ekapeli-alku


Ekapeli Maahanmuuttaja: Peli on suunniteltu erityisesti maahanmuuttajalasten suomen kielen perustaitojen harjoitteluun tarkoitettu oppimisympäristö. Pelin sisällöt mukautetaan pelaajakohtaisesti kielen mukaan ja niissä korostuvat sen kielisille lapsille suomen kielessä tyypillisesti vaikeat äänteet, äänteiden kestoerot ja sanojen lukemisen vaiheessa myös vokaaliyhdistelmät. Pelin on kehitetty Jyväskylän yliopiston ja Niilo Mäki Instituutin yhteistyönä.

Lisätietoa: http://www.lukimat.fi/lukeminen/materiaalit/ekapeli/ekapeli-maahanmuuttaja


Lukulumo:  

Lukulumo on varhaiskasvatukseen suunnattu sovellus, joka tarjoaa laajan valikoiman kuvakirjoja suomeksi ääneen luettuina. Helppokäyttöisen sovelluksen avulla voit kuunnella suurta osaa kirjoista myös kymmenillä eri kielillä. 

Huoltaja! Kesän aikana Imatralla on käytössä Home Access-palvelu, joka mahdollistaa kirjojen kuuntelun myös kotona! Home Access on käytössä 15.8.2024 asti. Kysy lisätietoja ryhmän henkilökunnalta. 

Lisätietoa: https://www.ilteducation.fi/palvelumme/lukulumo/

Moka Mera Lingua: 

Moka Mera Lingua on hauska ja luovuuteen kannustava digitaalinen leikkikalu, jonka avulla alle kouluikäiset lapset tutustuvat uusiin kieliin. Moka Mera Linguan idea on tutustuttaa lapset vieraaseen kieleen leikin avulla. Moka Mera tuoteperheen tuotteet on suunniteltu suomalaisen varhaiskasvatussuunnitelman pohjalta.

Lisätietoa: https://mokamera.com/fi/sovellukset/moka-mera-lingua/


Mollan ABC: 

Molla ABC on esiopetusikäisille suunnattu suomenkielinen oppimispeli tekstauskirjainten ja numeroiden piirtämisen harjoitteluun. 

Kokeile myös näitä sivustoja! 

 Runorobotti  Runorobotti on oiva tapa lisätä kielellä leikittelyä esimerkiksi 4-6 vuotiaiden kanssa. Robotille syötetään kaksi itse valitsemaa sanaa ja robotti tekee antamiesi sanojen avulla haikun tavumäärää mukailevan runon.   

Alkeissanat: minkä asian nimen kuulet, paina oikeaa kuvaa. 


Minä ja meidän yhteisömme (eettinen ajattelu, katsomuskasvatus, lähiyhteisön menneisyys, nykyisyys, tulevaisuus, mediakasvatus)

Kuva: Polkuja medialukutaitoon, Jauri Laakkonen

Book Creator: 

Voit luoda e-kirjoja ja dokumentoida projekteja Book Creatorin avulla. Imatran varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen työntekijät: Luo tunnus ryhmätunnuksel-la.

Lisätietoa: https://bookcreator.com/ 

Moka Mera Emotions:  Moka Mera Emotions on hauska sovellus, jonka avulla lapset voivat harjoitella tunnetaitoja. Anna lapsen tunnistaa tunteita ja tutkia niiden vaihtelua tunnefiltterien avulla. 

Lisätietoa: https://mokamera.com/fi/sovellukset/moka-mera-emotions/ 

Teleplay: 

Teleplay on GreenScreen-sovellus jonka avulla  voidaan tausta korvata haluttuun aiheeseen liittyvällä kuvalla tai videolla. 

Sovelluksen käyttöä varten tarvitset vihreäkankaan ja hyvän valaistuksen. 

Ohje Teleplay sovelluksen käyttöön löytyy tästä.


Kokeile myös näitä sivustoja:

Aparaattisaaren mediakasvatusmateriaali: Jaettu Drive kansio, josta löytyy valmiita mediakasvatusmateriaaleja - ja tuokioita esiopetusikäisille. Sovellettavissa myös nuoremmille. 

Lehtikone: Toteuttakaa ryhmän tai yksikön oma lehti! Varhaiskasvatus/ esiopetus: Luokaa tunnus joko ryhmätunnuksella tai yksikön nimellä ja sähköpostiosoitteella.

Mediametkan materiaalipankki: Löydät valmiita tuokiosuunnitelmia mediakasvatuksen tueksi

Mediapelot – animaatio varhaiskasvatusikäisten mediakasvatukseen: Animaatio käsittelee mediassa nähtyjen sisältöjen herättämiä pelkoja ja niiden heijastumista lasten arkeen.

Medialukutaidon poluilla: Oppi & Ilon tulostettava puuhakorttipaketti mediakasvatukseen

Pikkulin tunnetaitoharjoitukset: Harjoittele tunnetaitoja Pikkulin kanssa

Medialautanen: Tutustu Aikakausimedian

Sarjakuvan tekoa diginä: Puro Educationin sivuilla voit tehdä sarjakuvia

Tunne-etsivät: Opetushallituksen rahoittama ja Oulun yliopiston kanssa toteuttama verkossa pelattava peli. Peli tähtää tukemaan 6-12-vuotiaiden tunnetaitojen kehittymistä. 

Classroomscreen: 


Ilmaisun monet muodot (musiikillinen, kuvallinen, sanallinen, kehollinen ilmaisu):

ChatterPix:

ChatterPix Kids on ilmainen mobiilisovellus lapsille animoitujen puhuvien kuvien luomiseen. Ota vain valokuva, piirrä viiva saadaksesi suun ja äänitä äänesi saadaksesi sen puhumaan! Sovelluksessa on valikoima tarroja, taustoja ja suodattimia, joiden avulla lapset voivat muokata luomuksiaan. 

Ohje ChatterPix Kid:in käyttöön


Google Canvas: 

Yksinkertainen piirtosovellus, jonka avulla voidaan piirtää tyhjälle paperille tai kuvan päälle. Piirroksen saa lähetettyä suoraan ryhmän Google Kuvat-sovellukseen.  Piirtää voi joko tablettilaitteen kynällä tai sormella.

Movie Adventure: 

Sovelluksen avulla voidaan harjoitella tarinallisten videoiden luomista. Voit valita taustan ja hahmot ja liikuttaa hahmoja ruudulla ja äänittää omaa puhetta videolle. 

Quiver:

Lisättyä todellisuutta hyödyntävä sovellus, jossa värityskuvat heräävät eloon. Tulosta värityskuvia osoitteesta quivervision.com, väritä ne ja katso Quiver-sovelluksen läpi. Hyvä tapa innostaa lapsia kynän käytön harjoitteluun. 

Sketchbook: Sketchbook-sovelluksella voi tutustua piirtämiseen älylaitteella. Sovelluksesta voi tallentaa piirroksen oman ryhmän Google Kuvat-sovellukseen. Piirtää voi joko tablettilaitteen kynällä tai sormella. 

StopMotion: 

Stop- motion on animaatiotekniikka, jonka avulla staattiset esineet saadaan liikkumaan elokuvissa. Tekniikka toimii siten, että esinettä liikutetaan vähän kerrallaan ja jokainen muutos valotetaan filmille ruutu tai useampi ruutu kerrallaan. Hyvä tapa tutustua animaatioiden tekemiseen lasten kanssa.

Taaperopeli: Värjäys Lapsille 

Sisältää paljon erilaisia minipelejä, joissa harjoitellaan yhdistämistä, muotoja ja hahmotusta. Lisäksi pelissä voi värittää kuvia.

Coloring games:

Sovelluksessa on erilaisia värityskuvia, joiden avulla voidaan harjoitella digitaalsien latiteen käyttöä, silmän ja käden yhteistyötä ja innostaa hienomotoriseen harjoitteluun. 

Kuva: Mediataitokoulu.fi / Roosa Hepomäki.

Kokeile myös näitä sivustoja: 

Chrome Music Lab: Tällä sivustolla voit tutustua musiikin luomiseen leikillisesti! Voit luoda omia lauluja, tutustua pianon soittoon, rytmeihin, ja melodioihin visuaalisesti ja leikillisesti!

Blob Opera:  Tutustukaa oopperaan ja sen äänialoihin hauskojen möykkyjen kanssa.


Virtuaalipiano:  Tutustukaa virtuaaliseen pianoon, jota voi soittaa tietokoneella, älynäytöllä tai tabletilla.  Soveltuu myös alle 3-vuotiaiden ryhmään.


Roiskemaalausta diginä: Tutustukaa Jackson Pollock-tyyliseen roiskemaalaustekniikkaan!Toimii erilaisilla kosketusnäyttöä tukevilla laitteilla. Kannattaa ensin tehdä yhdessä taululla, jotta lapset näkevät mitä tapahtuu ja mitä on tarkoitus tehdä. Sivulla lapsi koskee näyttöön sormilla --> ilmestyy erilaisia roiskeita. Kun sormet nostaa pois ja koskettaa uudestaan, väri vaihtuu. Valmiista taideteoksista voi ottaa ruudunkaappauksen.

Adobe Express: 


Tutkin ja toimin ympäristössäni (matemaattinen ajattelu, ympäristökasvatus, teknologiakasvatus)

Beebot: 

Tuttujen Beebot -robottien sovellusmuoto. Harjoittele ohjelmointia ja vie Beebot alkupisteestä päätepisteeseen. 

Google Earth: Google Earth on karttapalvelu, joka yhdistää satelliitti- ja ilmakuvia sekä paikkatietoja muodostaen maapallon kolmiulotteisen kuvan. Voit tarkastella koko maapalloa, tai tutustua omaan maahan / kaupunkiin sovelluksen avulla.


Matikkakunkku JR Lite: Matikkakunkku Juniori on keskiaikaan sijoitettu matematiikkapeli, jossa nouset ylös yhteiskunnan portaita vastaamalla matematiikkakysymyksiin ja ratkomalla arvoituksia. 

Lisätietoa: https://bookcreator.com/ 

Matematiik-kapelit 2-5-vuotiaille:

Pelissä harjoitellaan leikkillisellä tavalla monia eri varhaisia matemaattisia taitoja, kuten vertailua sekä  numerosymbolin ja lukumäärän yhdistämistä.


Matematiikkapelit lapsille: 

Sovelluksessa harjoitellaan yhteen- ja vähennyslaskuja ja harjoitellaan vertailutaitoja. 

Moose Math:

Matemaattinen seikkailupeli, jossa tuetaan matemaattista ajattelua vertailun, lajittelun ja laskemisen ja muiden matemaattisten tehtävien avulla. Huomioi että peli on englanninkielinen. 

Möllit:

 Möllit on seikkailu- ja pulmapeli, jota voi pelata joko yksin tai jopa neljä pelaajaa yhdessä – yhdellä laitteella. Pelaajat ohjaavat neljää hahmoa matkallaan erilaisten haastavien ja ongelmanratkaisukykyä vaativien kenttien läpi. 

Pikkuli - Pelasta poikaset:

Tehtäväsi on auttaa poikaset takaisin maan pinnalle. Pelin avulla opit myös lukujen ja matematiikan perusteita. Pelin alussa voit valita itsellesi sopivimman kolmesta vaikeusasteesta. Eri vaikeusasteet tarjoavat eri tasoisia matikkaoivalluksia! 

Scratch Jr:

Scratch Jr. on visuaalinen ohjelmointikieli, joka on suunniteltu esittelemään ohjelmointitaitoja 5–7-vuotiaille lapsille. 

Lisätietoa: https://www.scratchjr.org/

Stellarium Mobile:

Tutustu yölliseen taivaaseen ja taivaan kappaleisiin. 

https://stellarium-labs.com/stellarium-mobile-plus/

Kokeile myös näitä sivustoja:

WWF:n luontolive: Luontolivessä pääset seuraamaan erilaisten eläinten elämää luonnossa

Pomppivat pallot: Leikillinen ja visuaalinen tapa tutkia äänenvoimakkuutta

Kasvan, liikun, kehityn (liikkuminen, ruokakasvatus, terveys, turvallisuus)

Jungle Gym:

Tule katsomaan mitä viidakossa elää! Liikuntaan innostavassa sovelluksessa seikkaillaan viidakossa ja tehdään erilaisia liikkeitä. Sovellus kehittää motorisia taitoja hauskalla tavalla.   

Jungle Gym 2: 

Oletko valmis toiseen jännittävään seikkailuun? Sovellus on jatkoa Jungle Gym -sovellukselle ja innostaa lapsia kehittämään motorisia taitojaan hauskalla tavalla. 


Myyrän mielikasvikset:

Pelillinen tapa tutustua kasviksiin ja toteuttaa ruokakasvatusta.

Spoofy: 

Spoofy on viihteellinen oppimispeli, joka tutustuttaa lapset kyberturvallisuuden sanastoihin ja ilmiöihin. Peli opettaa heitä muun muassa tunnistamaan netin vaaranpaikkoja.

Lisätietoa: https://www.spoofy.fi/ 

Vegemi:

Vegemi-sovelluksen  tavoitteena on lisätä kasvisten ja hedelmien tunnistamista sekä niiden monipuolisempaa syömistä perheen arjessa. 

Lisätietoa: https://www.vegemi.fi/

Kokeile myös näitä sivustoja! 

Digiseikkailu: Pelillinen ja tarinallinen oppimisympäristö digitaitojen oppimiseen ja opettamiseen.  Valitse kohdasta Seikkailukartat osio "Esiopetus". Huom. Digiseikkailussa on maksullista ja ilmaista materiaalia. Käytä kirjautumatta. 

Turvapupu Liikenneturvan sivusto, josta löytyy tietoa ja pelejä liikenneturvallisuuteen ja turvalliseen nettikäyttäytymiseen liittyen.

Suojellaan lapsia ry:n digiturvamateriaali: Digiturvamateriaalin avulla voidaan tutustua ja käsitellä turvallista käyttäytymistä digimaailmassa. Sivustolla on myös materiaalipaketti "Stop, Slow & Go".

Digiturvataitopeli: Perinteinen tulostettavissa oleva lautapeli, jonka avulla voidaan tutustua digiturvataitoihin Tehtävänä on mm. miettiä, millaisia tietoja ei ole hyvä kertoa itsestään vieraille tai millaisia epätosia asioita internetistä voi löytyä. Pelilaudan ja tehtäväkorttien lisäksi löytyy sähköinen lisämateriaalia, jonka avulla pelilaudan sisältöjä voi syventää. Pelin avulla tärkeitä taitoja voi leikillisesti ja pelillisesti harjoitella ja nostaa keskusteluun varhaiskasvatuksessa. Osa tehtävistä osallistaa myös huoltajia ja tietoa digiturvataidoista siirtyy lasten mukana koteihin. 

Pihkametsän tarinoita: Hankkeella toteutettu sivusto, jossa materiaalia digitaalisen osaamisen eri osa-alueiden (medialukutaito, digitaalinen osaaminen, ohjelmointiosaaminen) opettamiseen alkuopetuksessa

Ronkelimato: Perinteiseen matopeli-tyyliin tehty peli, jossa tunnistetaan ja syötetään madolle erilaisia ruokia.

Myyrän mielikasvikset opettajan opas: Tueksi Myyrän mielikasvikset -sovelluksen käyttöön.

Muita toimintaa tukevia sovelluksia ja laaja-alaista osaamista tukevia sovelluksia:

MouseTimer: MouseTimer on visuaalinen ajastin, joka helpottaa lasta hahmottamaan ajan kulkua. 

Pikkukakkonen: Pikku Kakkosen sovellus on kehitetty alle kouluikäisille lapsille. Sovellus koostuu kiireettömästä leikistä ja haastetta tarjoavista minipeleistä. Tutki, leiki ja ilahdu Pikku Kakkosen maailmassa! 

Pikkukakkonen Eskari: 

Pikku Kakkosen Eskari - täydentää Pikku Kakkosen digitaalisen leikin palveluja. Eskari-sovelluksen parissa lapsi pääsee loistamaan taidoillaan ja oppimaan uutta omalla tasollaan tavoitteellisesti ja hauskasti. 

Time timer:

Time Timer on visuaalinen ajastin, joka helpottaa lasta hahmottamaan ajan kulkua. 

Kokeile myös näitä sivustoja!

Education.com Englanninkielinen sivusto josta löytyy paljon erilaisia oppimispelejä, värityskuvia, tulostettavaa materiaalia 

Oppi ja Ilo-sivusto Paljon erilaisia pelejä eri ikäisille. 

Papunetin pelisivut Erilaisia selaimessa pelattavia pelejä.

PuroEducation Ilmaisia digitaalisia tehtäviä  eri aihe-alueista