Materiaalia teemoittain

Tältä sivulta löydät sähköisiä menetelmäoppaita, tulostettavaa ja ladattavaa materiaalia eri teemoihin liittyen. Materiaalia voi hyödyntää kotona tai varhaiskasvatuksessa/esiopetuksessa. 

Media- ja monilukutaito:

Mediametkan materiaalipankki Metka mediakasvatuskeskuksen materiaalipankki media- ja monilukutaitokasvatuksen tueksi. 

100 oivallusta mediareppuun! Materiaaliin on koottu Helsingin varhaiskasvatuksessa kokeiltuja oivalluksia mediakasvatukseen ja digivälineiden käyttöön liittyen

MLL:n Mediatehtäviä varhaiskasvatukseen Varhaiskasvatuksen ammattilasten ja lasten yhdessä kehittämiä tehtäviä joilla tuetaan tunne- ja vuorovaikutustaitoja varhaiskasvatuksessa.

Kurittomat palaset: monilukutaitoa opitaan ilolla pienten lasten monilukutaidon edistämiseksi luotu sähköinen kirja. Kirjassa tietoa monilukutaidosta ja sen tärkeydestä sekä käytännön materiaalia.

Mediapelot: Animaatio varhaiskasvatusikäisten mediakasvatukseen

Teknologia- ja digiturvataitokasvatus: 

Tekniikan tarinamatolla Tekniikan museon luoma menetelmäopas teknologiakasvatuksen tueksi

Turvallisesti #digiliikenteessä materiaalipankki Materiaalipankista löytyy ohjeita ja tietoa sekä huoltajille että kasvattajille. 

Turvallisesti #digiliikenteessä aineistopankki Aineistopankissa on erilaisia pdf-muotoisia kirjoja sekä videomuotoisia äänikirjoja digiturvataitoihin liittyen.

Ohjelmoinnin ABC varhaiskasvatuksessa Käytännönläheinen opas siitä, mitä ohjelmointi käytännössä tarkoittaa varhaiskasvatusikäisillä lapsilla. 

Mobiili oppiminen ja leikkivä lapsi  Opas mobiilioppimisen pedagogiikkaan. 

Taidekasvatus 

Nyt on ilmaisun aika! Varhaiskasvatuksen opettajien liiton julkaisu taidekasvatuksesta varhaiskasvatuksessa

Sanataide Turun sanataideyhdistyksen materiaali "Sanataidetta koko vuodeksi"

Lastenkirja raollaan Vantaan kaupungin sanataidekasvatuksen menetelmäopas varhaiskasvatukseen

Sanataidetehtäviä Sanataideyhdistys Yöstäjän tehtäviä sanataidekasvatukseen   

Toiminnallinen satuseikkailu Menetelmäopas jonka tavoitteena on lisätä lasten elämyksellistä liikuntaa

Lumotut sanat  Runsaasti eri kirjoihin liittyviä sanataidetehtäviä. 

Tiedekasvatus: 

Tiedekasvatus on erilaisten ilmiöiden ihmettelyä ja tutkimista. Se lähtee liikkeelle lasten ihmettelystä. Alla olevista linkeistä löydät erilaisia materiaaleja ja ohjeita erilaisten ilmiöiden ihmettelyyn. Tiedekasvatukseen liittyvät olennaisesti myös varhaiset matemaattiset taidot. 

Ideoita tiedekasvatukseen Thinglinkilla toteutettu ajatuskartta, joka avaa konkreettisesti miten tiedekasvatusta voidaan pienten lasten kanssa toteuttaa.

Tutkimustupa Erilaisia Helsingin yliopiston tuottamia aktiviteetteja pienten lasten tiedekasvatukseen. Aktiviteetit luokiteltu aiheittain. 

Tutkimussalkku Ohjeita erilaisten ilmiöiden tutkimiseen,. Materiaalit jaoteltu sen mukaan onko kyseessä siistit työt, sotkuiset työt vai ulkona tehtävät työt. Jokaisessa on 10 eri työohjetta. 

StarT   tähtää tukemaan projektiluontoista oppimista. Projekti lähtee aina lasten mielenkiinnonkohteista ja projektioppimisessa lapset pääsevät itse osaksi toiminnan suunnittelua. 



Näistä löydät monen eri osa-alueen tehtäviä: 

Värinautit Paljon erilaista pedagogista materiaalia tulostettavaksi tai käytettäväksi suoraan päiväkodin/ esiopetuksen  Smart- taululla. 

Viitottu rakkaus Monipuolisesti erilaisia kasvatuksen, opetuksen ja ohjauksen materiaaleja. Materiaalit voi tulostaa tai ladata. Osa soveltuu myös käytettäväksi suoraan Smart-taululla. 

Ruokatutkan puuhakirja  Ruokaviraston tuottama puuhakirja, jossa erilaisia kynätehtäviä. Pdf-tiedosto jonka voit ladata ja tulostaa. 

SMART Exchange Sivustolta voit ladata omalle Lumio by SMART- tilille / laitteelle erilaisia tuokioita. Voit myös ladata sivustolle itse tekemiäsi materiaaleja muiden käyttöön. (Työntekijöille)